Slobodan Kovač – čovek zvani uspeh

Slobodan Kovač preuzeo je kormilo odbojkaške reprezentacije Srbije 19. avgusta i nasledio nekadašnjeg saigrača Nikolu Grbića. Nešto više od mesec dana kasnije, Kovač je predvodio nacionalni tim do titule na Evropskom prvenstvu.

Srbija je došla do zlata bez poraza, a u finalu je u Parizu savladala ekipu Slovenije sa 3:1, po setovima 19:25, 25:16, 25:18, 25:20.

Pedesetdvogodišnji stručnjak iz Velikog Gradišta nastavio je sa fantastičnim uspesima, što kao igrač, što kao trener.

Tokom profesionalne karijere dva puta je bio šampion naše zemlje sa Vojvodinom, ima zlato sa Olimpijskih igara u Sidneju 2000, srebro iz Atlante 1996, srebro i bronza sa kontinentalnih prvenstava 1997, odnosno 1995. godine.

Po okončanju igračke karijere postao je trener, sa kragujevačkim Radničkim je 2009. i 2010. bio najbolji u Srbiji, dok je sa Peruđom bio vicešampion i finalista italijanskog Kupa.

Tokom 2014. je postao selektor Irana i potpuno preporodio odbojku u toj zemlji. Pod njegovim vođstvom, Iranci su došli do 6. pozicije na Svetskom prvenstvu, što im je najbolji rezultat u istoriji.

Bili su četvrti u Svetskoj ligi, da bi kruna došla u vidu zlata na Azijskim igrama.

Tri godine kasnije Boba je preuzeo Sloveniju, današnjeg protivnika, a sve ono što su ovi momci postigli na Evropskom prvenstvu, nalazi se na njegovim osnovana. Bio je na klupi od 2017. do 2018. godine i vodio ih do četvrtfinala Eurovoleja u Poljskoj, čime je obezbeđen i debitantski nastup na Svetskom prvenstvu 2018. godine.

Uz to, Slovenci su se okitili i titulom prvaka druge divizije u Svetskoj ligi.

Sve to ga je preporučilo Odbojkaškom savezu Srbije da ga angažuje kao selektora u jednom od najdelikatnijih trenutaka za reprezentativnu odbojku, a on im je vratio zlatom već na prvom velikom takmičenju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво