Srbija, zemlja odbojke

Iako smo ovog leta očekivali uspehe u nekim drugim sportovima, kada je reprezentacija u pitanju, odbojka je izbila u prvi plan. Srbija je pokorila Evropu u obe konkurencije i odbojkašice i odbojkaši su dokazali da je naša zemlja – zemlja odbojke!

Izabranici Slobodana Kovača, koji je neposredno pred početak takmičenja zamenio Nikolu Grbića, protutnjali su kontinentalnim šampionatom i do zlata došli bez poraza.

Redom su padale Nemačka, Slovačka, Španija, Belgija, Austrija i Češka, pre dva spektakla u po pet setova – protiv Ukrajine i Francuske.

"Orlovi" su se u finalu u Parizu neočekivano sastali sa selekcijom Slovenije, koja je najprijatnije iznenađenje Evropskog prvenstva, a koja je u polufinalu izbacila svetskog šampiona Poljsku.

I u borbi za trofej su počeli furiozno – servirali su izuzetno, blokeri su bili na veoma visokom nivou i stavljali su naše momke na muke u gotovo svakom napadu. Sredinom seta su se odlepili, da bi taj deo igre rešili u svoju korist – 19:25.

Međutim, "plava četa" se probudila već na startu drugog, proigrali su Aleksandar Atanasijević, Srećko Lisinac, Uroš Kovačević i Nemanja Petrić, pa je Srbija odgovorila istom merom i izjednačila na 1-1 u setovima.

Početak trećeg dela igre bio je možda i najkvalitetniji – Nikola Jovović je hvatao sve što je stigao u polju, Marko Podraščanin se priključio Lisincu na mreži i razlika je počela da raste. Kada je Kovačević rešio nekoliko teških napada, bilo je jasno da je treći set "u džepu".

Krenuli su Slovenci silovito, znajući da moraju da idu na sve ili ništa i došli do dva poena prednosti.

Ipak, to nije bilo dovoljno da se poremete naši momci, "gazili" su neverovatnom energijom i igrali jedan za drugoga. Sve je počelo da ulazi i srpski odbojkaši su nedugo zatim osvojili evropsko zlato!

Oni su se tako pridružili ženskoj reprezentaciji, koja je pre nekoliko nedelja odbranila evropski tron u Ankari. Zlatne devojke su u finalnom susretu savladale domaćina Tursku u Ankari, nakon velike drame i pet setova – 21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13.

Ekipa koju godinama sa velikim uspehom vodi selektor Zoran Terzić, kompletirala je potpunu dominaciju, jer je prethodno došla i do svetske titule.

Srbija je šampionat završila bez ijednog poraza, a ova generacija naših odbojkašica igrala je finala na trećem velikom takmičenju u nizu (prethodno i na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru).

Upravo će najveća smotra svetskog sporta biti sledeći veliki turnir na kojem će odbojkaši i odbojkašice biti jedni od glavnih aduta Srbije za najsjajnija odličja.

"Ovo će nam biti četvrte Igre zaredom. Pre 15-20 godina to je bio san svih nas da uopšte odemo na Olimpijske igre. Sada idemo četvrti put zaredom. Sigurno je to veliki uspeh", rekao je nedavno Terzić.

"Orlovi" će biti i favoriti da na vrhu postolja smene Brazilce, dok će devojke najvećeg suparnika imati u reprezentaciji Kine, koja je dobru formu potvrdila i sada, odbranom trofeja u Svetskom kupu.

Igre u Tokiju na programu su od 24. jula do 9. avgusta 2020, a mi svakako imamo veliko pravo da se nadamo uspesima u "zemlji izlazećeg sunca".

Srbija je definitivno zemlja odbojke!

Nikola Đukić (NikolaDjukic43

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво