Odbojkašice Srbije šampionke sveta

Srbija – Italija 3:2 (21:25, 25:14, 23:25, 25:19, 15:12). Odbojkašice Srbije prvi put u istoriji osvojile su zlatnu medalju na svetskim prvenstvima, pošto su posle velike borbe i preokreta u Jokohami savladale selekciju Italije.

Srpske odbojkašice osvojile su zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Japanu, pošto su u velikom finalu savladale Italiju 3:2.

Kao i mnogo puta do sada, izabranice Zorana Terzića bile su najbolje kada je to bilo najpotrebnije. Italija je vodila 1:0 i 2:1 u setovima, ali se Srbija iznova vraćala u igru i na kraju pobedila meč u taj-brejku.

Tijana Bošković i Brankica Mihajlović predvodile su srpsku ekipu do najvećeg uspeha u istoriji ženskog sporta, dok je sve pod kontrolom držala Maja Ognjenović.

Italijanke su dobro ušle u meč, osvojile prvi set 25:21, da bi Srbija odgovorila sa ubedljivih 25:14.

Italija ponovo doilazi do prednosti od 2:1 (25:23), da bi Srbija posle velike borbe izborila taj-brejk (25:19).

Ponovo je protivnik imao dva poena prednosti, otišao na promenu strana sa prednošću od 8:7, ali je usledila serija srpskih odbojkašica od 3:0, a tu prednost sačuvale su do kraja meča.

Srbija je tako, posle bronze u Japanu 2006. godine, osvojila i zlato na Svetskom prvenstvu, dok je postala prva reprezentacija od SSSR-a (1989-1990) koja je objedinila titule evropskog i svetskog šampiona.

Čestitika predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Tviter nalogu čestitao je odbojkašicama titulu šampiona sveta.

Putem Tvitera oglasila se i premijerka Ana Brnabić.

"Srbija je šampion sveta! Hvala devojkama i stručnom štabu, nacija se ponosi vama!", napisala je Brnabićeva na Tviteru.

I predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković čestitala je odbojkašicama Srbije osvajanje zlatne medale na Svetskom prvenstvu.

"Sjajnom igrom, zalaganjem i predanim radom došli ste do najsjajnijeg odličja i ogromnog uspeha. Čestitam vam od srca, Srbija je ponosna na vas!", istakla je Gojkovićeva.

Ministar sporta Vanja Udovičić istakao je u svojoj čestitki da su srpske "šampionke postigle najveći uspeh za srpsku žensku odbojku, uspeh za ponos, poštovanje i pamćenje"

"Naše odbojkašice pokazale su još jednom da ogroman rad, velika želja, požrtvovanost, izuzetan timski duh i sloga uz individualni kvalitet jesu snaga i jedini put do reprezentativnih medalja. Vi ste primer i motiv i ponos za sve nas, hvala vam na svemu što ste doneli Srbiji ovim istorijskim uspehom srpskog sporta! Čestitam odbojkašicama, njihovom stručnom timu i Odbojkaškom savezu Srbije! Svaka čast!", istakao je u čestitki ministar Udovičić.

Ovako je proteklo finale u Jokohami:

14.49 – Kraj, Srbija osvaja peti set 15:12. Srbija je šampion sveta!

14.40 – Italija vodi 8:7 u taj-brejku, ekipe će promeniti strane.

14.29 Srbija osvaja četvrti set rezultatom 25:19.

Još jednom su Italijanke prišle na dva poena minusa, ali još jednom srpske odbojkašice odbijaju napad i dolaze do izjednačenja u setovima. Ko će postati svetski šampion znaćemo posle taj-brejka.

14.18 – Vratile su se Italijanke u život, ali Srbija pravi novu seriju za vođstvo od 16:11 na drugom tehničkom tajm-autu.

14.09 – Fantastična igra srpskih odbojkašica na početku četvrtog seta. Na prvi tehnički tajm-aut izabranice Zorana Terzića odlaze sa vođstvom 8:2.

14.01 – Italija dobija treći set 25:23 i ponovo vodi sa 2:1 u setovima. Treći set bio je najneizvesniji u dossadašnjerm delu meča. Italijanke su u samom finišu uspele da preokrenu rezultat i saluženo dođu na korak od pobede u finalnom meču.

13.49 – Italijanke odlaze i na drugi tehnički tajm-aut s prednošću 16:13.

13.41 – Izjednačena igra u trećem setu, 8:7 za Italijenke...

13.32 – Srbija je dobila drugi set 25:14 za izjednačenje na 1:1! I drugi set Italijanke počinju vođstvom, ali Srpkinje uzvraćaju i uspevaju da preokrenu rezultat u prvom delu. Potom pojačavaju tempo sve više uvećavajući razliku do čak 21:13 u finišu seta, da bi ga sa 25:14 osvojile za 1:1.

13.23 – Naše odbojkašice nastavljaju sa odličnom igrom i na drugi tehnički tajm-aud odlaze sa prednošću 16:11.

13.20 – Serija poena za Srbiju koja vodi sa 11:7 primorava selektora Italije da zatraži tajm-aut.

13.16 – Na prvi tehnički tajm-aut Srbija odlazi sa prednošću od 8:6. I u drugi set Italijanke ulaze sigurno i obezbeđuju prednost, ali Srpkinje uspevaju da izjednače i preokrenu rezultat.

13.06 – Odbojkašice Srbije izgubile su prvi set sa 25:21. Zasluženo vođstvo Italije koja je od starta bolje ušla u meč, imala bolji servis i prijem. Pokušao je selektor tajm-autima da probudi naše reprezentativke ali bez uspeha.

12.55 – Italijanke nastavljaju sa odličnom igom na startu meča i na drugi tehnički tajm-aut odlaze sa vođstvom 16:12.

12.46 – Bolji start Italijanki koje na prvi tehnički tajm-aut odlaze sa prednošću 8:4.

12.40 – Počeo je duel selekcija Srbije i Italije u finalu Svetskog prvenstva.

12.37 – Intonirane su himne Srbije i Italije i očekuje se početak utakmice. Meč će suditi Patriša Rolf i Juraj Mokri.

12.00 – Odbojkašice Kine osvojile su bronzanu medalju pošto su u utakmici za 3. mesto pobedile Holandiju sa 3:0, po setovima 25:22, 25:19 i 25:14, posle 74 minuta igre.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво