Predsednik FIVB:Odbojkašima Srbije mesto na OI u Londonu

Novi predsednik Svetske odbojkaške federacije Vei Đizong, koji je stupio na dužnost, izrazio je uverenje da će reprezentacije Srbije u muškoj i u ženskoj konkurenciji uspeti da izbore učešće na narednim Olimpijskim igrama, 2012. godine u Londonu.

"Ima više nacionalnih federacija koje su uspele da se kvalifikuju za oba turnira - Brazil, Rusija, SAD, Italija, Poljska, Srbija, pa čak i Japan. Srpski timovi su mladi, oni dolaze i napreduju. Nadam se, siguran sam da će se oba srpska tima kvalifikovati za naredne OI, i da će u Londonu imati i mesta na pobedničkom postolju", rekao je Vei.

Posle 24 godine FIVB je dobio novog lidera. Doktor Ruben Akosta je odlučio da se povuče, a na njegovo mesto, postavljen je dosadašnji prvi potpredsednik, Kinez Vei. Na pitanje koji su njegovi ciljevi u narednom periodu Vei je odgovorio da je svestan činjenice da će nositi teško breme uspešnosti prethodnog predsednika.

"Naslediti tako uspešnog lidera kao što je doktor Ruben Akosta je veliko breme. Nadam se uspehu, a moj cilj je da primenim sve projekte koje je on inicirao, a usvojila Generalna skupština. Rekao sam da neću promeniti mnogo stvari, promene se mogu desiti samo ako su potrebne, ali daću sve od sebe da donesem unapređenje, jer sve može biti bolje", kazao je on.

Mnogi igrači i treneri žalili su se na prepun kalendar takmičenja, zbog čega, prema njima, dolazi i do češćih povreda. Vei se složio da taj problem postoji, ali je istako da je posebno izražen u Evropi.

"U Evropi se igraju ne samo nacionalni šampionati, već i mnoga druga takmičenja. To donosi velike probleme igračima, klubovima i nacionalnim federacijama. U Aziji i Africi tog problema nema", ocenio je on.

Predsednik FIVB je naveo da će za sada kalendar ostati kakav jeste, ali je dodao da će u budućnosti verovatno biti promenjen. "Pokušaćemo da u određenoj meri oslobodimo kalendar, kako bi igrači imali vremena da treniraju i da se odmore", rekao je on.

Odbojkaške turnire na OI u Pekingu Vei je ocenio kao veoma uspešne, pre svega zbog gledanosti.

"Imamo samo jedan način da to procenimo, a to su gledaoci. Ako su gledaoci zadovoljni, onda smo i mi zadovoljni i to znači da smo uspeli. Tokom finala žneskog turnira u odbojci na pesku padala je kiša, ali su tribune bile pune. Tokom svih finala tribine su bile pune, ljudi su stajali, lože su bile pune, mnogi zvaničnici su došli. To pokazuje da je odbojkaško takmičenje na OI u Pekingu bilo veoma uspešno", rekao je Vei.

Na olimpijskom turniru na OI prvi put se igral novim loptama. Kao glavni razlog za tu promenu Vei je naveo zahtev televizije za šarenijom loptom.

"To isto se dešava u fudbalu, koji za svaki turnir menja loptu. Nakon što smo odlučili da tu promenu uvedemo, poslali smo nove lopte svim timovima koji su se kvalifikovali za OI radi testiranja, kako bismo doneli konačnu odluku. Igrači su rekli da nema velike razlike u odnosu na dosadašnju loptu", rekao je Vei.

On je najavio da bi FIVB ponovo za naredne OI mogao da donese odluku o novim, drugačijim loptama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи