Читај ми!

Titula osvojena srcem

Srbija je vladar Evropske odbojke. Srpske odbojkašice u finalu Evropskog prvenstva, u borbi za tron savladale Nemačku. Izabranice Zorana Terzića srčanom igrom stigle do velikog trijumfa. Srbija – Nemačka 3:2 (16:25, 25:20, 19:25, 25:20, 15:9). Osvetile su se Nemicama za poraz u grupi i pridružile odbojkašima na evropskom tronu.

Godina odbojke. Posle zlata koje su naši odbojkaši osvojili u Beču, odbojkašice se izborile za tron Evrope. Velika borba u pet setova pripala je našim devojkama. Verovale su u sebe, vođene sa klupe iskusnim strategom Zoranom Terzićem, nošene fanatičnim navijanjem više od 8.000 gledalaca, jednostavno nisu mogle da izgube – i pobedile su. Napravile su veliki preokret, gubile su sa 2:1 u setovima i 6:0 u četvrtom setu, a onda su uložile sve što su mogle, srce ostavile na terenu i stigle do trijumfa.

Odličan start Nemica. Delovale su dosta sigurnije u prvom setu. Poremećen je prijem naše selekcije. To je unelo nervozu u igru naših odbojkašica. Blok je loše funkcionisao i Nemice stalno uvećavaju prednost. Na drugom tehničkom tajm-autu imale su 16:10. Protivnice nastavljaju da podižu prednost. Tek u finišu seta naše odbojkašice uspevaju da se vrate u igru, ali to je bilo dovoljno samo da se ublaži prednost Nemica – 25:16 .

Drugi set naše odbojkašice krenule su silovito. Bitka se rasplamsala. Sada naše kontrolišu igru, vode, 8:5 na prvom tehničkom tajm-autu. Do druge pauze naše odbojkašice uspevaju da održe prednost, 16:13. Pojačavaju podižu na 5 poena prednosti 20:15. Usledila je serija protivnica od tri vezana poena. Srbija uzvraća i stiže do 24:19, a potom i do izjednačenja u setovima – 25:20 u drugom setu.

Igra poen za poen u trećem setu. Ipak, protivnice koriste par grešaka naših devojaka i uspevaju da na prvom tehničkom tajm-autu dođu do prednosti od 8:4. Nedozvoljavamo protivnicama da se odlepe, naše odbojkašice serijom od 5:0 dolaze do izjednačenja 9:9.

Fantastična igra na obe strane. Naše ulaze u nešto bolji ritam. Ipak propuštaju svoju šansu i na drugom tehničkom tajm-autu Nemice imaju prednost 16:15. Do rezultata 19:19 vodila se izjednačena borba. Jedna sumnjiva lopta, poen dodeljen Nemicama, naše protestuju, dobijaju žuti karton i još jedan poen za protivnice. To je totalno poremetilo naše devojke i gube set 25:19.

Ubitačna serija Nemica u četvrtom setu, 6:0. Selektor Terzić troši oba tajm-auta kako bi prekinuo seriju protivnica. Nemice na prvom tehničkom tajm-autu imaju prednost od 8:5.

Naše uspevaju da uhvate priključak, koriste mali pad u igri Nemica, 12:13. Odbojkašice Srbije uspevaju da preokrenu i povedu sa 20:18. Totalni preokret, još dva vezana poena i 22:18 za naše, potom i 24:18. Naše stižu do novog izjednačenja 2:2 u setovima, 25:20 u četvrtom setu.

Srbija prva stiže do prednosti 4:2, protivnice uspevaju da izjednače. Odbojkašice Srbije ponovo vezuje tri poena za 7:4. Tajm-aut za Nemačku. Obe ekipe osvajajau po jedan poen i na tehničkom tajm-autu naše imaju prednost od 8:5. Sjajan servis Rašićeve i Nemačka je prinuđena da potroši i drugi tajm-aut u setu. Nemice su na kolenima, naše igračice nastavljaju odličnu igru i stižu do velikih pet razlike 11:6, a potom i do 13:7. Dolaze do šest meč-lopti koriste drugu za 15:9. Titula!

Utakmicu su sudili Suzan Marija Rodrigez Kasiva (Španija) i Filip Verek (Francuska).

Srbija: Brakočević 10, Malagurski 7, Krsmanović 8, Malešević, Molnar 17, Antonijević 2, Vesović, Ognjenokvić 5, Nikolić 15, Miljković, Rašić 8, Ćebić (libero).

Nemačka: Vajs 3, Grun 13, Kufeld, Šuške 6, Matis, First 12, Hipe, Kožuh 20, Brinker 20, Tomsen 1, Apic, Čerlih (libero).