Читај ми!

Srbija na krovu Evrope

Odbojkaši Srbije ponovo su šampioni Evrope. U finalnoj utakmici u Beču savladana je Italija sa 3:1. Na Prvenstvo Evrope otišli su tiho, bez pompeznih izjava, a vratiće se kao prvaci Starog kontinenta i novi miljenici nacije. Oni su pokazali da je skromnost vrlina i da svaki put treba prelaziti korak po korak. Srbija je poslednji put osvojila Evropsko prvenstvo 2001. godine.

Odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je Evropsko prvenstvo posle pobede u finalu nad Italijom sa 3:1 (17:25, 25:20, 25:23, 26:24). U meču koji je trajao jedan sat i 48 minuta, Srbiju je predvodio Ivan Miljković sa 17 poena. Kod Italijana istakao se Kristijan Savani sa 17 poena.

U prvom setu reprezentacije su se smenjivale u vođstvu, ali je pri rezultatu 10:9 za Srbiju Italija vezala pet poena zaredom. Potom su prednost održavali do kraja seta kada su ponovo napravili seriju i set dobili rezultatom 25:17.

Srbija je zaigrala bolje u drugom setu i već na startu napravila prednost. "Plava četa" je povela sa 5:2, ali je tu mini-seriju prekinuo Luiđi Mastranđelo sa dva poena iz servisa. Nakon toga Srbija je vezala nekoliko poena i odvojila se na pet poena razlike koju je čuvala do kraja seta, koji je osvojila, posle treće set lopte sa 25:20.

U trećem setu viđeno je dosta drame. Iako je Srbija povela sa 4:1, pa 13:8, Italijani su uspeli da se rezultatski vrate i povedu sa 18:17. Međutim, u tim trenucima selektor Srbije Igor Kolaković je zatražio tajm-aut posle čega je njegova reprezentacija povela sa 22:20.

Italijani su napravili mini-seriju i izjednačili na 23:23, nakon čega je usledila set lopta za Srbiju. Kolaković je na servis ubacio Miloša Terzića koji je as poenom doneo Srbiji prednost od 2:1 u setovima.

Odbojkaši Italije u četvrtom setu startovali su dobro i napravili prednost. Vodili su 9:5, pa 13:10, ali su Srbi serijom izjednačili. "Azuri" su ponovo napravili prednost od tri poena, ali onda zbog protesta dobijaju žuti karton, što automatski znači poen za protivnika.

Srbija je u tim trenucima preokrenula na 17:16 nakon čega su se ekipe smenjivale u vođstvu. Srbija je došla do set lopte pri rezultatu 25:24, a titulu "Plavoj četi" doneo je novim as udarcem Terzić koji je, kao i u prethodnom setu, ušao samo zbog toga.

Slavlje je moglo da počne onog momenta kada je Miloš Terzić postigao as vredan titule.

Navijači Srbije danas su opravdali sva očekivanja, jer su dobrano napunili tribine Gradske hale u Beču i nosili su ekipu koliko god su mogli. Kao da su njihovi povici "Hoćemo pobedu" i "Pomozi bože" urodili plodom, pa su Miljković i drugovi oberučke prigrlili trofej namenjen prvaku Evrope.

Srbija je poslednji put osvojila Evropsko prvenstvo 2001. godine, kada je u Češkoj pobedila takođe Italiju sa 3:0. Tada se takmičila pod zastavom Jugoslavije.

Srbija: N. Kovačević, U. Kovačević, Petković, Terzić, Stanković, Nikić, Mitić, Rašić, Miljković, Starović, Podraščanin, Rosić.

Italija: Mastranđelo, Parodi, Bari, Lasko, Maruti, Zajcev, Bonifante, Savani, Buti, Travica, Birareli, Sabi.

Bronzanu medalju na EP u Austriji i Češkoj osvojila je Poljska koja je ranije danas pobedila Rusiju sa 3:1 (25:23, 18:25, 25:21, 25:19).