Odbojkašima bronza

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na prvenstvu sveta u Italiji, pošto je danas u Rimu u meču za treće mesto pobedila selekciju Italije rezultatom 3:1 (25:21, 25:20, 26:28, 25:19). Ovo je druga medalja koju su srpski odbojkaši osvojili na prvenstvima sveta.

"Azuri" su bolje počeli meč za bronzu, a već posle nekoliko minuta u prvom setu poveli su sa 5:1. Ipak, Srbija je u nastavku prvog seta imala pravi odgovor pa je prvi put na meču povela sa 15:14.

U završnici prvog seta izabranici Igora Kolakovića došli su do vođstva od 21:18. Italijani su "vezali" dva poena, ali je Srbija izdržala pritisak i š servisom Ivana Miljkovića osvojila prvi set.

"Orlovi" su bolje počeli drugi set, poveli sa 4:2, a na prvi tehnički tajm-aut otišli sa prednošću od 8:6. Tu prednost igrači Srbije sačuvali su i u nastavku, u samoj završnici povećali su je na četiri poena (22:18) i rešili ovaj period u svoju korist sa  25:20.

Srbija je i na početku trećeg seta igrala stabilno i povela sa 8:5, ali su "azuri" izjednačili na 8:8. U nastavku perioda "orlovi" su imali i četiri poena prednosti (18:14), ali je Italija preokrenula 20:21.

U napetoj završnici trećeg seta bolju koncentraciju imala je domaća reprezentacija koja je slavila sa 28:26. Nakon izjednačene igre na početku četvrtog seta, Srbija se "odlepila" na 8:5. Nakon toga Kolakovićevi izbranici "vezali" su još pet poena za 13:5 i najavili pobedu.

Italijani su se u drugom delu seta igrali nešto bolje, pa su smanjili na 18:14. Odbojkaši Srbije, međutim, "odbili" su poslednje napade domaće reprezentacije i na kraju trijumfovali sa 25:19.

SRBIJA: Kovačević 8, Janić 1, Petković, Terzić, Stanković 11, Grbić 2, Nikić 8, Miljković 22, Starović, Petrović, Podraščanin 15, Rosić.

ITALIJA: Mastranđelo 7, Mara, Parodi 18, Bari, Vermiljo 1, Lasko 4, Savani 7, Travica, Fei 13, Birareli 4, Sala 3, Zajcev 8.

Ovo je druga medalja koju su srpski odbojkaši osvojili na prvenstvima sveta. Prvi put na pobedničko postolje popeli su se na šampionatu u Japanu 1998. godine, kada su bili poraženi u finalu. To je, bez sumnje, veliki podvig, jer su se u protekloj deceniji desile velike promene u odnosu snaga u svetskoj odbojci.

U ekipi Srbije odlični su bili kapiten Nikola Grbić, korektor Ivan Miljković, blokeri Dragan Stanković i Marko Podraščanin. U reprezentaciji Italije najbolji je bio Ivan Zajcev, ali je on kratko bio na terenu parketu i Parodi.