Читај ми!

Novakova katarza u Melburnu - emocije i suze kao jagoda na torti

Komentator Sport kluba Nebojša Višković kaže u emisiji "Oko" da ne zna da li je ijedan sportista ikada morao da prođe kroz pritisak kakav je preživeo Novak Đoković i priznaje da je i sam plakao nakon finala u Melburnu. Njegov kolega sa RTS-a Vladimir Mijaljević kaže da od Novaka ranije nismo videli takve emocije, a Đokovićev prijatelj i teniski trener Branislav Pralica ističe da je najbolji teniser sveta od malena bio surov na terenu.

Od danas ponovo i zvanično najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je posle trijumfa nad Stefanosom Cicipasom i osvojenog 10. Australijan opena da je to njegova najveća pobeda u karijeri, s obzirom na okolnosti.

Teniski trener i komentator Sport kluba Nebojša Višković objasnio je u emisiji "Oko" da je u te "okolnosti" stalo sve što može da stane u godinu dana - od trenutka kada je Đoković prošle godine objavio fotografiju od koje je sve krenulo, omalovažavanja koje je doživeo, deportacije, spinovanja u medijima i političkim krugovima, optužbi i svega što se desilo i nekoliko dana pre finala.

"Ne znam da li je ijedan sportista ikada morao da prođe kroz takav pritisak kao što je uradio Novak", ističe Višković.

Što se tiče Đokovićevih suza nakon finala, kaže da je i sam plakao uživo u podkastu.

"Kada se sve završilo, to je bila neka katarza. To je bilo oslobađanje od svega, svega što se gomilalo godinu dana. Mislim da je samo buknulo iz njega", naglašava Višković.

Pralica: Emocije su jagoda na torti koja je ulepšala sve

Teniski trener, komentator i prijatelj Novaka Đokovića Branislav Pralica kaže da on ovoga puta nije plakao, ali da nije ni od Novaka očekivao takav izliv emocija jer je do sada uspevao da drži sve to u sebi.

"Do sada nismo videli baš ovakvog Novaka, sa ovakcim emocijama. To je bilo ljudski i mislim da je bilo potrebno njemu, da posle svega bude ventil i da te suze zaokruže sve ono kroz šta je prošao", ističe Pralica.

Kaže da je to bila i poruka za ceo svet koji je gledao finale jer mnogi Novaka doživljavaju na različite načine.

"Na kraju su emocije ta jagoda na torti koja je ulepšala sve ovo", naglašava Pralica.

Mijaljević: Nismo ranije od Đokovića videli takve emocije

Sportski komentator RTS-a Vladimir Mijaljević ističe da ranije od Đokovića nismo videli takve emocije kada se desi nešto lepo, ali podseća i na Novakove suze nakon poraza od Del Potra u prvom kolu olimpijskog turnira u Riju.

"To nije bilo kao da se osetio u jednom momentu kao izduvan balon nego kao neki izduvan ogroman dirižabl", kaže Mijaljević.

Kaže da se Novak tako stropoštao u ložu da su se neki ljudi sigurno zapitali da mu nije loše.

Ističe da je cela Srbija proživela sa Đokovićem te trenutke i podseća na činjenicu da je Đoković čak sedam finala u Melburnu dobio rezultatom 3:0.

"Nije postojao sportista sa jačom psihom od Novaka Đokovića"

Od prvog Đokovićevog finala u Melburnu prošlo je 15 godina, a Nebojša Višković ističe da je Novak u međuvremenu uradio ono što je morao - pratio je trendove u tenisu.

"Tenis se ubrzao u proteklih 15 godina, a Novak je uspeo da sve svoje elemente igre upotpuni i ubrza da bi mogao i danas da parira momcima koji udaraju loptu kao retko ko pre 15 godina. Ubrzao je forhend, počeo je da servira mnogo snažnije i preciznije, počeo je da izlazi na mrežu i našao je način kako da skrati poen", objašnjava Višković.

Ističe da je ipak najveća prednost u odnosu na nekada malog Novaka zrelost i ono što sada ima u glavi.

"Voleo bih nekada da zavirim u tu njegovu glavu, u taj njegov mozak. Izgubio bih se verovatno u tim lavirintima, ali voleo bih da vidim kako to sve funkcioniše, pogotovo za vreme meča. Koji su to sistemi odbrane od svega i koji su to putevi kojima dolazi na kraju do pobede", kaže Višković.

Podseća da je Cicipas odigrao ziheraški kada je imao jedinu set loptu i da je pomislio da će Novak pogrešiti, ali je zaborvio da Đoković igra najbolje kada je najvaćžnije.

Višković smatra da nije postojao sportista sa jačom psihom od Novaka Đokovića.

Branislav Pralica kaže da je Novak od malena bio tako surov kada izađe na teren i da nikada nijedan poen ili gem nije želeo da pokloni protivniku.

"Sećam se jednom kada smo igrali turnir do 12 godina u Kuli. Izašao je sa terena i moja mama ga je pitala što je ljut, a on kaže: 'Dao sam mu dva gema.' On je stvarno bio nezadovoljan i ljut na sebe što je i ta dva gema protivnik osvojio", seća se Pralica.

"Novak je odlučio da rizikuje, sa razlogom"

Po pitanju Đokovićeve povrede, koja ga je mučila u Australiji, Višković kaže da svi koji se bave sportom znaju koliko je nezgodna takva povreda.

"Ta zadnja loža i mišići prepoja mogu da budu toliko opasni da ako u nekom nezgodnom trenutku cimneš kako ne treba možeš da budeš van terena nekoliko meseci. Novak je odlučio da rizikuje, sa razlogom, jer ako to ne uradi sada - kada će", ističe Višković.

Kaže da Novak ima vremena posle Melburna da se lepo oporavi i da je uradio odličnu stvar kada je pozvao doktorku Marijanu Kovačević koja je, kako kaže, došla sa konjskom placentom i završila celu priču.

Mijaljević napominje da je to bilo krajnje rešenje i da su se u Novakovom timu trudili i išli na razna mesta u Australiji, ali da nije bilo poboljšanja koje su očekivali.

Pralica navodi da Novak ima sposobnost da mu prija pauza i da nakon nekoliko nedelja bez tenisa može da izađe na teren sa najboljim igračima i igra kao da nije ni prestajao.

"Prijaće mu pauza, može da se odmori, isplanira turnire i podigne formu za Rolan Garos. Dobro zna kako se to radi. Posle toga će naravno ciljati titule na svim najvećim turnirima, koji su mu jedini pravi motiv", kaže Pralica.

Celo gostovanje Nebojše Viškovića, Branislava Pralice i Vladimira Mijaljevića u emisiji "Oko" pogledajte u video-snimku na početku teksta.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво