Читај ми!

Dan odluke za Đokovića ili odugovlačenje i nastavak sage

Saga oko Novaka Đokovića uveliko traje i još nije poznata njegova sudbina u Australiji. Očekuje se da odluka o njegovoj vizi bude doneta svakog časa, ali ne postoje tačna saznanja kada će se to dogoditi. Sve je u rukama Aleksa Hoka, ministra za imigracije u Federalnoj vladi Australije, koji ima diskreciono pravo da ukine vizu Novaku i naredi deportaciju, ukoliko zaključi da je to od javnog interesa. Mediji spekulišu da će se to desiti u toku dana (petak), ali je vremena sve manje.

Đokoviću je poništena viza po dolasku u Australiju, proveo je šest dana u imigracionom pritvoru, da bi Federalni sud u Melburnu prihvatio njegovu žalbu i poništio tu odluku.

Borba sa australijskim vlastima ipak nije gotova jer, kao što se danima piše, sve je u rukama ministra Hoka, koji još nije prelomio.

Novinari koji su proteklih dana pomno pratili dešavanja oko statusa prvog tenisera sveta u Australiji, Pol Sakal i Entoni Galovej iz magazina Ejdž, naveli su, pozivajući se na jedan izvor iz Liberalne stranke koji je želeo da ostane anoniman, da Vlada snažno naginje ka ukidanju vize sprskom igraču.

Advokatski tim Đokovića odmah će uložiti žalbu, ukoliko bude doneta odluka o deportaciji, prenose takođe novinari Ejdža.

Novakovi pravnici će odmah uložiti žalbu i ponovo ići na sud, kako bi suđenje počelo u subotu, a sve se rešilo u nedelju, dan uoči starta Australijan opena.

Sada se, pak došlo do novog problema jer je sve manje vremena, radni dan u Melburnu je skoro prošao i, kako javlja srpski novinar Saša Janković, nazire se opcija da vlasti odustanu od svega.

Ministar finansija Sajmon Birmingem je za Kanal 9 ponovio da je odluka u rukama njegovog kolege, ali da je politika vlade "kristalno jasna" a to je da "pravila važe za sve".

Istovremeno Komitet za Melburn, koji okuplja biznismene i umetnike, saopštava da je reputacija grada kao domaćina velikih manifestacija, narušena sporom oko Đokovića.

Postoji nekoliko različitih teorija zbog čega se ovoliko odugovlači sa odlukom, a stručnjak za imigracije Abul Rizvi smatra da ni australijske vlasti nisu sigurne u to da će izaći kao pobednici.

"Odugovlačenje nam govori dve stvari – prva je da je očigledno u pitanju veoma komplikovan slučaj. Mislim da je Vlada posebno zabrinuta da, koju god pravnu odluku donese, Đoković će uložiti žalbu. Onda će se ponovo ići na sud i veoma je moguće da će Vlada ponovo izgubiti", rekao je Rizvi.

Novinari koji se bave ovim slučajem, a takvi su gotovo svi koji su trenutno u Melburnu, da možda postoji i drugi razlog odugovlačenja. Prenose da postoji opicija da Novaku stave do znanja da mora da napusti zemlju i da bi to povuklo zabranu ulaska na tri godine, ali da mu daju šansu da samoinicijativno napusti Australiju kako bi izbegao kaznu.

Međutim, šanse za to su male jer je svetski "broj 1" već jednom osporio odluku o ukidanju vize i spreman je da se na sudu ponovo bori za ostanak.

Janković u javljanju za Jutarnji program RTS-a navodi da Vlada pokušava da "spusti loptu" i polako postaje svesna da će biti loše šta god da uradi, kao i da stvari po devetostrukog šampiona turnira za sada idu dobro.

Đoković se, inače, sprema za turnir kao da se ne suočava sa mogućom deportacijom i pokušava da ostane koncentrisan na teren.

U četvrtak je dodatnu sumnju izazvalo što je, trening koji je trebalo da traje dva sata, prekinuo nakon samo 30 minuta kada mu je trener Goran Ivanišević pokazao nešto na telefonu, a onda i kada je njegovo ime nestalo sa liste na kojoj je raspored treninga za petak u Melburn parku.

Novak se pojavio u kompleksu i odradio jutarnji trening na terenu "Rod Lejver arene", ali je onaj u 14.30 odložen.

I u četvrtak su stizale razne reakcije na situaciju u kojoj se našao, a iako se očekivalo da će o njemu govoriti i premijer Skot Morison na vanrednoj konferenciji za medije, reči o Đokoviću nije bilo.

Zato jeste u intervjuu Stefanosa Cicipasa, koji je istakao da je Novak učinio da većina tenisera izgledaju kao budale, dok je Nikola Pjetranđeli otišao korak dalje, nazvao ga antivakserom i predložio ostalima da štrajkuju, ukoliko mu australijske vlasti dozvole da nastupi na Ozi openu.

Srpski as našao se na žrebu održanom u četvrtak ujutru, saznao je da bi u prvom kolu mogao da se sastane sa Miomirom Kecmanovićem, dok je španska policija demantovala da protiv njega vodi istragu zbog boravka u Marbelji.

Australijan open na programu je od 17. do 30. januara, a u muškoj konkurenciji titulu bi trebalo da brani upravo Đoković.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво