Читај ми!

Đoković u Australiji - pravo, politika ili nešto treće

Novak Đoković je konačno na terenima Rod Lejver arene u Melburnu. Pet dana je trajala drama kakvu ne pamti sportski svet - naposletku najbolji teniser sveta izgleda će ipak dobiti priliku da igra u Australiji.

Novak Đoković je na sudu dobio bitku protiv australijskih vlasti, koje su želele da najboljem teniseru sveta oduzmu vizu i deportuju ga iz zemlje.

Novak je jedan od najboljih i najuticajnijih sportista na svetu, u rangu Kristijana Ronalda, Mesija, Lebrona Džejmsa i Stefa Karija...

"Da je Novak želeo da ide lakšim putem, pre 20 godina uzeo državljanstvo neke druge zemlje. Svakako da bi bilo lakše da je došao iz neke zemlje koja je jača ili priznatija u svetskim okvirima. Njemu to ne odgovara u ovim okolnostima. S druge strane, on ne bi bio to što jeste i ne bi napravio toliki uspeh da nije pokazao to što i sada", smatra novinar Aleksandar Stojanović.

Za nekadašnjeg selektora teniske reprezentacije Gorana Bubnja jedan od glavnih utisaka je nedostatak reakcije teniskog sveta, odnosno organizacija koje vode svetski tenis.

"Ono što je mene fasciniralo, ili razočaralo, je gromoglasna tišina tenisera u Australiji, kojih je tamo 200. Nikola Pilić je 1974. godine bio suspendovan od strane Teniskog saveza Jugoslavije, pošto nije hteo da igra na nekom Dejvis kupu. Bio je suspendovan i nije mogao da igra Vimbldon. Turnir su bojkotovali listom svi igrači koji su tada bili 'prva liga', odnosno koji su igrali glavni turnir. Igrali su teniseri iz Istočnog bloka, a Nastase je namerno izgubio meč prvog kola. Posledica jednog disciplinskog postupka nacionalnog saveza nad svojim igračem bila je da se rasturila ITF organizacija i da je stvoren ATP, ovaj koji sada ćuti", kaže Goran Bubanj.

Advokat Petar Mitrović skrenuo je pažnju na određene proceduralne propuste koje prate situaciju sa Đokovićem od samog sletanja na aerodrom u Melburnu.

"Sam predstavnik australijske vlade na suđenju je rekao da je nerazumno bilo postupanje graničnih službenika", rekao je Mitrović i prepričao kako je protekla noć najboljeg srpskog tenisera na samom aerodromu.

U Beogradu boravi britanski političar Najdžel Faraž, a u razgovoru za Oko magazin pričao je o situaciji sa Novakom Đokovićem u Australiji.

"Mislim da je ovo važan trenutak, ne samo porodicu Đoković, ne samo za ljude u Srbiji i Beogradu, nego zapravo i za čitav svet, reći ću vam zašto - otkad je pandemija započela, u ime zaštite javnog zdravlja, vlade su uzimale za sebe sve više i više moći. U poslednja dva meseca primetio sam nešto veoma zabrinjavajuće, ljudi se podeljeni na vakcinisane i nevakcinisane. Ja sam izabrao da budem vakcinisan, ali u potpunosti poštujem slobodu onih pojedinaca koji ne žele da budu vakcinisani. I ako nevakcinisana osoba ima negativan test, ne može da bude veća pretnja za ostatak društva od nekoga ko jeste vakcinisan", rekao je Faraž i dodao:

"Mislim da je danas veliki dan, sudija je podržao vladavinu prava. Vidimo da australijska vlada preti da će da sruši tu odluku arbitrarnom odlukom koju bi doneo ministar za imigraciju, ali znate šta, nisu to uradili i mislim da neće ni uraditi. Zato današnji dan predstavlja veliku pobedu za slobodu izbora. Veliku pobedu protiv vlade koja je otišla predaleko i preuzela previše kotnrole nad našim životima. Novak simbolizuje ndividualca koji u ovom momentu nije pristao da ga država maltretira. Oni su rekli 'možeš da odeš sada, ili da ostaneš ali možemo te uhapsiti i zabraniti ti ulazak na tri godine'. On nije poklekao, nije kapitulirao i ja mu se divim zbog toga."

Iako slučaj još nije definitivno završen, pošto i dalje postoji mogućnost da Novaku viza bude ukinuta, najbolji svetski teniser već je trenirao na Rod Lejver areni i čini se da je blizu nastupa na prvom grend slemu u sezoni.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво