Читај ми!

Kako je izgledala celonoćna drama Đokovića na aerodromu u Melburnu

Žalba koju su advokati Novaka Đokovića podneli Ministarstvu unutrašnjih poslova Australije ne sadrži samo razloge za pravdanje medicinskog izuzeća od obavezne vakcine, već i transkript događaja koji su se odvili po njegovom sletanju na aerodrom u Melburnu. Đoković je po dolasku u Australiju zadržan čitavu noć na ispitivanju, a dokument koji su njegovi predstavnici priložili otkriva kako je izgledala najduža noć u životu najboljeg tenisera sveta, provedena na aerodromu u Melburnu.

Đoković je i dalje je izolovan u hotelu u Melburnu gde čeka saslušanje u sudu zakazano u ponoć između nedelje i ponedeljka po našem vremenu.

Tim od četiri advokata podneo je žalbu u kojoj se navodi da je pozitivan nalaz na kovid imao 16. decembra.

Podnet je i dokazni materijal sudu u kojem opisuje do detalja šta se dešavalo u momentima pre nego što je Granična policija Australije odlučila da ukine Đokovićevu vizu i naredi deportaciju.

Kako se navodi, između 00.21 i 00.52, sa kratkim prekidima, nadležni službenik je razgovarao sa Novakom.

Oko 03.55 službenik je informisao teniskog "broja 1" da će biti izdata službena beleška, koja je izdata oko 04.11.

Novak tražio vreme da se konsultuje sa agentima

Delegat je informisao Đokovića o tome da dobija 20 minuta da pruži dodatna objašnjenja.

On je upitao delegata o mogućnosti da se o svemu sačeka do 08.00, kako bi mogao da kontaktira Teniski savez Australije i pokuša da reši problem. Posle daljeg razgovora, Đoković je zatražio još malo vremena da prikupi informacije od svog agenta, dok je delegat rekao da o tome mora da razgovara sa svojim nadređenima.

Oko 05.20, delegat je potvrdio da je Đoković tražio još malo vremena za odmor i razgovor sa svojim timom, za period od 08.00 do 08.30.

Đoković dobio vreme za odmor i razgovor sa Tenis Australijom

Delegat je obavestio Đokovića da je to u redu, da je razgovarao sa supervizorima i da su se oni saglasili sa time.

"Moji supervizori su više nego srećni zbog činjenice da mogu da vam pruže vreme za odmor", navedeno je u citatu.

Ispitivanje je prekinuto u 05.22, a Novak je izveden iz prostorije za ispitivanje, dok se sledeće vreme u transkriptu odnosi na 06.07, zbog čega nedostaje deo transkripta jer razgovori nisu vršeni u prostoriji za ispitivanje.

Dok je srpski teniser sedeo na sofi izvan prostorije za ispitivanje, čekajući da mu bude namešten krevet, supervizori su ga posetili i pitali da li može da sačeka do 08.30 i odloži obećano odmaranje.

Đoković je rekao da može, ali je naveo i da želi pomoć i pravnu zaštitu, odnosno savet, od svojih predstavnika koji su u tom momentu spavali i bilo je teško uraditi nešto više u tim ranim jutarnjim časovima.

Supervizori su naveli da Đokovićevi pravni predstavnici neće moći da ulože žalbu povodom ukidanja vize sve dok odluka o ukidanju ne bude doneta.

"Što pre se donese takva odluka, bolje će biti po Đokovića i njegove predstavnike", navodi se u transkriptu.

Dalje se ističe da je Novak rekao da mu je potreban razgovor sa nekim i razmišljanje o tome šta mu se stavlja na teret jer je bio u konfuziji.

Buđenje, prekid odmora i pritisak da se ispitivanje nastavi

Supervizori su ga napustili i on je otišao u krevet koji je bio pripremljen u susednoj prostoriji, što se verovatno dogodilo oko 05.30.

"Nedugo zatim, verovatno oko 06.00, delegat i supervizori su probudili Đokovića. Usledio je novi razgovor u kom je Đoković izrazio želju da se sačeka do 08.30, ali je jedan od supervizora izvršio pritisak na njega da se odluka donese odmah. Supervizor muje kazao da više nema šta da se čeka i da nema šta da se doda, iako je Đoković insistirao na tome da bi se pojavio neki novi podatak, ukoliko bi dobio šansu da razgovara sa advokatima."

U narednim stranama transkripta, supervizor je pritiskao Novaka da se ispitivanje nastavi odmah, a Đoković je rekao da je očigledno da žele da mu ukinu vizu i shvatio je da je bolje za njega da se ispitivanje nastavi.

Doneta odluka o poništenju vize

Ispitivanje je prekinuto u 06.14, a oko 07.29 delegat je doneo odluku. On se u 07.39 vratio u prostoriju za ispitivanje, a tri minuta kasnije Đoković je informisan o odluci.

U dokaznim navodima stoji da postoje zabrinjavajući podaci u procesu koji je tekao do donošenja odluke.

"Najpre, Đoković je bio u tranzitu više od 25 sati, delegat je znao da Đoković iza sebe ima dug let iz Dubaija. Dalje, Đoković je izrazio šokiranost, iznenađenost i konfuziju jer je bio uveren da je uradio sve što je neophodno da bi ušao u Australiju i nije znao koje dalje informacije delegat želi od njega. Treće, Đoković je tražio dodatno vreme kako bi razgovarao sa Teniskim savezom Australije, agentima, advokatima, kako bi dobio dalje informacije koje je nameravao da iznese pred delegata", stoji u dokumentu.

Kao četvrti problem se navodi da je delegat garantovao Srbinu odmor do 08.30, kao i razgovore sa svim navedenim stranama, a peti je da je Đoković bio pod pritiskom supervizora, koji su insistirali da će brza odluka biti bolja za njega.

"Da je Đoković dobio obećano vreme, njegovi predstavnici bi mogli da preduzmu dalje korake i da dostave novi materijal delegatu, kako bi sprečili ukidanje vize. U tim okolnostima, proceduralno je nefer za delegata da donese odluku u momentu kada je to uradio, a nije sačekao 08.30 kako bi omogućio Đokoviću da se odmori i konsultuje svoje predstavnike, kako je ranije rečeno", piše u transkriptu sa aerodroma.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво