Читај ми!

Novak zadržan na aerodromu u Melburnu, zbog problema sa vizom ne može odmah da uđe u zemlju

Najbolji teniser sveta Novak Đoković sleteo je u Melburn, ali je njegov ulazak u Australiju trenutno onemogućen zbog problema sa vizom. Prema pisanju portala "Ejdž", lokalne vlasti države Viktorija ne žele da mu izdaju vizu jer nije vakcinisan i nije podneo "odgovarajući zahtev". Iz Novakovog pi-ar tima saopšteno je da se on trenutno nalazi na carini i čeka dalje instrukcije.

Đoković je sleteo na aerodrom Tulamarin oko pola sata pre ponoći po lokalnom vremenu, ali se već na ulasku u državu suočio sa problemom.

Čelnici Viktorije ne žele da mu odobre vizu, iako Federalne vlasti traže da se poštuje odluka o medicinskom izuzeću i dozvoli mu se da učestvuje na Australijan openu.

Novak je u utorak objavio da je dobio medicinsko izuzeće i da će braniti trofej na prvom grend slemu sezone, koji je na programu od 17. do 30. januara.

Organizatori su objasnili kako je dobio medicinsko izuzeće, a svetski "broj 1" se od tog trenutka našao na udaru kritika, ne samo nekih tenisera i sportista nego i političara širom sveta.

Goran Bubanj je za RTS istakao da će izvesno biti pritisaka na našeg asa, ali da on ume da iz negativne atmosfere izvuče nešto pozitivno. 

Granična policija Australije obavestila je lokalne vlasti da postoji problem sa aplikacijom za vizu koju je podneo Đokovićev tim. Osvajač 20 grend slem titula navodno pokušava da uđe u zemlju sa vizom koja ne dozvoljava medicinska izuzeća što se tiče vakcinacije, preneo je lokalni portal Ejdž.

Kao rezultat toga, granične snage kontaktirale su s državnom vladom da tip vize koja je tražena nije ispravan i zatražile podršku kako bi mu olakšale ulazak u zemlju.

Potom je Federalna agencija zatražila od Viktorije i premijera Danijela Endrjuza podršku u ovom slučaju, jer Viktorija sarađuje sa Tenis Australijom u organizaciji događaja zbog kojeg je srpski teniser aplicirao za vizu.

Federalne vlasti su, prema pisanju pomenutog portala, kontaktirale s lokalnim i tražile da formalno podrže njegov zahtev. Usledio je odgovor da zahtev sa najvišeg nivoa mora biti u pisanoj formi i odbili Đokovićevu aplikaciju za tu vrstu vize.

Zvaničnici graničnih snaga imaju diskreciono pravo da dozvole Đokoviću ulazak u zemlju uprkos potezu vlade Viktorije. Njemu će biti omogućeno da napusti aerodrom i stigne u Melburn, ali je situacija sa vizom produžila iskrcavanje iz aviona i dodatno zakomplikovala situaciju u kojoj se nalazi.

Najbolji teniser sveta će najverovatnije moći da uđe u Australiju, kada bude prihvaćena inicijativa federalnih vlasti i podnet zahtev za pravu vrstu vize.

Prema poslednjim informacijama iz njegovog tima, nalazi se na carini i čeka dalje instrukcije.

Vršiteljka dužnosti ministra sporta Džala Pulford u međuvremenu je tvitovala da državna vlada neće podržati Đokovićev zahtev za vizu.

"Federalna vlada nas je pitala da li ćemo podržati zahtev za vizu Novaka Đokovića kako bi ušao u Australiju. Nećemo pružiti individualnu podršku zahtevu za vizu Đokovića kako bi učestvovao na Australijan openu 2022. Uvek smo bili jasni kada u dve stvari u pitanju – odobravanje vize je pitanje Federalne vlade, a medicinska izuzeća su pitanje doktora", saopštila je Pulfordova.

Premijer Australije Skot Morison tokom dana je izjavio da će Đoković morati da se vrati kući ako ne pruži dokaze zašto nije vakcinisan.

Inače, Novakov slučaj nije jedini jer su neki nevakcinisani teniseri već stigli u Australiju.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво