Читај ми!

Ženski tenis ima novu zvezdu - Ema Radukanu izbacila i olimpijsku šampionku

Osamnaestogodišnja britanska teniserka Ema Radukanu pobedila je olimpijsku šampionku Belindu Benčič sa 2:0 u setovima (6:3, 6:4) i postala prva kvalifikantkinja u istoriji koja se plasirala u polufinale Ju-Es opena.

Mlada Ema Radukanu je nervozno ušla u meč, pa je u prvom gemu na svoj servis osvojila samo jedan poen i odmah prepustila brejk protivnici.

Pravila je mlada britanka dosta neiznuđenih grešaka, pogotovo iz bekenda, ali je počela bolje i agresivnije da servira, što joj je donelo više lakih ponea koje je osvojila u samo par udaraca.

Uspela je Radukanu u petom gemu da stigne i do svoje prve dve brejk lopte i iskoristi drugu, pa je nakon početnih 2:0 za protivnicu izjednačila na 3:3.

Benčič je već u narednom gemu ponovo zapretila na servis protivnice, ali je Radukanu nakon 0:30 dobila četiri vezana poena i prvi put na meču imala više osvojenih gemova.

Potom mlada Britanka ne koristi još jednu brejk loptu koju joj je Benčićeva omogućila duplom servis greškom na 30:30, ali je fantastičnim forhendom posle duge razmene došlo do nove, koju nije propustila.

Nastavila je sa odličnim servisima zahvaljujući kojima je osvajala direktne poene, pa je došla i do petog uzastopnog gema za vođstvo od 1:0 u setovima.

Benčič je dobro otvorila drugi set - osvojila je gem na svoj servis bez većih problema, a potom ponovo u prvom servis gemu protivnice imala brejk lopte, ali Radukanu nije dozvolila da opet izgubi svoj servis na samom startu seta.

U petom gemu drugog seta, Belinda Benčić duplom servis greškom završava gem, pa Radukanu dolazi do brejka prednosti, koji odmah potvrđuje za vođstvo od 4:2.

Uspela je iskusnija teniserka da preživi naredni gem, iako je Radukanu imala brejk lopte, povela je u narednom sa 0:30, ali nije mogla do brejka.

Servirala je Radukanu za meč, stegla joj se ruka, pa je napravila duplu servis grešku i dopustila protivnici da ponovo povede sa 0:30. Ipak, osvojila je zatim četiri vezana poena i došla do velike pobede.

Radukanu je meč završila sa šest as servisa, dok je Belinda Benčič imala samo jedan, uz pet duplih grešaka. 

Protivnicama ni set, a gem samo ako mora

Mlada Britanka će u polufinalu igrati protiv bolje iz duela Marije Sakari i Karoline Pliškove, kada će imati šansu da postane prva kvalifikantkinja u istoriji koja je uspela da se plasira u finale nekog grend slema.

Radukanu je, računajući i kvalifikacije, pobedila osam protivnica i nijednoj nije prepustila ni set. U prethodnom kolu je pregazila Amerikanku Šelbi Rodžers sa 6:2, 6:1.

Pred meč sa Belindom Benčič, protivnicama je u prva četiri meča glavnog žreba dozvolila da osvoje samo 15 gemova, što je uspela još samo Serena Vilijams 2013. godine.

Redom su pred Britankom u Njujorku padali Bibijan Šofs, Marijam Bolkvadze i Majar Šerif u kvalifikacijama, a zatim u glavnom žrebu Stefani Vogel, Šuai Žang, Sara Soribes Tormo, Šelbi Rodžers i olimpijska šampionka Belinda Benčić.

Radukanu je pred Ju-Es open bila 150, a pred Vimbldon, pre samo nešto više od mesec dana, 338. teniserka na svetu. Nakon turnira u Njujorku sigurno će se naći među prvih 75, a ako ovako nastavi i prvih 50 igračica na planeti.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво