Читај ми!

Aslan Karacev – "amater" sa reketom profesionalca

Protivnik našeg Novaka Đokovića u polufinalu Australijan opena je malo poznati Rus Aslan Karacev. Ne mnogo poznat pa su mnogi pomislili da je zalutao na jedan grend slem. Kako i ne bi, ovo mu je prvi ozbiljniji trag u profesionalnoj karijeri. Prvo učešće na jednom grend slemu, i odmah je stigao do polufinala. Debitant u 27. godini.

Novak Đoković je izjavio da mu je naredni rival totalna nepoznanica. Nikada nisu igrali jedan protiv drugog, nikada nije ga nije gledao kako igra. Ipak, naš teniser u ovaj duel ulazi kao apsolutni favorit.

Ko je Aslan Karacev?

Karacev je Rus jevrejskog porekla, rođen je u Vladikavkazu 4. septembra 1993. godine. Kao mali preselio se sa porodicom u Izrael. Ipak, da bi napredovao u tenisu, vratio se u Rusiju kada je imao 12 godina.

U Rostovu je sazrevao kao teniser da bi se posle šest godina preselio u Moskvu. Zahvaljujući poznanstvu sa Dimitrijem Tursunovom, počeo je da trenira u Haleu.

Potom je otišao u Barselonu, a poslednje tri godine trenira ga Jahor Jacuk, dok mu baza za treninge sada Minsk. Za njegovu kondiciju brine se portugalski stručnjak Luis.

Skroman trag na ATP turu

Karacev je debitovao u glavnom žrebu ATP-a na turniru Sankt Peterburga 2013. godine, gde je ušao sa vajld kartom. U prvom kolu je izgubio od sunarodnika i drugog nosioca Mihaila Južnog sa 7:6 (7-5), 2:6, 2:6. U dublu je sa Dmitrijem Tursunovom stigao do polufinala, izgubivši od Dominika Inglota i Denisa Istomina sa 4:6, 7:5, 9-11.

Godine 2015. pobedio je u svom prvom ATP meču u glavnom žrebu Kupa Kremlja. To je ujedno i njegov najveći uspeh u karijeri sve do bajkovitog učešća na ovogodišnjem Australijan openu.

Posle potrage za boljim trenerskim mogućnostima u Španiji i Nemačkoj, Karacev je 2020. angažovao Jahora Jacika iz Minska.

Tokom blokade zbog pandemije koronavirusa igrao je egzibicione mečeve u SAD.

Australijan open – debitant koji je stigao do polufinala

On je prvi debitant na grend slem turniru koji je stigao do četvrtfinala u poslednjih četvrt veka. Aleks Radulesku je to uspeo na Vimbldonu 1996. godine. On je ujedno tek sedmi teniser u open eri kome je to pošlo za rukom.

On je najniže plasirani teniser koji je stigao do četvrtfinala turnira u Melburnu u poslednjih 30 godina. Patrik Mekinro, takođe 114. tada, stigao je do najboljih osam 1991. godine.

Skoro deset godina nijedan kvalifikant nije stigao tako daleko na jednom od četiri najveća turnira. Bernard Tomić je to uspeo 2011. na Vimbldonu.

A sve dobija dodatno na težini kada se zna da Karacev nikada ranije nije pobedio nekoga u prvih 40 na svetu, kao i da je ovo deseti put da je pokušao da se kvalifikuje na jedan grend slem.

Put uspeha na AO

Do glavnog žreba stigao je kroz kvalifikacije pobedivši Brandona Nakašimu, Maka Pursela i Aleksandra Milera.

Nastavio je da popunjava prazne listove svoje karijere, u Australiji je zabeležio i prvu pobedu nad igračem iz najboljih 10. Savladao je osmog nosioca Dijega Švarcmana, inače devetog na ATP listi.

Nastavio je da niže uspehe na AO. Takođe je nadigrao i 20. nosioca Ože-Alijasima: nakon što je ispustio prva dva seta, napravio je preokret i stigao do pobede. Ože-Alijasim – Karacev 6:3, 6:1, 3:6, 3:6, 4:6.

To nije bio kraj, u borbi za polufinale savladao je Bugarina Grigora Dimitrova u četiri seta – 6:2, 4:6, 1:6, 2:6.

Karacev je postao prvi kvalifikant koji je stigao do polufinala grand slema od Vladimira Volhova 2000. godine na Vimbldonu, i prvi koji je to uradio na Australijan openu od Boba Giltinana 1977. Takođe, on je najniže rangirani igrač koji je stigao do grand slem polufinala od Gorana Ivaniševića 2001. godine na Vimbldonu i prvi igrač koji je stigao do polufinala grend slema na svom debiju u istoriji open ere.

Na Đokoviću je da stavi tačku na bajku koju je ispisao Karacev

Novak je u pohodu na svoju devetu titulu na Australijan openu, a prepreka do tog cilja je Aslan Karacev. Naš teniser mora da ukroti snažne udarce protivnika.

Protivnikove loptice su najbrže. Njegov forhend ima prosečnu brzinu od 132,8 km/č, a bekhend 122,3 km/č.

Na Đokoviću je da smisli taktiku, a na nama da uživamo u duelu.

Meč se igra u četvrtak sa početkom u 9.30 na "Rod Lejver areni".

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво