Nadal dobio Federera i prvi put osvojio Australijan Open

Najbolji teniser sveta Rafael Nadal pobedio je velikog rivala Rodžera Federera sa 3:2 (7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2) i prvi put u karijeri osvojio Otvorenog prvenstvo Australije.

Nadal je zahvaljujući petoj uzastopnoj pobedi nad Federerom, koji je na prvom mestu svetske ATP rang liste tenisera proveo rekordnih 237 nedelja, stigao do svoje šeste grend slem titule, pošto je prethodno četiri puta osvajao Rolan Garos, a prošle godine i Vimbldon.

Španac je, takođe, Federera sprečio da stigne do četvrte titule na Australijan Openu, a ukupno 14. na grend slem turnirima čime bi Švajcarac izjednačio rekord legendarnog Pita Samprasa.

Nadalu i Federeru je današnje finale bilo sedmo na grend slem turnirima, a treće u pet setova. Španac je do sada bio uspešniji, pošto je slavio posle četiri meča.

Dvojica najboljih tenisera današnjice ukupno su igrali 19 puta, a Nadal je bio bolji na 13 susreta.

Federer je danas osvojio poen više od Nadala, ali mu to nije pomoglo da Španca pobedi prvi put posle završnog turnira sezone u 2007. godini.

Meč je trajao četiri sata i 23 minuta, a poraz Federera verovatno je najviše uslovljen velikim brojem neiznuđenih grešaka. Federer je lopticu u aut ili mrežu poslao čak 64 puta, dok je Nadal napravio 41 grešku.

Obojica tenisera su u prvom setu imali po brejk prednosti, ali je Nadal odlučujući, treći gem na servis Federera osvojio pri rezultatu 5:5. Španac je potom sačuvao servis za vođstvo od 1:0 u setovima.

Nadal je napravio i prvi brejk u drugom setu i poveo sa 3:2, ali samo da bi Federer osvojio naredna četiri gema i izjednačio na 1:1 u setovima.

Treći set odlučen je u taj-brejku, iako je Federer u devetom gemu, u kome je servirao Nadal, imao vođstvo od 40:0, a potom i još dve vezane brejk šanse u 11. gemu. Nadal je jedinu brejk, a ujedno i set loptu imao u 12. gemu, ali je nije iskoristio. Najbolji teniser sveta je, ipak, u taj-brejku bio siguran, dobio ga sa 7:3 i poveo sa 2:1 u setovima.

Španac je, međutim, izgubio dva uvodna gema četvrtog seta, ali je odmah nadoknadio zaostatak, a u petom gemu imao i veliku priliku da dođe do brejka prednosti.

Federer se, ipak, spasao, iako je Nadal vodio sa 40:15 i imao ukupno pet brejk šansi. Nadal je zato kažnjen već u narednom gemu u kome je Federer napravio brejk za vođstvo od 4:2, koje je sačuvao do kraja seta za izjednačenje od 2:2 u setovima.

Poslednji set bio je najkraći, pošto je Nadal prvu osetniju prednost stekao već u četvrtom gemu, kada je uzeo Federeru servis i ubrzo stigao do vođstva od 4:1. Novi brejk Nadal je napravio u poslednjem, osmom gemu i tako stigao do 32. titule u karijeri.

"Rodžere izvini za danas. Znam kako se osećaš, ali seti se da si veliki šampion, najbolji u istoriji i siguran sam da ćeš osvojiti i 14. grend slem titulu. Uvek je uživanje igrati sa tobom", rekao je 22-godišnji Nadal odmah po završetku meča.

Federer je poraz dosta teško prihvatio, pa je morao da zbog suza na kratko prekine izlaganje.

"Možda ću pokušati kasnije", rekao je Federer dok ga je publika pozdravljala ovacijama.

Par minuta kasnije Federer je smogao snage da se obrati navijačima.

"Nadal zaslužuje da poslednji govori. Želim samo da ti čestitam. Igrao si fantastično. Sve najbolje ti želim", poručio je Federer Nadalu.

Nadal ubedljiv protiv Federera

Rafael Nadal i Rodžer Federer do sada su odigrali 19 finalnih duela i Španac je sa 13 pobeda ubedljivo bolji, a solidnu prednost ima i u finalima gren slem turnira sa pet trijumfa u sedam mečeva.

Sva gren slem finala Nadala i Federera:

2006
Rolan Garos: Nadal - Federer 1:6, 6:1, 6:4, 7:6
Vimbldon: Federer - Nadal 6:0, 7:6, 6:7, 6:3

2007
Rolan Garos: Nadal - Federer 6:3, 4:6, 6:3, 6:4
Vimbldon: Federer - Nadal 7:6, 4:6, 7:6, 2:6, 6:2

2008
Rolan Garos: Nadal - Federer 6:1, 6:3, 6:0
Vimbldon: Nadal - Federer 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7

2009
Melburn: Nadal - Federer 7:5, 3:6, 7:6, 3:6, 6:2

 

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се