Hrvatski teniski savez: Adria tur u Zadru organizovan u najboljoj nameri

Hrvatski teniski savez (HTS) kao koorganizator Adria tura, koji se prošli vikend održao u Zadru, saopštio je da se u "najboljoj nameri uključio u projekat kojem je cilj bio promocija tenisa i sporta sa humanitarnom notom".

"Sledom popuštanja epidemioloških mera, događaj je organizovan uz preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dezinfekciona sredstva su bila postavljena na svakom ulazu na stadion kao i u sve službene prostorije koje su koristili osoblje i igrači, a maske kao preporuku nosili su radnici koji su obavljali ketering. Sve službene prostorije su redovno provetravane, pazilo se na razmake među stolovima. U pres centru novinari su uz sredstva imali i maske koje su mogli da koriste za vreme i izvan boravka u istom", navodi se u saopštenju HTS.

Ističe se da strani državljani koji ulaze u Hrvatsku nisu obvezni da se testiraju na koronavirus pa tako nisu testirani niti igrači.

"Hrvatski teniski savez u dobroj nameri je verovao da su igrači koji dolaze na turnir zdravi i da neće ugrožavati svoju okolinu. Nažalost, jedan od igrača nije se osećao dobro već po dolasku u Zadar, a da pritom nikog o tome nije obavestio. Takođe, igrač nije obavestio nikog o tome da je podvrgnut testiranju niti da je pozitivan na novi koronavirus. Odmah po saznanju prekinute su sve aktivnosti i istog je trenutka kontaktirana epideimološka služba u Zadru, sazvana je konferencija za medije te je odmah obaveštena javnost kao i svi posetioci događaja. Igrači i trenersko osoblje testirani su u najkraćem mogućem roku, od ponedeljaka ujutru pa sve do danas traju testiranja svih učesnika i ljudi uključenih u organizaciju događaja. Preduzete su sve ostale radnje prema preporukama dežurnog epidemiologa", dodaje se.

Hrvatski savez se osvrnuo i na to da "danima traje medijska hajka i navode se brojni neprovereni i netačni podaci.

"Niko od publike na stadionu niti od učesnika drugih službenih događaja kao što su košarkaška utakmica i "Dečji dan" nije zaražen za sada. Nadamo se da će tako i ostati. Virus je konstantno u populaciji i nikome nije bila namera niti pomisao turnirom ugroziti zdravlje nacije ili naštetiti promociji turizma. Naprotiv, službeni podaci pokazuju kako je upravo zahvaljujući turniru broj gostiju u Zadru, porastao za 100 odsto u vikendu turnira te da se nakon objave o pojavi virusa na turniru on nije značajno smanjio. Prema informacijama turističkih radnika u Zadru konstantno dolaze nove rezervacije."

HTS podseća da je u vikendu održavanja turnira, a pre objave o virusu na istom, slika iz Zadra išla u 110 zemalja sveta i da su o tome u pozitivnim tonom izveštavali svi svetski i mediji sa svih kontinenata.

Ističe se da u poslednjih 48 sati podaci pokazuju da je slučaj u Zadru pod epidemiološkom kontrolom, da se reagovalo na vreme i da su preduzete sve mere kako bi se zaštitili građani od daljnjeg širenja virusa.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се