Šarapova odlazi u penziju!

Ruska teniserka Marija Šarapova penzionisaće se u 33. godini! Šarapova, osvajačica pet grend slemova, završiće karijeru usled velikih povreda, preneo je jedan od najvećih teniskih novinara Kristofer Kleri.

Jedna od najvećih zvezda ženskog tenisa pokušavala je da se vrati posle suspenzije, ali su je brojne povrede onemogućile da dođe do prepoznatljive forme.

Šarapova je započela profesionalnu karijeru 2002. i 2003. godine, a već naredne je došla do velikog uspeha osvajanjem Vimbldona.

Popularna Maša je u finalu savladala tada prvu nositeljku Serenu Vilijams, a do kraja karijere je još četiri puta podizala pehare na grend slem turnirima. Jedna je od retkih teniserki koja je trijumfovala na sva četiri najveća turnira.

U karijeri je jednom trijumfovala na Završnom turniru, osvojila je ukupno 36 titula i zaradila skoro 40 miliona dolara od turnirskih nagrada.

Ukupno je provela 21 sedmicu na prvoj poziciji VTA rang-liste.

Važila je za superstara "belog sporta" sa najjačim ugovorima sa "Najkijem", "Hedom" i mnogim drugim kompanijama, ali će njena karijera ostati upamćena po suspenziji zbog korišćenja nedozvoljene supstance.

Posle Australijan opena 2016, organizovala je konferenciju za medije na kojoj se očekivalo da će saopštiti da se povlači, ali je ona šokirala tenisku javnost i objavila da je suspendovana zbog korišćenja meldonijuma.

Više puta je isticala da nije namerno uzimala meldonijum skoro 10 godina, već je napravila grešku što nije proverila koje su supstance stavljene na listu zabranjenih.

Prvobitno je kažnjena godinu i po dana, ali joj je smanjena suspenzija na 12 meseci i vratila se na turniru u Štutgartu 2017.

Međutim, od tada se mučila sa formom, uspela je da dođe do četvrtfinala Rolan Garosa 2018. i uđe u top 25, posle čega je usledio strmoglav pad. Više puta je obnavljala povredu ramena koja je mučila tokom cele karijere i krajem februara je odlučila da se penzioniše.

"Tenis mi je pokazao svet i pokazao mi od čega sam satkana. Bilo je sve o tome kako sam testirala sebe i kako sam merila svoj rast. I šta god odlučila za sledeći period svog života, svoju sledeću planinu, nastaviću da pokušavam. I dalje ću se peti, i dalje ću rasti", napisala je na Instagramu uz dodatnu poruku:

"Govorim zbogom tenisu."

Još nije poznato da li će na još nekom turniru nastupiti Marija Šarapova, ali je potvrđeno da neće biti oproštajne turneje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво