"Čekali smo u redovima za hleb i mleko, to me je učinilo čvrstim i gladnim"

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, posle titule na Australijan openu, govorio je o svemu što se dešavalo tokom finalnog meča sa Dominikom Timom, ali se dotakao i situacija i okolnosti koje su ga oblikovale kao igrača i čoveka.

Novak je u finalu savladao Dominika Tima rezultatom 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4, i tako došao do osmog trofeja iz isto toliko finala u Melburnu, čime se vratio na prvo mesto ATP rang-liste.

Na taj način je uz Rodžera Federera i Rafaela Nadala postao jedini teniser u istoriji sa najmanje osam pehara na jednom grend slemu. Švajcarac je isto toliko puta osvajao Vimbldon, dok je Nadal u čak 12 navrata bio najbolji na Rolan Garosu.

Upravo je novinare zanimalo šta je razlog njihove dugovečnosti jer, bez obzira koji su izazovi, oni uspevaju da se odupru i osvajaju titule.

"Ne mogu da pričam u Rodžerovo i Rafino ime. Veoma ih poštujem i divim se tome šta su postigli, šta rade na terenu i van njega. Mogu da govorim u svoje ime. Mislim da smo svi imali različite životne puteve. Mislim, svi smo odrasli u različitim okolnostima, različitim zemljama, različito smo odgajani", počeo je priču Đoković i onda se osvrnuo na prošlost:

"Moje odrastanje je bilo u Srbiji devedesetih godina – teško vreme, rat, embargo... Morali smo da čekamo u redu za hleb, mleko, vodu i neke osnovne stvari. Ovakve stvari vas čine jačim i gladnim za uspehom, šta god u životu radili."

On je naveo da su ga teški životni uslovi očvrsli i ojačali karakter, što mu je kasnije pomoglo kada je gradio put u profesionalnom sportu.

"Sve to verovatno čini moje osnove. Sve sam bukvalno postigao ni iz čega i teških životnih okolnosti, uz pomoć svoje porodice. Kada pogledam unazad, podsećanje na to odakle sam uvek me je inspirisalo i motivisalo da budem još jači. To je verovatno jedan od razloga zašto sam uspeo da nađem tu potrebnu mentalnu snagu i prevaziđem izazove."

Zašto su izostala karakteristična "srca"...

Tokom finala u Melburnu protiv Tima imao je veliku podršku publike, pa i onih najmlađih, ali je u nekim trenucima bilo problema. Ušao je u sukob sa nekolicinom prisutnih, zbog čega nije bilo karakterističnog davanja "srca" na kraju.

"Radim stvari koje osećam u tom trenutku da su iskrene. Kada ne osećam da treba to da uradim, ne uradim jer osećam da su okolnosti i situacija na terenu takvi. Iako bi u tom trenutku možda trebalo to da uradim jer treba da se izdignem iznad situacije, ali dobro, čovek sam. Svako od nas greši i doživljava život na različiti način", istakao je potvrdivši da nije bio oduševljen reakcijama nekih ljudi na tribinama.

Više puta je pohvalio Austrijanca, za kojeg je rekao da će sigurno osvojiti grend slem trofej do kraja karijere, a onda i otkrio kakve je zdravstvene probleme osećao na terenu "Rod Lejver arene".

"Bila je velika borba, ogromna borba, pre svega sa samim sobom. Neobjašnjivo mi je to što se desilo sa tom vrtoglavicom i energijom na početku trećeg seta. Izašao sam da promenim odeću, međutim, kada sam izašao primetio sam da nešto nije u redu, mislio sam da je to samo trenutno, ali to je nešto što je bilo prisutno nekih set i po."

Kazao je i da mu nije bilo jasno zbog čega je došlo do vrtoglavice, koja je uticala i na njegov mentalni pristup.

"Jednostavno, svaki put kada bacim loptu za servis, vrti mi se u glavi, gotovo kao da padam na terenu. Jako čudno. Nakon nekoliko poseta doktora ustanovljeno je zašto se osećam tako – jer sam dehidriran, što mi je čudno. Dosta sam pio tečnosti, ja imam svoj protokol pred izlazak na teren. Sigurno su različiti faktori uticali da se tako osećam na terenu – emocije, stres. Malo sam bio razočaran što se tako osećam u finalu grend slema turnira", zaključio je Đoković.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи