Ko stoji na Đokovićevom putu do titule u Melburnu?

Borba za trofej, borba za istoriju, borba za "broj 1" – sve to očekuje Novaka Đokovića na predstojećem Australijan openu. Prvi grend slem sezone počinje 20. januara i završava se 2. februara, kada bi, najbolji srpski sportista, mogao i osmi put u karijeri da podigne popularni Norman Bruks čelendž kup.

Đoković je pre 12 meseci odigrao jedan od najboljih turnira u svojoj karijeri i postao čovek sa najviše pehara na Ozi openu, iza sebe ostavivši legendarnog Roja Emersona.

Sada se u Melburn vraća sa jasnim ciljem da ponovi isto, ovoga puta kao drugoplasirani igrač na ATP rang-listi, ali na krilima velikog trijumfa sa Srbijom u premijernom ATP kupu.

Činjenica je i to je više puta tokom prethodnih 15 godina potvrđivao – najbolji tenis igra u Australiji, zbog čega postoji veliki optimizam pred start turnira.

Trebalo bi da bude i opreza jer se u istom delu kostura nalazi Rodžer Federer, dok ni prvi zadatak neće biti zanemarljiv. Novak kreće od Jan-Lenarda Štrufa, trenutno 37. igrača planete, koji je u prošlosti pokazao da se dobro snalazi na svim podlogama.

Đoković je slavio u oba dosadašnja duela, poslednji put su igrali na Rolan Garosu pre nekoliko meseci, kada mu je prepustio samo sedam gemova. Novi okršaj imaće u ponedeljak, ne pre 11.00 časova po srednjoevropskom vremenu, čime će zatvoriti program na stadionu "Rod Lejver".

Tacuma Ito bi mogao da bude sledeći, ukoliko ga ne iznenadi kvalifikant, a potom i naš Laslo Đere. Lako bi moglo da se desi da osvajača 16 grend slemova u nizu izazivaju sunarodnici, pošto je jedan od nosilaca i Dušan Lajović.

Danijel Evans i Dijego Švarcman pokušaće da mu pomrse račune u uvodnoj fazi Australijan opena, dok bi nova stranica sve intenzivnijeg rivaliteta sa Stefanosom Cicipasom mogla da se piše početkom druge nedelje.

Grk prethodno mora da prođe Filipa Kolšrajbera, Miloša Raonića, Benoa Pera, Marina Čilića i Roberta Bautistu Aguta.

Tek ako oni najbolji prođu i očekivano se nađu u završnici turnira, mogli bismo da uživamo u derbijima Đokovića, Federera i Rafe Nadala.

"Pomogli smo jedni drugima da budemo bolji kao teniseri, kako na terenu, tako i van njega. Na vreme smo razumeli šta treba da nadogradimo, tako da, kada se susretnemo, možemo da pružimo ono najbolje što tenis ima da ponudi. To je ono što nam je donelo toliko međusobnih pobeda, zato što uvek zahtevamo maksimum od protivnika. Da je suprotno, gubili bismo mečeve. Rivalitet između Rodžera, Rafe i mene je doveo tenis do visina na kojima se sada nalazi ovaj sport", istakao je Đoković.

Težak posao za najveće konkurente

Da bi došao do projektovanog polufinala sa Đokovićem, Švajcarac će morati da pregura interesantnu prvu sedmicu i možda se susresti sa nekim igračima sa kojima ima "neraščišćene račune".

Prvi protivnik biće mu Stiv Džonson – Amerikanac je trenutno 81. na ATP rang-listi, ima 30 godina, ali je njegov zenit karijere bio tokom 2016, kada je jedini put došao do četvrtog kola nekog grend slema, tačnije Vimbldona.

Potom, nadamo se, sledi Filip Krajinović, a onda i verovatno talentovani Poljak Hubert Hurkač, jedan od onih kojima se predviđa velika karijera. Ako se u tom delu žreba dogodi neko iznenađenje, mogli bismo da Federera vidimo "oči u oči" sa Džonom Milmanom, momkom koji ga je senzacionalno eliminisao na Ju-Es openu pre dve godine.

Četvrtfinale mu po rangu donosi Matea Beretinija, a igrači koji bi mogli da ga izazovu su i Fabio Fonjini, Denis Šapovalov, Grigor Dimitrov...

Rafael Nadal možda jeste najbolji teniser sveta, ali će imati najteži posao od svih svojih konkurenata. Ako pretpostavimo da će neokrznut doći do četvrte runde (prvo kolo – Ugo Deljijen, drugo kolo – Federiko Delbonis ili Žoao Souza, treće kolo – Pablo Karenjo Busta ili kvalifikanti), mogao bi da uđe u seriju izuzetno teških mečeva.

U Australiji se svi nadaju "blokbasteru" sa Nikom Kirjosom u osmini finala, a uspeh u tom duelu značio bi i očekivanu reprizu finala Rolan Garosa protiv Dominika Tima.

Projektovano polufinale donosi mu još jednu reprizu, ovoga puta njujorškog finala, pošto je četvrti nosilac Danil Medvedev.

Kirjosa će pokušati da zaustavi Karen Hačanov, na Timovom putu su imena poput Kevina Andersona, Tejlora Frica, Feliksa Ože-Alijasima i Gaela Monfisa, dok će Medvedevu najteži biti Žo-Vilfrid Conga, Džon Izner, Stan Vavrinka, David Gofen i Aleksander Zverev.

Austrijski igrač najavio je novog šampiona grend slema u 2020. godini i njega, uz dodatak Stefanosa Cicipasa iz donje polovine, treba tražiti upravo među ovim momcima.

Tim i Medvedev su najbliži tome bili prošle sezone u već navedenim finalima i od njih se očekuje da razbiju petnaestogodišnju dominaciju "velike trojke".

Ostali srpski teniseri

Čak četvorica sprskih predstavnika nalazi se u donjoj polovini žreba koju predvodi Đoković i već smo napomenuli da bi mogao da se sastane sa Laslom Đereom u trećoj rundi. Da bi se to dogodilo, momak iz Sente, koji nije u najboljoj formi nakon bolesti, mora da eliminiše upornog Japanca Jošihita Nišioku.

Dušan Lajović je postavljen za 24. nosioca, ali je dobio nezgodnog protivnika na startu – u pitanju je Kajl Edmund, nekada 14. teniser sveta i polufinalista Australijan opena iz 2018. godine.

Duciju trijumf nad 25-godišnjim Britancem otvara put do treće runde (u drugoj ide na pobednika meča Mark Polmans – Mihail Kukuškin), gde bi ga najverovatnije čekao Dijego Švarcman iz Argentine (14).

Žrebom je odlučeno da bi Đokoviću na putu do trijumfa mogao da se nađe i Lajović, jer u slučaju prolaska u četvrto kolo, verovatno bismo gledali srpski okršaj.

I Krajinović je nakon izvlačenja parova imao pomešanja osećanja. Turnir će otvoriti sa kvalifikantom i očekuje se njegov prolaz, ali onda opet strahovito težak zadatak, jedan od najtežih u tenisu – Rodžer Federer.

To znači da će Somborac imati velikih muka da odbrani bodove iz prošle sezone, kada je takmičenje završio u trećoj rundi.

Miomir Kecmanović jedini je srpski igrač (za sada) u gornjoj polovini kostura, pošto i Nikola Milojević ima priliku da obezbedi glavni žreb jer je došao do finala kvalifikacija. Kecmanović je na startu naleteo na "minu" u žrebu, Andreas Sepi je nekada bio top 20 igrač, četiri puta prolazio u četvrto kolo u Melburnu i jednom čak izbacio Federera.

Međutim, ne nalazi se u najboljoj formi i na zalasku je karijere, pa bi Miomir mogao da se nada trijumufu. Ukoliko mu se nadanja ispune, prvi put u karijeri bi mogao da "ukrsti rekete" sa 15. favoritom Stanom Vavrinkom, koji počinje od Damira Džumhura.

Kakvo je Vaše mišljenje – može li Đoković da savlada sve prepreke i odbrani titulu na Australijan openu?

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво