Đoković i Nadal – najveće tenisko rivalstvo svih vremena

Najbolji teniseri sveta Novak Đoković i Rafael Nadal igrači su koji su svojim mečevima ispisali istoriju svetskog tenisa. Njihov rivalitet traje više od decenije i trajaće, nadamo se, još dugo, a ovo je šest stvari koje treba da znate o njihovom rivalstvu.

Najduži rivalitet u istoriji tenisa

Novak Đoković i Rafael Nadal igraće 55. duel u finalu ATP kupa. U dosadašnjim nadmetanjima Srbin je 28 puta odneo pobedu, a Španac je na drugoj strani slavio 26 puta.

Najduže finale grend slema

Meč Nadala i Đokovića u finalu Australijan opena 2012. godine trajao je skoro šest časova. U najdužem finalu grend slema trijumfovao je naš as.

Broj osvojenih titula

"Bik sa Majorke" u dosadašnjoj karijeri ima 84 osvojenih titula, uz 37 izgubljena finala. Đoković je drugoplasirani na ATP rang-listi, sakupio je 77 pehara, a 34 puta je poražen u finalima.

Kratka istorija rivalstva

Prvi meč su odigrali 2006. na Otvorenom prvenstvu Francuske u četvrtfinalu, gde je Nadal pobedio Đokovića, koji je bio prisiljen da se povuče zbog povrede u trećem setu. Njihovo prvo finale je bilo 2007. u Indijan Velsu, a Nadal je osvojio turnir. Đoković je ostvario prvu pobedu u četvrtfinalu Majamija 2007. Od marta 2011. do aprila 2013, odigrali su jedanaest uzastopnih finalnih mečeva. Đoković je proveo na prvom mestu ATP liste više od 230 nedelja, a Nadal više od 190 nedelja.

Rekorderi najvećih turnira

Njih dvojica su jedini igrači koji su igrali sva četiri grend slem finala uzastopno u pojedinačnoj konkurenciji. Rekorderi po broju osvojenih titula na Slemu na kojem su bili najuspešniji. Nadal je osvojio Rolan Garos rekordnih 12 puta, dok je Đoković trofej Australijan opena dizao u sedam navrata.

Prvo mesto na listi

Rangiranje tenisera na ATP listi je počelo 23. avgusta 1973. Od tada, 26 igrača je bilo na prvom mestu liste. Đoković je na čelu ATP karavana proveo 275 nedelja, a Nadal 206 sedmica i trenutno zauzima tu poziciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво