Đoković 29. put pobedio Nadala, dubl odlučuje šampiona!

Novak Đoković pobedio je Rafaela Nadala rezultatom 6:2, 7:6 (7-5) u drugom meču singla i doneo izjednačenje Srbiji u finalu ATP kupa protiv Španije. Đoković je 29. put u karijeri bio bolji od Nadala i obezbedio "orlovima" šansu za titulu. Priliku za veliki uspeh imaće dubl u kojem će Novak verovatno igrati sa Viktorom Troickim.

Najbolji srpski sportista anulirao je poraz Dušana Lajovića od Roberta Bautiste Aguta u prvom susretu.

Od prvog poena bilo je jasno da je Đoković spreman i izuzetno pripremljen za ono što ga očekuje protiv Nadala. Odlučnost koja ga krasi bila je primetna i to mu se isplatilo već u uvodnom gemu. Napravio je brejk iskoristivši treću šansu i trasirao sebi put ka vođstvu.

Servis mu je funkcionisao "kao sat" i konstantno je pritiskao rivala. Rafa je često to osećao, u jednom gemu napravio čak tri dvostruke servis greške, što nije karakteristično za njega i nije mogao da parira.

Dubokim i oštrim riternima je Srbin u sedmom gemu ponovo zapretio, drugim brejkom "overio" prvi set i poveo sa 1-0 (6:2).

Očekivano, "bik sa Majorke" morao je nešto da promeni u svojoj igri i to je učinio početkom drugog dela. Najpre je podigao procenat prvog servisa, što mu je omogućilo da bude agresivniji i koliko-toliko odlučuje o poenima.

Prve probleme Đokoviću je stvorio u šestom gemu i zahvaljujući greškama rivala došao do 0:40. U tim trenucima se činilo da bi mogao da prebaci "momentum" na svoju stranu, ali nije uspeo. Novak i srpska publika u Sidneju mu to nisu dozvolili.

U 11. gemu je bio red na njega da propusti prilike, ali je koncentraciju zadržao u finišu i dokazao da je kralj taj-brejkova. Jedan mini-brejk bio mu je dovoljan, kada je lepo izgradio i završio poen vinerom.

Servis, glavno oružje tokom čitavog susreta, slušao je do kraja i jedan deo posla je završen.

Bio je to 21. uzastopni trijumf Đokovića u dresu Srbije, deveti u nizu nad Rafom na tvrdoj podlozi, posle koje ima šansu da epitet heroja potvrdi u poslednjem okršaju.

U tome bi verovatno trebalo da mu pomogne Troicki, dok će za Španiju izvesno nastupiti Nadal i Pablo Karenjo Busta.

ATP kup je novo takmičenje i igra se za nagradni fond od 15 miliona dolara.

Tok meča:

12.49 – Kraj meča, Đoković je pobedio Nadala! Novak je bio bolji u taj-brejku drugog seta, za konačnih 6:2, 7:6 (7-5). Nakon 29. trijumfa nad najvećim rivalom, rezultat u finalu je 1-1 i dubl ima šansu da donese titulu.

12.34 – Taj-brejk odlučuje pobednika drugog seta. Još jedna zanimljiva situacija sa sudijom Lajanijem, posle koje je Đoković dobio gem i izborio taj-brejk.

12.29 – Đoković propustio veliku šansu! Osećalo se u vazduhu da bi Novak mogao da napadne protivnika i to se dogodilo. Izborio je dve brejk lopte, ali je potom Nadal odigrao dva nestvarna poena. Prvo volej na liniju, a onda i bekhend viner po paraleli. Odigrano je još nekoliko vrlo kvalitetnih razmena, a Španac poveo sa 6:2, 5:6.

12.21 – Ušlo se u nešto mirniju fazu meča koja će sigurno poslužiti kao zatišje pred buru. Obojica su sigurno odservirala i čeka nas neizvesna završnica drugog seta jer je rezultat 6:2, 5:5.

12.14 – Sada lagan gem i za Srbina i ponovo je rezultatska ravnoteža u drugom setu – 6:2, 4:4.

12.10 – Rasplamsala se borba u potpunosti u Sidneju, najviše zahvaljujući boljem servisu Nadala. Prolazi neokrznut u novom gemu za 6:2, 3:4.

12.05 – Đoković preživeo pet brejk lopti! Kakav gem je uspeo da izvuče Đoković sredinom drugog seta. Prvi put je Nadal pripretio i došao do 0:40, ali je Novak izuzetnim servisima izborio izjednačenje. Početnim udarcem je neutralisao još dve šanse i nošen navijanjem publike izjednačio na 6:2, 3:3.

11.49 – Nekako je Nadal naterao Đokovića na grešku iz bekhenda i ponadao se da ima šansu pri rezultatu 15:15. Usledila su tri kvalitetna poena srpskog predstavnika – bekhend i servis donose 6:2, 2:2.

11.41 – Ni za pedalj ne popušta naš as i ne odustaje od namere da on kontroliše ritam. Četiri brza poena i rezultat je 6:2, 1:1.

11.38 – Konačno jedan lakši gem ide na konto Španca. Tri sigurna servisa i Nadal se upisao i u drugom setu – 6:2, 0:1.

11.32 – Đoković dobio prvi set! Fantastičnih 40 minuta igre Novak je krunisao savršenim gemom. Četiri poena servisom za 6:2.

11.27 – Brejk za Srbiju! Ono što nije uspeo u prethodnom, Novak je učinio sada. Izuzetno je vraćao servise Nadala i konstantno vršio pritisak. Forhend paralelom je izjednačio na 30:30, onda je Španac pomogao greškom, da bi ritern bio taj koji je doneo 5:2.

11.22 – Srećom, propuštene šanse nisu uticale na osvajača 16 grend slemova. Savršen gem sa "nulom" je dobio i otišao na 4:2.

11.17 – Đoković propustio dve brejk šanse! Kao retko kada u karijeri, Rafa je napravio tri dvostruke servis greške u jednom gemu. Time je poklonio protivniku dve prilike za dupli brejk, ali ih Novak nije iskoristio. Izvukao se Španac i smanjio na 3:2.

11.12 – Servis drugog igrača sveta funkcioniše kao sat, on mu donosi 3:1.

11.07 – Upisao se i Španac na semafor, pre svega jer je naš reprezentativac forsirao drop-šotove. Nisu mu doneli previše uspeha i sada je 2:1.

11.03 – Novak je materijalizovao stečenu prednost pre svega sigurnim servisima, iako je Rafa izborio djus. Pokušao je Đoković da bude agresivan, dva puta mu se nije isplatilo, ali potom jeste – 2:0.

10.58 – Brejk za Srbiju! Nadal je dobio priliku da servisom otvori meč i dobio je prva dva poena. Ipak, Đoković se vratio i odmah došao do dve brejk prilike koje nije iskoristio. Ipak, poslao je ritern pod noge protivnika, a onda je treća bila sreća za vođstvo od 1:0.

10.52 – Počeo je spektakl – veliki meč Novaka Đokovića i Rafaela Nadala!

10.47 – Legendarni Muhamed Lajani biće u sudijskoj stolici.

10.46 – Dvojica velikih rivala izašla su na teren "Ken Rouzval arene".

"Orlovi" i "Crvena furija" sastaju se u finalu premijernog izdanja ATP kupa u "Ken Rouzvol areni" u Sidneju.

Lajović nije uspeo da iznenadi trenutno 10. tenisera planete, poražen je sa 7:5, 6:1, pa će Đoković morati da trijumfuje protiv najvećeg rivala kako bi sačuvao nadu.

Biće to 55. međusobni duel Novaka i Rafe, trenutni rezultat je 28-26 u pobedama za srpskog igrača, ali je poslednji susret pripao Špancu. Bilo je to u finalu mastersa u Rimu prošle sezone.

Za meč u dublu prijavljeni su Đoković i Troicki, odnosno Rafael Nadal i Pablo Karenjo Busta.

U slučaju trijumfa Španije, ova reprezentacija bi potvrdila zvanje najbolje teniske selekcije, pošto je pre dva meseca trijumfovala na završnom turniru Dejvis kupa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво