Lajović poražen, Srbija gubi od Španije u finalu ATP kupa

Dušan Lajović izgubio je od Roberta Bautiste Aguta, čime je Španija povela protiv Srbije u velikom finalu ATP kupa. Lajović nije uspeo da ponovi fantastične partije iz prethodnog dela turnira i poražen je rezultatom 7:5, 6:1.

To znači da Novak Đoković ima imperativ pobede nad najvećim rivalom Rafaelom Nadalom, ukoliko želi da sačuva nadu "orlovima".

Lajović je krenuo nešto sporije, što je Roberto iskoristio da odmah nametne stil igre koji mu odgovara – dugi poeni, ravni udarci, iznurujuće razmene... Srpski igrač u početku nije uspevao da prati ritam, što je Španac iskoristio i odmah napravio brejk.

Ipak, brzo se naš reprezentativac probudio, pustio ruku i posebno se oslanjao na forhend, koji na celom turniru fantastično funkcioniše.

U petom gemu je zaigrao mnogo slobodnije, iskoristio treću brejk priliku koja mu se ukazala i vratio rezultatski egal.

Potom je viđena neizvesna borba sve do same završnice seta, kada je Duci ponovo posustao. U gemu u kojem je servirao da obezbedi taj-brejk mu se ruka malo skratila, slao je sporije loptice, a Bautista Agut to savršeno koristio.

Nakon više od sat vremena igre Španac je došao do prvog seta, rezultatom 5:7.

Kola su krenula nizbrdo i Lajović je potpuno pao, dozvolivši protivniku da mu servis oduzme već na startu drugog dela igre. Robertu Bautisti Agutu je to bilo dovoljno da do kraja zadrži koncentraciju i opravda ulogu favorita.

Bez obzira na poraz, Srbija ima priliku da se vrati u meč, a Duci može biti veoma zadovoljan nastupom na ovogodišnjem ATP kupu. Od ponedeljka će biti 27. igrač sveta i nosilac na predstojećem Australijan openu.

Ukoliko Đoković savlada Nadala, pobednika će odlučiti dubl – za Srbiju bi trebalo da igraju Novak i Viktor Troicki, a za Špance Nadal i Pablo Karenjo Busta.

ATP kup igra se za nagradni fond od 15 miliona dolara.

Tok meča:

10.23 – Kraj meča, poraz Lajovića od Bautiste Aguta! Srpski reprezentativac nije uspeo da parira favorizovanom Špancu, koji svojoj selekciji donosi prvi bod u finalu ATP kupa, rezultatom 5:7, 1:6.

10.11 – Brejk za Srbiju! Tek kada je bio na ivici poraza, Lajović je pustio ruku i zaigrao koliko može. Serijom snažnih forhenda oduzeo je servis Bautisti Agutu i smanjio na 5:7, 2:4.

10.07 – Brejk za Španiju! Nema više goriva u Ducijevom rezervoaru, Bautista Agut mu ponovo oduzima servis i izvesno rešava pitanje pobednika (5:7, 0:4).

9.57 – Brejk za Španiju! Nakon jednog čelendža i sudijske korekcije, napravljena je mala pauza jer je došlo do nesporazuma dvojice igrača. Ipak, to nije pomoglo Lajoviću da "povuče ručnu" i odmah je dozvolio brejk šanse. Roberto je drugu iskoristio i došao do 5:7, 0:2.

9.53 – Potpuno se razigrao Bautista Agut i sa "nulom" otvorio drugi set – 5:7, 0:1.

9.47 – Španija dobila prvi set! Nikako Dušan nije uspevao da napravi problem u gemovima u kojima je primao servis, pa je došao u situaciju da mora da servira za ostanak u setu. Loše je počeo, izgubio je prva dva poena, pre nego što je servisom uhvatio priključak. Ipak, skratila mu se ruka, loptice su bile kratke i Bautista Agut je došao do prvog seta rezultatom 5:7.

9.38 – Nastavlja se napeta i neizvesna borba u finišu prvog dela igre. Ide teško, ali uspeva Duci da ostane u setu. Rezultat je 5:5.

9.30 – Serveri nisu previše sigurni na svojim servisima, ali uspevaju da osvoje po jedan gem za 4:4.

9.19 – Lajović spasao dve brejk lopte! Maratonski meč se nastavio, poeni u proseku traju devet udaraca, što svakako više odgovara Špancu. Međutim, Lajović je hrabrim forhendima neutralisao dve prilike za Roberta i izjednačio na 3:3.

9.10 – Brejk za Srbiju! Nakon nešto sporijeg početka, Lajović se potpuno probudio i ušao u udarac. Posebno impresivan bio mu je forhend, kojim je uspeo da rivala izbaci iz komforne zone. Propustio je dve brejk prilike u petom gemu, ali je treću iskoristio i vratio brejk – 2:3.

9.03 – Upisala se i Srbija na semafor, Duci je odlično pogađao prvi servis i brzo smanjio na 1:3.

8.58 – Umalo da naš reprezentativac dođe do prilike, iako je protivnik imao 40:0 na svoj servis. Lajović je uzvratio sa tri kvalitetna poena, pre nego što je Bautista Agut ipak dobro odservirao i otišao na 0:3.

8.53 – Brejk za Španiju! Sporije je Lajović ušao u meč i dozvolio rivalu da odmah nametne svoj stil igre. Roberto je držao lopticu u terenu i koristio svaku šansu da napadne. Došao je do tri vezane brejk lopte, iskoristio drugu i sada je 0:2.

8.48 – Prvi poen pokazao je da nas čekaju duge razmene, Dušan je uspeo da unese neizvesnost i izbori 30:30, ali je Bautista Agut poveo 0:1.

8.46 – Počelo je finale ATP kupa, u prvom meču u pojedinačnoj konkurenciji sastaju se Lajović i Bautista Agut.

8.40 – Sudija Džon Blom iz Australije deliće pravdu u prvom singl meču.

8.37 – Intonirane su himne Srbije i Španije.

8.34 – Počelo je zvanično predstavljanje finalista, na teren "Ken Rouzvol arene" izašli su Nenad Zimonjić, Viktor Troicki, Nikola Ćaćić, Nikola Milojević, Dušan Lajović i Novak Đoković sa jedne, odnosno Fransisko Rođ, Felisijano Lopes, Albert Ramos-Vinjolas, Pablo Karenjo Busta, Roberto Bautista Agut i Rafael Nadal.

"Orlovi" su do finala stigli maksimalnim trijumfom nad Rusijom, posle čega je "Crvena furija" učinila isto protiv domaćina Australije.

Dušan Lajović, trenutno 34. na ATP rang-listi, odlično se poznaje sa Robertom Bautistom Agutom koji je trenutno na desetoj poziciji.

Njih dvojica su do sada tri puta odmeravali snage na teniskim terenima i u svim duelima pobede je odneo Španac.

Odmah posle njih dvojice gledaćemo spektakl prve dvojice igrača planete – Rafaela Nadala i Novaka Đokovića. Nakon njih snage će odmeriti dublovi.

ATP kup igra se za nagradni fond od 15 miliona dolara.

Tok finalnih mečeva Srbije i Španije i kretanje rezultata možete pratiti na našem portalu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво