Novi turnir, novo pravilo – šta je to razbesnelo Đokovića?

ATP kup je novo takmičenje koje se igra u Brizbejnu, Pertu i Sidneju. Od 2020. u januaru se organizuje reprezentativno takmičenje pod pokroviteljstvom Teniske asocijacije profesionalaca, kao odgovor na reforme u Dejvis kupu.

Najstarije ekipno takmičenje je Đerar Pike, zajedno sa investicionom grupom "Kosmos", potpuno promenio i ono nije naišlo na previše odobravanja kod igrača.

Više im se sviđa ATP kup jer je u dobrom terminu (od 3. do 12. januara) i predstavlja idealnu pripremu za Australijan open, ali su i ovde uvedena pravila na koje se treba privići.

Drugačije je bodovanje, drugačiji je raspored novčanih nagrada, ali su najvažnije novine te da je dozvoljena konstantna komunikacija sa članovima tima, da zagrevanje traje četiri, a ne pet minuta kao ranije, kao i da postoji još jedan način proveravanja sudijskih odluka.

U pitanju je video provera, odnosno "video rivju", nešto nalik na VAR tehnologiju u fudbalu.

Osim standardnog čelendža (provere da li su udarci završili u terenu ili van), igrači i timovi sada mogu da traže video snimak određene situacije, kako bi ustanovili da li su u pravu. Mogu se proveravati različite stvari - da li je loptica zakačila mrežu, da li je igrač napravio prestup kod servisa (fut-folt), ali i da li je napravio prestup.

Upravo to se dogodilo u odlučujućem dubl meču između Srbije i Francuske. Za naš tim nastupili su Novak Đoković i Viktor Troicki, koji su nakon dramatičnog susreta pobedili 6:3, 6:7 (5-7), 10:3.

Posle fantastičnog prvog seta, sredinom drugog je rezultat bio 30:30 na servis Troickog, a Novak je volejom osvojio poen. Činilo se da će biti gem lopta, kada su "trikolori" zatražili video proveru i to im se isplatilo.

Na snimku se jasno videlo da je Đoković napravio prestup, reketom je imao kontakt sa lopticom na protivničkoj strani terena, zbog čega je poen pripao Francuzima.

Logično, najboljem srpskom teniseru se to nije dopalo, bunio se kod sudije Fergusa Marfija, ali nije imao zbog čega. Poprilično se razbesneo, pa je nakon sledećeg poena, koji je takođe rešio na sličan način.

Posle voleja (sada uspešnog), okrenuo se odmah ka arbitru iz Irske i ironično ga upitao da li je i sada napravio prekršaj. Bio je toliko besan da je izgovorio niz psovki na račun Marfija, ali se mora priznati da je sve bilo po pravilima.

Teniseri nemaju prava da odigravaju udarce sa druge strane mreže, bez obzira da li se "pecaju" ili ne.

Srećom, Đoković i Troicki nisu pretrpeli brejk u tom gemu, verovatno bi u tom slučaju drugi reket planete bio u stanju da sruši pola stadiona. Francuzi su izjednačili u taj-brejku, pre nego što je srpska kombinacija odigrala furiozno u trećem i obezbedila plasman u četvrtfinale.

"Orlovi" su obezbedili kartu za Sidnej, gde će se igrati završnica turnira.

Novo takmičenje koje se igra za nagradni fond od 15 miliona dolara.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво