Đoković pokrenuo "lavinu" – sprema se velika promena u tenisu

Premijerno izdanje novog Dejvis kupa završeno je velikim finalom u kojem je domaća selekcija Španije osvojila titulu, pobedom nad Kanadom. Španci su u madridskoj "Magičnoj kocki" zaokružili fantastičan turnir, pre svih Rafaela Nadala, i stigli do šeste "salatare".

Bilo je to prvo izdanje otkad je "Kosmos grupa", sa fudbalerom Barselone Đerarom Pikeom na čelu, izvršila reformu takmičenja.

Dejvis kup organizuju Međunarodna teniska federacija (ITF) i "Kosmos", u kojem veliki udeo ima japanska kompanija "Rakuten", a predstavlja nešto poput fudbalskih svetskih prvenstava. Učestvuje 18 reprezentacija i od 2019. će biti igrano na kraju sezone. Format je promenjen posle više od veka, a "Kosmos" će uložiti tri milijarde dolara tokom sledećih 25 godina.

Pike je potvrdio da je čitava organizacija prošla na visokom nivou, više od 650 novinara iz 25 zemalja je izveštavalo iz Madrida, turnir je prenošen u 121 jednoj zemlji, dok je tokom sedam dana takmičenja bilo više od 130.000 posetilaca.

Već opterećen kalendar dodatno je proširen, sezona je produžena, dok je Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) otišla korak dalje i oformila svoje takmičenje.

U pitanju je ATP kup koji će biti održan od 3. do 12. januara sledeće godine. Ono se razlikuje od Dejvis kupa jer učestvuju 24 reprezentacije, za koje nastupaju po dvojica najbolje rangiranih tenisera. Srbiju predstavljaju Novak Đoković i Dušan Lajović.

Taj turnir će biti reprezentativnog karaktera, služiće kao priprema za Australijan open, ali je takođe i razlog sve većih nesuglasica u muškom tenisu. Đoković, koji je predsednik Saveta igrača, tokom nastupa u prestonici Španije predložio je da se dva opisana takmičenja spoje u jedno.

"Raspored je oduvek bio problem za ATP kup i Dejvis kup. Po mom mišljenju, trebalo bi da dođe do spajanja događaja i mislim da je ta opcija otvorena za budućnost. Dugoročno gledano, mislim da dva događaja te vrste u razmaku od šest nedelja ne mogu da opstanu. Raspored je prenatrpan", rekao je Đoković koji je predložio i termin.

"Idealno vreme bilo bi posle Ju-Es opena, krajem septembra, tada bi bilo najbolje da se igra taj superkup, ili kako god da se to zove ubuduće."

On priznaje da nije lako pomiriti interese dve strane, ali i Lejver kupa, koji takođe želi da bude uspešno takmičenje.

"Kroz Savet igrača sam bio deo svih tih diskusija u poslednje tri godine. Naravno, ITF i ATP su dve različite organizacije. Veoma je složeno. Nije lako napraviti promene u našem sportu", dodao je Novak.

Najboljeg srpskog sportistu podržao je veliki rival Rafael Nadal. Španac je u minuloj sedmici odigrao ukupno sedam mečeva i često je nastupao dvaput dnevno.

"Iskreno, ne vidim drugo rešenje osim spajanja ovih takmičenja. Ne mogu da zamislim da imamo dva Svetska kupa u rasponu od mesec dana u našem kalendaru. Zaista ne vidim kako je to moguće. Naravno, ne mogu da govorim u ime ATP-a, niti u ime drugih igrača, ali mislim da konačno imamo priliku da dobijemo jedno sjajno takmičenje", rekao je Nadal.

Dve krovne organizacije imale su niz sastanaka kako bi se pronašlo rešenje za udruživanje, ali u početku nisu našli našli zajednički jezik.

"Važno je da ATP i ITF ulože sve snage i dogovore se. Istovremeno, važno je i da postoji ozbiljna kompanija koja je spremna da svojim napornim radom i ulaganjem podigne ovo takmičenje na viši nivo, a 'Kosmos' to svakako želi. Moje lično mišljenje je da nema drugog načina osim da imamo jedno, veliko takmičenje. ATP, ITF, Kosmos, Dejvis kup, Svetski kup. Ime nije bitno. Mislim da je Dejvis kup idealno ime jer je deo istorije sporta. I biće još veće ako smo u stanju da sve spojimo u jedno", kaže Nadal.

Međutim, od trenutka kada se oglasio Đoković, a potom i ostali vrhunski igrači (Federera nije bilo na Dejvis kupu), kurs kojim su krenuli je promenjen – sada se ozbiljno razmatra o spajanju. Pike je prvo progovorio o mogućoj saradnji i formiranju jedinstvenog takmičenja.

"U tenisu je najveći izazov pronaći rupu u kalendaru jer je prenatrpan. Imali smo 87 igrača koji su dali sve od sebe, tako da bi bilo idealno da imamo jedno timsko takmičenje. I Novak i Rafa su izneli svoja mišljenja po tom pitanju, i mi smo svojevremeno rekli da bi iskreno, to bilo najbolje za tenis. Voljni smo da sednemo za sto sa ATP-jem, nadam se da će novi predsednik imati više sluha u tom smislu i da ćemo ujediniti snage i organizovati jedan turnir", istakao je Pike.

Direktor Međunarodne teniske federacije Keli Ferveder svestan je koliku važnost imaju najbolji igrači i da njihov interes mora da se uračuna. U intervjuu za Bi-Bi-Si priznao je da će zahvaljujući Đokovićem rečima biti otvorena debata.

"Morate imati sluha za sve strane u procesu. Ako Novak Đoković predlaže tako nešto, to otvara vrata za diskusiju sa ATP-jem. Sa tačke gledišta ITF-a, zar ne bi bilo fantastično da imamo zajednički Svetski kup tenisera i teniserki? To bi bilo senzacionalno", kaže Ferveder.

On smatra i da ima prostora za nove ideje.

"To je ambicija. Ako gledate na biznis plan četvrta godina je ta od koje očekujemo da vidimo neki profit. Postoje sfere posebno u oblasti medijskih prava gde postoji ozbiljan prostor za rast. Đerar Pike želi da bude inovativan, želi da probudi igrače i uključi ih u to da stvore nešto drugačije, nešto što se ne ponavlja iz nedelje u nedelju kao što je slučaj sa turnirima. Timski događaji gde igraju teniserke i teniseri ima veliki potencijal i to je nešto u čemu želimo da ostvarimo korist", zaključio je direktor ITF-a.

Sezona za nama bila je turbulentna, uvedeno je nekoliko novih pravila, mnoge organizacije promenile su menadžment i to je rezultiralo novim događajima. Kako sada stvari stoje, ni 2020. neće biti mnogo mirnija...

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво