Počinje novi Dejvis kup – sve o "Pikeovom turniru" u Madridu

U ponedeljak počinje završni turnir Dejvis kupa, koji se od ove godine igra u novom formatu. Domaćin će biti madridska "Kaha magika", u kojoj će se 18 reprezentacija boriti za čuvenu "salataru".

Za razliku od prethodnih izdanja, posle reforme koju je napravila investiciona grupa Kosmos na čelu sa fudbalerom Barselone Đerarom Pikeom, najstarije ekipno takmičenje igra se u formi klasičnog turnira.

U februaru su 24 nacije igrale u kvalifikacijama, od čega je 12 overilo ulaznicu za Madrid. Osim njih, direktan plasman zaslužili su i polufinalisti iz prošle sezone, kao i dve selekcije koje su dobile specijalnu pozivinicu.

Takmičenje je na programu od 18. do 24. novembra na tvrdoj podlozi, ekipe će biti podeljene u šest grupa – prvoplasirane će proći u četvrtfinale, kao i dve najbolje drugoplasirane.

grupa A: Srbija, Francuska, Japan
grupa B: Španija, Rusija, Hrvatska
grupa C: Argentina, Nemačka, Čile
grupa D: Belgija, Australija, Kolumbija
grupa E: Holandija, Velika Britanija, Kazahstan
grupa F: Sjedinjene Američke Države, Kanada, Italija

Pikeov plan zajedno sa vlasnicima "Rakutena" (partneri u Kosmosu) jeste da se u sledećih 25 godina uloži preko tri milijarde dolara i napravi samostalno takmičenje, drugačije od prethodnog.

Mnogi teniseri bili su nezadovoljni načinom na koji je ostvarena reforma, najviše zbog termina i sistema takmičenja, često govoreći da je to "Pikeovo takmičenje". Mečevi će biti na programu svaki dan, plan treninga već sada je potpuni pakao jer učestvuje čak 89 igrača.

Među kritičarima je bio i naš Novak Đoković, koji se u početku zalagao za promene, pa u prvom periodu odbijao da igra Dejvis kup zbog loše primene novih pravila. Ipak, nekadašnji španski fudbalski reprezentativac ga je ubedio i on će predvoditi "orlove".

Mečevi se igraju svakoga dana od 11 i 18 časova zaključno sa četvrtkom, a nokaut faza na programu je u petak, subotu i nedelju. Prvog dana od 16.00 igraju Hrvatska – Rusija, Italija – Kanada i Belgija – Kolumbija. Srbija počinje nastup u sredu sa Japancima.

Nagradni fond je 20.000.000 dolara.

Grupa A

Srbija: Kada u timu imate Novaka Đokovića, svakako ste jedan od najvećih favorita za titulu, ali ono što našem timu daje dodatnu dubinu jeste kvalitet ostalih igrača. Dušan Lajović, Filip Krajinović, Janko Tipsarević i Viktor Troicki jednako mogu da pomognu u singlu, ali i u dublu. Takođe, ovo takmičenje će za naš tim biti posebno jer se Tipsarević oprašta od profesionalnog igranja tenisa.

Francuska: "Trikolori" su uvek favoriti u ekipnim takmičenjima i reprezentacija sa velikom tradicijom. Čak deset titula i devet finala govori u prilog tome, a sada će im glavni aduti biti Pjer-Ig Erber i Nikola Mau, koji su u nedelju u konkurenciji parova osvojili Završni turnir u Londonu. Od singl igrača izdvajaju se Žo-Vilfrid Conga, Benoa Ber i Gael Monfis.

Japan: Definitivno autsajderi u ovoj grupi. Nema Keja Nišikorija i Japanci neće moći da računaju na sigurne bodove. Ipak, tu su talentovani Jošihito Nišioka, Jasutaka Učijama, Ben Meklahlan, Juiči Sugita i Taro Danijel.

Grupa B

Španija: "Armada" koju predvodi selektor Serhi Brugera prvi je kandidat za titulu iz dva razloga – domaćin je i ima najboljeg igrača sveta Rafaela Nadala. U ovom veku je osvojila svih pet Dejvis kup titula i šestu će pokušati da uzme sa Robertom Bautistom Agutom, Felisijanom Lopezom, Pablom Karenjo-Bustom i Marselom Granoljers-Pujolom.

Rusija: Još jedna mlada selekcija puna kvaliteta. Nema Danila Medvedeva, što znači da će Karenu Hačanovu pomagati Andrej Rubljov i Jevgenij Donskoj. Šamil Tarpiščev će uspehe sa ženskom selekcijom pokušati da prenese na mušku.

Hrvatska: Branilac titule i posrnuli gigant. "Vatreni" brane "salataru" i teško je očekivati da će u tome uspeti. Prva violina biće im Borna Ćorić, trenutno 28. igrač na ATP listi, pošto je Marin Čilić odustao zbog povrede. Očekuju bodove u dublu u kojem nastupaju Mate Pavić i Ivan Dodig.

Grupa C

Argentina: Navikli su "gaučosi" da igraju bez povređenog Huana Martina del Potra koji im je 2016. doneo jedini trofej. Najviše nade selektor Gaston Gaudio polaže u Dijega Švarcmana, dok su u selekciji još Gvido Pelja, Leonardo Majer i Orasio Sebaljos.

Nemačka: Iznervirani odlukom Aleksandera Zvereva da ode na privatnu turneju sa Rodžerom Federerom, umesto da igra za nacionalni tim, Nemci će morati da se oslone na Filipa Kolšrajbera, Jan-Lenarda Štrufa, Dominika Kepfera, Andreasa Misa i Kevina Kravica.

Čile: Finalisti iz 1976. godine potajno se nadaju plasmanu u četvrtfinale. Mladi Kristijan Garin i Nikolas Žari su oni za koje ste čuli. Za Alehandra Tabilju, Marsela Tomasa Barios-Veru i Nansa Podlipnik-Kastilja verovatno niste. Selektor im je Nikolas Masu, dvostruki olimpijski šampion iz 2004. i trener Dominika Tima.

Grupa D

Australija: "Kenguri" su jedna od onih reprezentacija koju će svako želeti da izbegne. Očekuje se da prođu grupu i odu daleko, pa što da ne i do finala. Aleks de Minor i Nik Kirjos će biti neugodan protivnik svakome, uz asistenciju Džona Milmana, Džordana Tompsona i Džona Pirsa.

Belgija: Srbija je u ranijim izdanjima Dejvis kupa često igrala protiv Belgijanaca, koji imaju jednu pravu zvezdu – Davida Gofena. Kimer Kopejans, Sander Žil, Joran Fligen, Stiv Darsis kompletiraju "đavole".

Kolumbija: Prvi put u istoriji Kolumbijci igraju završni turnir, zahvaljujući pobedi nad Švedskom u kvalifikacijama. Santjago Hiraldo, Robert Farah, Huan-Sebastijan Kabal, Danijel Elahi Galjan i Alehandro Gonsales su već nacionalni heroji, ali imaće šta da kažu na turniru – posebno u dublu.

Grupa E

Holandija: Možda i najslabija ekipa na ovogodišnjem turniru u Madridu. Robin Hase je uvek prvi izbor, slede Talon Grikspor, Botik van de Sandšup, Veslik Kolhof i Žan-Žulijen Rožer.

Velika Britanija: Selektor Leon Smit već godinama vodi selekciju koja ima potencijala da napravi nešto veliko. Za sada to nije uspevala, verovatno neće ni ovoga puta, ali je ovo prava prilika da se izbrusi sastav. Oporavljeni Endi Mari će tek početi da pruža partije na svom nivou, Kajl Edmund će redovno donositi poene u budućnosti, a Džejmi Mari i Ken Skupski su već neko vreme u vrhu najboljih parova u tenisu.

Kazahstan: Upoznali smo ih pre nekoliko sezona u hali "Aleksandar Nikolić", kada su Mihail Kukuškin i Aleksandar Nedovjesov namučili Đokovića i Troickog. Kapiten Dijas Doskarajev na raspolaganju ima još Aleksandera Bublika, Dmitrija Popkoa i Andreja Golubjeva.

Grupa F

Sjedinjene Američke Države: Mlad sastav sa velikim problemom zvanim Džek Sok. Masters šampion i nekada osmi igrač planete bez pobede je ove sezone, pa će verovatno igrati samo u dublu. Pojedinačnu konkurenciju će prepustiti Fransesu Tijafou, Rajliju Opelki, Tejloru Fricu i Semu Kveriju.

Kanada: Tim sastavljen od klinaca čija je budućnost i više nego svetla. Od Denisa Šapovalova i Feliksa Ože-Alijasima se očekuje da u narednim godinama budu među najboljima na svetu, a već su se etablirali kao ozbiljni teniseri. Iskustvo pripada Vašeku Pospišilu, samo je pitanje kako će ih selektor Frenk Dančević rotirati.

Italija: Mateo Beretini i Fabio Fonjini, momci koji će možda biti dovoljni da se prođe grupa. Italijani konačno imaju ekipu za respekt i, u konkurenciji Amerikanaca i Kanađana, imaju razloge i za optimizam.

Kakvo je Vaše mišljenje – ko će osvojiti prvo izdanje novog Dejvis kupa?

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)  

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво