Kako je Novak izgubio prvo mesto i kako može da ga vrati...

Teniseri vole da kažu da se samopouzdanje stiče tokom dužeg vremenskom perioda, a gubi u jednom u trenutku. E, pa slična je situacija sa bodovanjem u tenisu.

Nalazimo se u samom foto-finišu sezone, vreme kada se ATP i "rejs" lista izjednačuju i, kako sada izgleda, ponovo će kao pre tri godine kada je Endi Mari preuzeo vrh Novaku Đokoviću na samom kraju, biti dramatično do poslednjeg dana.

Za razliku od Britanca, koji je u procesu povratka posle operacije kuka, Đoković je ponovo jedan od glavnih kandidata da završi godinu kao "broj 1".

Bio bi i neprikosnoveni, ali ga je od danas na prvoj poziciji zamenio Rafael Nadal. Novaku ni titula na mastersu u Parizu nije bila dovoljna da sačuva tron (Nadal se povredio pred polufinale), a možda mu neće biti osiguranje ni da će se vratiti posle Londona – kako se to desilo?

Najbolji srpski sportista pred početak Ju-Es opena krajem avgusta imao je 3.740 bodova više od Španca, ali su ga dva trenutka koštala nastavka vladavine – povreda ramena i poraz od Stefanosa Cicipasa u četvrtfinalu Šangaja.

Đoković je u Njujork stigao kao branilac titule (2.000 bodova) i zadržao se samo do četvrte runde, kada je morao da preda meč Stanu Vavrinki. Švajcarac je profitirao od povrede ramena, koja je Novaka od terena odvojila nekoliko nedelja.

Tu je već bio 1.820 bodova u minusu, nadoknadio je 500 titulom u Tokiju, pre nego što je u Šangaju stigao novi šamar i to posle osvojenog prvog seta.

Činilo se da je naš as povratio formu nakon višenedeljne pauze, protiv Grka odigrao fantastičan set u četvrtfinalu i onda potpuno stao. Usledio je preokret koji mu je sa skratio zalih za još 820 poena, pa samo čekao trenutak za smenu.

Pre nekoliko nedelja bilo je poznato da će se to desiti 4. novembra – da bi se izjednačila ATP lista sa onom za Završni turnir u Londonu koju nazivaju "rejs", svi bodovi su izbrisani pred početak poslednja dva turnira. S obzirom na to da Nadal prošle sezone nije igrao od Ju-Es opena, zvanično se danas vratio na čelo ATP karavana.

Mogao je Đoković da dodatno začini borbu igranjem na jednom od turnira iz serije 500 (Bazel ili Beč), ali je odlučio da nastupi na egzibiciji u Kazahstanu, i to baš sa najvećim rivalom.

Međutim, ono što mu povećava šanse jeste povreda koju je Rafa zaradio u prestonici Francuske i zbog koje nismo gledali projektovano finale dvojice najboljih na svetu. "Bik sa Maljorke" je tokom zagrevanja za polufinalni susret sa Denisom Šapovalovom povredio trbušni mišić i bio je primoran da odustane od takmičenja.

"Imao sam ovaj problem na Ju-Es openu 2009. i to je bilo loše iskustvo. Počeo sam turnir sa istegnućem od šest do sedam milimetara, nastavio sam da igram, bila je to godina kada sam izgubio od Del Potra u polufinalu. Turnir sam završio sa istegnućem od 28 milimetara, preraslo je u veliku stvar", kazao je Nadal koji uopšte nije mogao da servira:

"Sećam se toga dobro jer zbog toga nisam mogao da igram polufinale Dejvis kupa, odsustvovao sam posle mesec dana. Ne želim to da ponovim."

Novak je rutinski savladao mladog Kanađanina, stigao do petog trofeja u Parizu, a ukupno 34. na mastersima i sada ima 640 bodova manje od Nadala. Bez obzira da li će Rafa nastupiti u Londonu, Srbinu je neophodno najmanje finale kako bi mogao da se nada prvom mestu.

"Osećam se vrlo samouvereno, posebno u poslednja tri dana i to mi daje ohrabrenje pred turnir u Londonu, imam vremena da se odmorim, oporavim i odigram novi dobar turnir", veruje osvajač 16 grend slem pehara.

Ukoliko dođe do poslednjeg meča u "O2 areni", postoji nekoliko načina da se vrati na prvo mesto. Prvi je da Nadal ne stigne do finala, a Novak osvoji turnir.

Ni sve pobede u Londonu mu ne garantuju povratak na prvo mesto. Naime, ukoliko Španac stigne do finala bez poraza, on će ostati na prvom mestu. Takođe, u slučaju da Đoković šesti put podigne trofej namenjem najboljem od najboljih, a da je prethodno izgubio jedan meč u grupnoj fazi, može da ostane bez "broja 1". Nadal će i tada ostati na čelu ATP liste ako stigne do finala sa barem dve pobede u prvoj fazi.

Postoji opcija da Novak završi kao prvi i sa osvojenom titulom u Londonu sa dva poraza u grupnoj fazi. Ono što je u tom slučaju bitno je da Nadal ne pobedi ni u jednom susretu u grupi ili da ne stigne do finala.

Ako Srbin izgubi finale, Nadal će godinu završiti kao prvi uz bar dve pobede u grupi.

I poslednji scenario je da Novak izgubi finale uz jedan poraz u grupi. Rafi je u tom slučaju potrebna samo jedna pobeda. Ipak, još nije poznato da li će se uopšte pojaviti jer povrede trbušnih mišića često zahtevaju duže pauze.

"Žao mi je što je povređen ponovo. I ja sam tokom karijere bio u takvim situacijama. Nadam se da će se oporaviti i da će biti u Londonu, turnir ne bi bio isti bez njega. On je veliki šampion i poštujem ga. Kada je reč o poenima, posle ove titule sam u boljoj situaciji, ali moram da nastavim pobednički niz. Voleo bih da dobijem svaki meč u Londonu, uspevao sam u prošlosti. Međutim, ne zavisi sve od mene. Susrešću se sa vrhunskim igračima, svi su oni u top 10. Ali moram da se fokusiram na svoj cilj", zaključio je Đoković.

Završni turnir u Londonu na programu je od 10. do 17. novembra i tada će se voditi završne borbe za laskavu titulu najboljeg na svetu. I Đoković i Nadal su je jednako zaslužili zbog svega učinjenog tokom ove sezone, ali na kraju će se radovati samo jedan – neka to ipak bude Novak.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво