Povreda je prošlost, Đoković poslao jasnu poruku Nadalu

Pre dolaska u Tokio, glavno pitanje u vezi sa Novakom Đokovićem bilo je u kakvom stanju se nalazi levo rame posle povrede. Đoković je na Ju-Es openu zaradio povredu ramena, zbog koje je morao da preda meč četvrtog kola Stanu Vavrinki.

Novak je neko vreme osećao snažan bol koji ga je onemogućavao u izvođenju dva osnovna udarca servisa i bekhenda, pa je pauza bila neminovna.

Vođeni iskustvom od pre nekoliko godina, kada je napravio dugu pauzu zbog teške povrede lakta, delom i strahom da se isto ne dogodi i danas, Đokovićevi navijači nisu znali šta mogu da očekuju u periodu nakon poslednjeg grend slema u sezoni.

Kada je Kristofer Kleri, vodeći teniski novinar Njujork Tajmsa i čovek koji izuzetno dobro poznaje dešavanja na ATP turu, u jednom svom tekstu spomenuo da bi u slučaju operacije sezona bila gotova za srpskog igrača, taj strah je postao mnogo ozbiljniji.

Međutim, zahvat nije bila neophodan, a posle nekoliko nedelja oporavka objavio je da će nastupati na turniru u Tokiju što je, ispostaviće se, bio perfektan potez našeg asa.

Đoković je prvi put  nastupao u prestonici Japana i, kako je turnir odmicao, tako je on podizao nivo igre. Počeo je od Alekseja Popirina kojeg je savladao 6:4, 6:2, a ništa bolje nije prošao ni domaći predstavnik Go Soeda – 6:3, 7:5.

Već tada je bilo jasno da je bol iščezao i da svakom meču može maksimalno da pristupi, bez zadrški koje imaju sportisti koji "izlaze iz povreda".

"Igrao sam tri meča zaredom, dva u singlu i jedan u dublu, tako da je sve kako treba", rekao je posle drugog kola "Rakuten opena", gde je sa Filipom Krajinovićem nastupio i u konkurenciji parova.

Luku Puja je "demolirao" (6:1, 6:2), da bi u polufinalu odigrao veoma zrelo protiv neugodnog Davida Gofena i prepustio mu samo sedam gemova. Slična situacija viđena je i u okršaju za titulu protiv Džona Milmana, koji ni u jednom trenutku nije imao priliku da se vrati (6:3, 6:2).

Potvrda da je neprikosnoveni "vladar Azije" jeste podatak da je igrao 11 finala na tlu ovog kontinenta i svih 11 je rešio u svoju korist, a u Tokiju je jubilarni, 10. put slavio na nekom turniru na kojem je debitovao.

Đoković je u ranoj fazi oba seta duela sa Australijancem pravio brejkove koji su mu bili dovoljni da sačuva prednost, nije dozvolio rivalu nijednu brejk šansu i izuzetno dobro je servirao.

Već nakon četiri uvodna gema tog meča je imao pet asova i procenat ubačenog prvog servisa mu je tokom čitave sedmice bio iznad 60 odsto. Posebno raduje što je imao više od 80% dobijenih poena na prvi servis, dok je drugim mogao da više rizikuje kada su to rezultat i situacija na terenu dozvoljavali.

U pet mečeva u Japanu poene je mahom kreirao sa forhend strane, pošto ga bekhend nije služio u onoj meri u kojoj je želeo. Donekle je bilo i očekivano da malo "zarđa", to je rezultat višenedeljne pauze i nedostatka takmičarskih mečeva.

Koliko je bekhend bio slabiji deo Novakove igre, inače njegov sigurniji udarac, pokazuje statistika iz finala – samo jedan direktan poen, uz čak 11 neiznuđenih grešaka sa te strane.

Ipak, to ga nije previše zabrinulo jer zna da ima vremena da dodatno unapredi sve segmente, sada kada je potpuno zdrav.

"Bila je fantastična nedelja u svakom smislu. Osećao sam se sjajno na terenu, Japanci su mi pružili sjajnu dobrodošlicu. Van terena sam se osećao kao kod kuće. Nisam izgubio niti jedan set, servirao sjajno i generalno je bilo sjajno iskustvo", rekao je Srbin po osvajanju pehara i dodao:

"Ovo je definitivno bio za stepen viši nivo, nego što je to slučaj bio poslednjih nekoliko meseci, kada je tenis u pitanju. Nadam se da to mogu da zadržim i u Šangaju."

On je na taj način poslao jasnu poruku prvom pratiocu Rafaelu Nadalu, koji je u dobroj situaciji da mu preuzme čelo ATP karavana do kraja godine. Uspehom u Tokiju Novak je povećao prednost u odnosu na Nadala na 1.140 poena.

Španac do kraja ne brani ništa, za razliku od velikog rivala koji je prošle sezone trijumfovao u Šangaju i igrao finala Pariza i Završnog turnira u Londonu – ukupno 2.600 bodova.

Upravo će masters u kineskom gradu biti sledeći turnir na kojem će Novak učestvovati i neće imati jednostavan zadatak da odbrani naslov prvaka. Tamo neće biti Rafe, i dalje ga muči povreda ručnog zgloba.

Ušli smo u sam finiš teniske sezone, ostalo je još nekoliko nedelja do kraja. Nadal ima dobru priliku da ponovo postane "broj 1", ali jedno je sigurno – Đoković mu to  neće lako dozvoliti.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво