Srpski zid na Novakovom putu do trofeja

Dve nedelje, jedan cilj i jedan čovek kojeg će ostalih 127 nastojati da onemoguće da nastavi sa surovom dominacijom u muškom tenisu. Pred nama je Ju-Es open, poslednji grend slem sezone, koji će srpskoj javnosti biti posebno interesantan. Delom zbog činjenice da Novak Đoković brani titulu i želi treći pehar ove sezone sa najvećih turnira, a delom i što su petorica od šestorice naših igrača smešteni u isti deo žreba.

Svi sem Filipa Krajinovića upali su u gornju polovinu "kostura" koju predvodi upravo Đoković, pa već u nekoliko uvodnih dana možemo svedočiti srpskim derbijima.

Novak otvara turnir sa Robertom Karbaljesom Baenom, sa kojim ne bi trebalo da bude problema, posle čega ga očekuje meč protiv pobednika susreta Sem Kveri Huan Ignasio Londero.

U najužem delu Novakovog dela žreba nalazi se Janko Tipsarević, koji poslednji turnir u karijeri počinje od domaćeg igrača Denisa Kudle, kao i Dušan Lajović, čiji je protivnik Stiv Darsis iz Belgije. Ukoliko obojica pobede u svojim uvodnim mečevima, ukrstiće rekete u drugom, a uspešniji iz njihovog potencijalnog duela ići će na megdan Đokoviću.

Iako bismo svi voleli da naši momci mogu da se takmiče sa drugim rivalima i na taj način traže put do uspeha, jasno je da je prvi reket sveta najveći favorit da ih sve pobedi.

Srpski navijači mogu da se nadaju da će i u četvrtoj rundi gledati trobojke pored imena igrača, s obzirom na to da se u Novakovom delu žreba nalaze i Laslo Đere i Miomir Kecmanović.

Njih dvojica odigraće međusobni duel u prvom kolu turnira u "velikoj jabuci", a među potencijalnim protivnicima za četvrtfinale nalazi se i Stan Vavrinka, šampion iz 2016. godine.

"Cilj mi je da se maksimalno pripremim za Ju-Es open. Dopadaju mi se uslovi na Flašing medouzu, igranje na centralnom terenu. Boriću se za titulu kao i svi drugi, mislim da imam dobre šanse. Osećam se dobro i jedva čekam da turnir počne", poručio je svetski "broj 1".

Osvajač 16 grend slemova je tokom mastersa u Sinsinatiju osetio bol u desnom laktu, istom onom koji je operisao početkom 2017, ali je uspeo potpuno da se oporavi.

Tamo je stao u polufinalu, kada ga je nestvarnim servisima zaustavio Danil Medvedev, a žreb je želeo da se njih dvojica ukrste i u potencijalnom četvrtfinalu. Biće to prilika za revanš petoplasiranom na ATP listi, koji stiže možda i u najboljoj formi od svih.

Dva uzastopna finala (Vašington i Montreal), potom titula u Sinsiju uz opisani preokret protiv Đokovića, stavila su Rusa među favorite iz senke. Isto misli i legendarni Džon Mekinro.

"Ako bih morao da izaberem jedno ime koje može da napravi iznenađenje – to je Danil Medvedev", otkrio je Mekinro.

Pitanje je da li Danil može da drži potrebni kontinuitet, sada će i on biti među onima koje će drugi "loviti", a ukoliko Srbin preskoči i tu prepreku, verovatno će zakazati blokbaster sa Rodžerom Federerom.

Kažem verovatno, jer je Švajcarac dobio ubedljivo najlakši žreb od svih članova "velike trojke".

Federer se na startu sastaje sa debitantom Sumitom Nagalom, a zatim ga očekuje duel protiv Damira Džumhura, ukoliko ne bude iznenađenja.

"O tome sam pričao tokom treninga pre dva dana – nisam se godinama ovako dobro osećao pred Ju-Es open, što mi uliva samopouzdanje", ističe Federer.

Najozbiljniji teniseri sa kojima Rodžer može da se sastane do četvrtfinala su Luka Puj (pobedio ga lako u Londonu) i David Gofan, a u duelu za najbolja četiri očekuju ga ili Miloš Raonić ili Kei Nišikori ili, eventualno, Borna Ćorić i Aleks de Minor.

Sa druge strane, donja polovina "kostura", na čijem čelu je Rafael Nadal, biće mnogo neizvesnija. Na početku, odmah težak test – Džon Milman, a onda verovatno i drugi Australijanac Tanasi Kokinakis.

"Bik sa Maljorke" mogao bi drugi put u karijeri da odmeri snagu i sa Filipom Krajinovićem, ako Srbin ostvari nekoliko dobrih rezultata.

Jedini naš predstavnik u ovom delu turnira nada se trijumfu nad Sedrik-Marselom Štebeom na startu, a onda iznenađenju nad ove sezone uzdrmanim Marinom Čilićem. Za eventualni okršaj sa Rafom biće mu potrebno da eliminiše i dve visoke "prepone" – Džona Iznera ili Jan-Lenarda Štrufa.

Međutim, bez obzira koliko je put težak i činjenice da već dugo nema trofej na Ju-Es openu, sve sem Nadala u polufinalu bilo bi iznenađenje.

"Iza mene su osvojen turnir u Rimu, Rolan Garos, polufinale Vimbldona i osvojen Montreal. To me čini zadovoljnim pred Ju-Es open, ostavlja pozitivne misli u mojoj glavi i sa njima želim da izađem na teren. To pomaže mom samopuzdanju", kazao je svetski "broj 2".

A, ko bi mogao da mu bude izazivač za finale? To pitanje je otvoreno – prvo ime na listi je Dominik Tim, međutim, nije potpuno sigurno...

"Zbog izuzetno ozbiljnog gripa koji sam imao prethodnih dana, nisam očekivanja postavio visoko. Ne razmišljam da li ću dogurati do četvrtfinala ili polufinala, idem meč po meč, pa ću videti dokle ću stići", kazao je Tim, koji poprilično nespreman dolazi u Njujork.

U redu čekaju Stefanos Cicipas, Nik Kirjos, Roberto Batuista Agut, ali nijedan od njih ne igra dovoljno konstantno i ubedljivo poslednjih meseci, da bih mogao da kažem da je veći favorit u odnosu na ostale.

Sve navedeno čini poslednji grend slem sezone posebno interesantnim. Čini se, u ovom trenutku, da su jedine konstante Đoković i Federer, ali ni to nije garancija da će stići do završnice. Posebno Rodžer, koji i dalje ima "flešbekove" od poraza u finalu Vimbldona.

Jedno je jasno – 15. septembra se radovati samo jedan, nek to bude isti momak od prošle godine.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво