Borba za VTA tron i "finale" u prvom kolu Njujorka

Pre više od decenije jedna ulica Njujorku, možda i najvažnijem gradu na svetu, bila je zatvorena zbog ni manje ni više nego Ruskinje. Mesto blizu legendardnog Tajms skvera u "velikoj jabuci" bilo je pod blokadom jer je Marija Šarapova igrala tenis sa Dejvidom Letermanom.

Leterman je svakako jedna od superzvezda u američkom televizijskom novinarstvu, ali zatvaranje ovog dela grada potvrda je koliko je Šarapova popularna "preko bare".

Osvajačica Ju-Es opena iz 2006. vraća se na američki grend slem nakon dve godine i brojnih povreda, ali i suspenzije zbog kršenja antidoping pravila.

Nekada prva teniserka planete, silom prilika, odnosno voljom žreba, odmah će biti deo spektakla, pošto je određeno da će na startu turnira igrati protiv velike rivalke Serene Vilijams.

Serena već dugo traga za 24. peharom na najvećim turnirima, kojim bi se osigurala kao najuspešnija u istoriji "belog sporta", ali i u Njujork stiže da brani finale. Pre 12 meseci je napravila skandal tokom okršaja sa Naomi Osakom, optuživši sudiju Karlosa Ramosa za krađu.

Sigurno je da španski arbitar neće biti u stolici tokom ovog okršaja, zbog odluke rukovodstva turnira da Ramos neće suditi Serenine mečeve.

Vilijamsova i Šarapova dele veliko rivalstvo, ali uprkos činjenici da se radi o dve teniserke koje su obeležile novu eru ženskog tenisa, skor u međusobnim duelima ubedljivo je na strani Amerikanke.

Serena ima 19 pobeda i samo tri poraza, u šta spada i predaja sa prošlogodišnjeg Rolan Garosa. Pre toga, Maša je poslednju pobedu zabeležila davne 2004, a od tada je protivnica nanizala čak 18 pobeda.

"Ju-Es open je zaista nešto veliko. Uvek je tako. Bez obzira na to gde se nalazite u svetu, kad dođete u Njujork uvek osetite nešto specijalno zbog čega ste uzbuđeni. Na terenu osećate publiku, energiju. Teniseri kažu da je ne postoji ništa slično meču u noćnom terminu na Ju-Es openu i ja sam u potpunosti saglasna", kazala je Ruskinja.

Bez dileme je da će ovaj duel zaseniti sve ostale, postavljen je u "prajm tajmu" na stadionu Artur Eš i, uprkos tome što igra protiv domaće legende, Šarapova će svakako imati veliki broj navijača na svojoj strani.

Osim opisanog blokbastera, poslednji grend slem obeležiće i borba za prvo mesto na svetu, koju već neko vreme vode Osaka i Ešli Barti. Australijanka je posle Rolan Garosa nasledila Japanku na tronu, ali je pad u formi prouzrokovao novu rotaciju i od tada je Naomi "broj 1".

Mogla je Ešli nedavno u Sinsinatiju da je ponovo prestigne, stala je korak pre tog poduhvata i novu šansu imaće na jednom od najvećih turnira na svetu. Loša stvar po nju je što se nalazi u istoj četvrtini kostura sa Serenom, sa kojom može da se sastane u četvrtfinalu.

Prethodno će verovatno morati da eliminiše potencijalnu "minu" Mariju Sakari, kao i 14. nositeljku Andželik Kerber, šampionku iz 2016. godine.

U tom delu žreba nalazi se i najbolja srpska teniserka Ivana Jorović (trenutno 94. na VTA listi), koja na startu uopšte nema lak zadatak. Protivnica joj je talentovana tinejdžerka Iga Švjontek, devojka u sjajnoj formi od početka sezone.

Drugu polovinu donjeg dela žreba predvodi Karolina Pliškova, a od jačih nosilaca tu su Medison Kiz, Elina Svitolina, Džoana Konta...

Na samom vrhu kostura je aktuelna šampionka Osaka i prvakinja nedavno završenog Vimbldona Simona Halep. Njihov okršaj u polufinalu željno se očekuje, ali obe do tada moraju da preskoče nekoliko ozbiljnih prepreka.

Japanka će ispred sebe imati imena poput Kiki Bertens, Arine Sabalenke, Belinde Benčič, Viktorije Azarenke... Problem joj predstavlja i povreda kolena iz Sinsinatija, ali ona ističe da je spremna za odbranu titule.

"Ne očekujem da mi to stvara probleme i da me ograničava na terenu. Osećam se bolje. Potrebno mi je da igram i da treniram, to jača moje telo. Uvek se brzo oporavljam, brzo se regenerišem posle svakog meča, mislim da će sve biti u redu na Ju-Es openu što se mog zdravstvenog stanja tiče", objasnila je Osaka.

Na drugoj strani Simoni Halep se kao izazivačice javljaju Petra Kvitova, Karolina Voznijacki, Sloun Stivens, dok će svoju šansu među ovim favoritkinjama tražiti i naša Aleksandra Krunić.

Drugi reket Srbije počinje od Jelene Ostapenko, koju svakako može da eliminiše, posle čega bi joj potencijalne rivalke bile Garbinje Mugurusa, Svetlana Kuznjecova i navedene Stivens i Kvitova.

Izvesno je da nas u sledeće dve sedmice očekuje mnogo dobrog tenisa i velika borba na Flašing Medouzu. Kandidatkinja je mnogo, veliki broj izjednačenih igračica, ali će samo jedna 14. septembra završiti sa srebrnim peharom u rukama.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво