Vimbldon 2019. kroz brojeve – Novakovi, Rodžerovi, Simonini rekordi...

Vimbldonski turnir završen u nedelju doneo nam je brojne rekorde, zanimljivosti, novine... Otvoreno prvenstvo Engleske u tenisu održano je 133. put, a poslovično tradicionalni Englezi i njihovi gosti uživali su u dve sedmice vrhunskog tenisa.

Polazimo, naravno, od najboljeg. Novak Đoković u nedelju je osvojio petu titulu na vimbldonskoj travi savladavši u epskom duelu Rodžera Federera u pet setova.

Novak se tako izjednačio sa Bjernom Borgom i Lorijem Doertijem na četvrtom mestu večne liste osvajača vimbldonskog pehara. Ispred su samo Rodžer Federer sa osam i Pit Sampras i Vilijam Renšo sa po sedam titula.

Finalni meč između Đokovića i Federera trajao je četiri sata i 57 minuta, čime je postao najduži finalni duel u istoriji Vimbldona. Takođe, prvi put u istoriji pobednika je odlučio taj-brejk petog seta, koji se igra posle 24. gema u odlučujućem delu meča.

Novak je treći put savladao istog rivala u finalu prestižnog turnira, istovremeno je produžio niz trijumfa nad Švajcarcem, kojeg je pobeđivao u poslednjih pet međusobnih duela.

Najbolji teniser sveta postao je prvi igrač stariji od 30 godina koji je odbranio titulu na Vimbldonu, a ovo mu je četvrti grend slem trofej osvojen u četvrtoj deceniji života, čime se izjednačio sa Federerom, Nadalom i Rodom Lejverom.

Novak je osvojio i najduži poen u istoriji Vimbldona, bar od kad se računa dužina poena 2005. godine. Đoković i Bautista-Agut su u jednom poenu polufinalnog duela razmenili udarce čak 45 puta.

Iako je izgubio finale, Rodžer Federer odigrao je sjajan turnir i pokazao da i sa 37 godina važi za jednog od najboljih. Švajcarac je postao prvi igrač u istoriji koji je stigao do 100 pobeda na Vimbldonu, ali i prvi kojem je pošlo za rukom da zabeleži 350 pobeda na grend slem turnirima.

Simona Halep prvi put u karijeri osvojila je turnir u Vimbldonu. Rumunka je u finalu glatko savladala favorizovanu Amerikanku Serenu Vilijams, u meču u kojem je napravila samo tri neiznuđene greške (jednu forhendom, dve bekhendom), što je rekord u ženskim finalima.

Posebnu pažnju u Londonu na sebe je skrenula mlada Kori Gof. Amerikanka koja je sa 15 godina u glavni žreb došla iz kvalifikacija, postala je najmlađa učesnica londonskog turnira.

U prva tri kola savladala je Venus Vilijams, Magdalenu Ribarikovu i Polonu Hercog, da bi je u četvrtom zaustavila kasnija pobednica Simona Halep.

Još jedan tinejdžer dospeo je u žižu interesovanja u Londonu. Kanađanin Feliks Ože-Alijasim, rođen 8. avgusta 2000. godine, postao je prvi "milenijalac" koji je zabeležio pobedu na Vimbldonu.

Markos Bagdatis izabrao je 14. nastup na terenima Ol Ingland klaba za poslednji u karijeri. Kipranin, koji je 2006. godine igrao polufinale u Londonu, poražen je u drugom kolu od Italijana Matea Beretinija.

Zanimljiva je priča i o novčićima koji su se koristili pred žensko i muško finale. Put od čak 772 kilometra prešli su novčići od Londona do međunarodne svemirske stanice i nazad, da bi se koristili pred početak finala u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Još jedan interesantan podatak – finalni meč muških dublova, u kojem su Huan Sebastijan Kabal i Robert Farah savladali Nikolu Maija i Eduara Rože-Vaselana sa 3:2, trajao je koliko i muško finale, četiri sata i 57 minuta.

Najduži meč u konkurenciji dama odigrale su dve Slovakinje, Karolina Muhova savladala je Karolinu Pliškovu sa 2:1 u setovima, posle tri sata i 17 minuta tenisa.

Najbrži servis na ovogodišnjem Vimbldonu delo je Nika Kirjosa – 230 kilometara na sat, dok je Serenin servis bio najbrži u konkurenciji dama, 198 kilometara na sat.

Najviše as udaraca odservirali su Sem Kveri (122) i Serena Vilijams (47), dok su najviše dvostrukih grešaka napravili Benoa Per (32) i Dajana Jastremska (26).

Čak 782 čelendža zatražili su teniseri i samo 199 puta bili u pravu, dok su teniserke zahtevale proveru 478 puta i dobile pozitivan odgovor u 108 slučajeva.

Do sledeće godine i nekih novih rekorda... 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво