Hrvatski Indeks: Federer je najbolji svih vremena? Ne, Novak je!

Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena, niko nikad nije igrao na tom nivou, niko nikad nije bio tako dominantan, pa čak i da ne prestigne Rodžera Federera po broju grend slemova, tvrdi u opširnom tekstu novinar hrvatskog portala index.hr Armin Hasanbegović.

Njegova priča počinje iz čuvenog polufinala Ju-Es opena 2011. godine kada je Đoković spasao dve meč-lopte protiv Federera, baš kao i u nedelju u finalu Vimbldona.

"Nalazite se na najvećem teniskom stadionu na svetu. Gubite nakon tri i po sata igre. Čini vam se da su svi protiv vas, i sudija i 20.000 navijača i 'Oko sokolovo' i skupljači loptica. Preko puta se nalazi najtrofejniji teniser svih vremena. Isti onaj koji vam je tri meseca ranije naneo prvi poraz u sezoni i prekinuo niz od 41 (!) pobede. Ima dve meč-lopte i servira na jednom od svojih najdražih turnira. Sve je spremno za slavlje i od vas se očekuje samo da mu na mreži gospodski pružite ruku i čestitate".

"I šta vi napravite? Pošaljete sve u neku stvar, i sudiju i 20.000 onih koji su navijali protiv vas i 'Oko sokolovo' koje vas je živciralo i skupljače loptica. Sve. I odigrate najbolji udarac u istoriji tenisa. Preokrenete meč."

"Osam godina kasnije nalazite se na najpoznatijem teniskom stadionu na svetu. Gubite nakon četiri sata igre. Čini vam se da su svi protiv vas, i sudija i 15.000 navijača i 'Oko sokolovo' i skupljači loptica. Čini vam se da niko na stadionu ne želi da vi prekinete jednu od najlepših sportskih priča."

"Preko puta se nalazi najtrofejniji teniser svih vremena. Isti onaj koji bi vam osvojenom titulom pobegao na možda nedostižnih šest grend slemova razlike i možda vas izbacio iz rasprava o najvećem. Ima dve meč-lopte i servira na svom najdražem turniru. Sve je spremno za slavlje i od vas se očekuje samo da mu na mreži gospodski pružite ruku i čestitate."

"I šta vi napravite? Opet pošaljete sve u neku stvar, i sudiju, 15.000 onih koji su navijali protiv vas i 'Oko sokolovo', koje vas je živciralo, i skupljače loptica. Sve. I odigrate najbolji udarac na meču. Preokrenete meč. Najduži meč u istoriji finala Vimbldona i jedan od najvećih mečeva svih vremena. Naterate Amerikance, koji su vas provocirali, i Britance, koji su pljeskali vašim dvostrukim pogreškama, Švajcarce, koje ste rasplakali, i najtrofejnijeg svih vremena da svi uglas kažu: 'Ovaj čovek je čudo!'"

Autor ističe da nema dileme da je Novak najbolji, a priznaje da je mislio da to nikad neće priznati.

"Kad bi Novak Đoković sutra završio karijeru, ostao bi upamćen kao najbolji teniser svih vremena. To neće priznati samo najtvrđi obožavatelji Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Ali i njima je sve jasno."

U nastavku teksta Hasanbegović je izneo brojne brojke koje dokazuju da je Đoković bez premca, od rivala u finalima, pozitivnog međusobnog učinka protiv Federera i Nadala, činjenice da je jedini osvojio sve masterse, da je pobeđivao Nadala na šljaci (Federer nije), da je Federera dobio u tri finala Vimbldona, a od njega izgubio samo prvo, 2007. godine na Ju-Es openu, kad je imao 20 godina...

"Verujem da će do kraja karijere, možda čak i do kraja sledeće godine, uloviti i Federerov rekord po broju grend slemova. Čak i da to ne uspe, ostaće najbolji kojeg smo gledali. Ne najtrofejniji, ne najomiljeniji, ne najelegantniji, ali najbolji", zaključuje se u tekstu.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво