Drama, spektakl i peta titula za Novaka na Vimbldonu!

Najbolji teniser Srbije i sveta osvojio je svoju petu titulu na Vimbldonu, pošto je posle velike borbe, epskog okršaja i sjajnog tenisa u pet setova savladao Švajcarca Rodžera Federera sa 3:2 (7:6, 1:6, 7:6, 4:6 i 13:12).

Finalni susret na centralnom terenu „Ol Ingland klaba" trajao je tačno pet sati, i bio je to najduži finalni meč muškog singla u istoriji prestižnog turnira.

Srpski as odigrao je još jedan dobar meč, ali se i suočio sa najtežim protivnikom na turniru. Ipak, uspeo i pored puno poteškoća i iskušenja na koje ga je stavljao o vremešni Švajcarac da dođe do svoje pete titule na omiljenom grend slem turniru i ponovo proba vimbldonsku travu.

Naravno, presudni momenat da se to i dogodi bio je ribrejk u finišu petog seta, kada je Rodžer servirao za pobedu pri rezultatu 8:7, a Novak spasao dve meč lopte a posle dodatnih deset gemova došao do svoje 16. grend slem titule u karijeri.

Prvi set bio je izuzetno ujednačen, a obilovao je sjajnim razmenama i nadmudrivanjem sa osnovne linije. Takva igra dva majstora tenisa uvela je pr vi set u taj-brejk, u kojem se bolje snašao Novak, preokrenuo rezultat sa 3:5 na 7:5 i poveo u svom devetom finalu.

Drugi set protekao je u apsolutnoj dominaciji Federera, koji je tri puta oduzeo servis Đokoviću, čiji je kvalitet igfre i udaraca značajno opao u tom delu igru. Na kraju 6:1, za izjednačenje.

Treći set bio je svojevrstan rimejk prvog, Federer je bio u inicijativi, Đoković se branio i odbranio do novog taj brejka, u kojem ponovo biva bolji i koncentrisaniji za 7:4, odnosno 7:6 i novo vođstvo u setovima.

Četvrti set je bio ujednačen do petog gema, kada je Novakove nešto slabije servise Švajcarac koristi i pravi dva brejka, od kojih je Novak jedan uspeo da vrati ali ne i drugi, pa je meč završen rezultatom 6:4, i uveo finale u peti, odlučujući set.

U peti set oba igrača ušla su, razumljivo, nešto opreznije i igrali sa manje rizika. Prvi do brejka došao je Novak u šestom gemu, ali je Federer uzvratio prvom prilkom. Ipak, finiš je doneo još mnogo drame, Federer dolazi do brejka i servisa sa pobedu ali tada Đoković igra najbolji gem u setu, sprečava kraj i izjednačuje na 8:8. Potom se maraton nastavio do rezultata 12:12, i taj brejka koji je za peti set uveden ove godine. On je pripao Đokoviću posle ranog mini brejka.

Tok meča: 

20.07 - KRAAAAJ, pobeda Đokovića za petu titulu! Slavljem od 7:3 u taj-brejku Novak je osvojio peti set sa 13:12 i pobedio sa 3:2!

20.00Taj brejk, koji je uveden od ove godine, biće odigran u petom setu finala! Spektakl! 

19.56 – Velika iskušenja za Novaka, spašavanje dve brejk lopte i prednost od 12:11. Srpski as je obezbedio minimum taj-brejk... 

19.42 – Četiri i po sata tenisa, 11:10 za Đokovića bez brejka prednosti. Federer na servisu. 

19.35 – ...i nastavlja. 10:9 za Đokovića, posle kratkog predaha Federer ponovo servira za opstanak... 

19.24 - Ribrejk Đoković! Kad je morao, poslednja prilika kada je bila, Đoković je bio najbolji i uspeo da odloži slavlje Federera - 8:8, uz spasene dve meč lopte! Drama se nastavlja... 

19.18 - Prvi do brejka u dramatičnom finišu seta dolazi Federer, osvaja 15. gem i dolazi do 8:7. Sada će servirati za titulu... 

19.01 – Drama se nastavlja. Đoković je sa duplom servis greškom dao šasnu Federeru, ali je ipak uspeo da spreči brejk šanse i brejk poen, vodi sa 6:5. 

18.52 – Novak uspeva da dođe do prednosti i prebaci pritisak na Federera, koji će pri rezultatu 5:4 servirati za ostanak u meču. 

18.48 – Poptuno izjednačenje posle više od tri i po sata igre, 2:2 u setovima, 4:4 u petom setu. 

18.44 – Ribrejk Federer! Součavao se Đoković odmah sa pokušajem Federera da uzvrtati brejk, donele odolevao ali je ipak poklekao "na razliku", pa je sada 4:3. 

18.36 Brejk Đoković! Novu šansu, zapravo dve vezane brejk lopte Đoković ovoga puta nije propustio, uspeo da osvoji poen i povede sa 4:2 u petom setu. 

18.27 – Imao je Đoković tri brejk šanse u četvrtom gemu, ali ih nije iskoristio, pa je je rezultat nerešen - 2:2. 

18.13 – Peti set Đoković otvara sigurnim servis gemom i vodi 1:0. 

18.06 – Drugu priliku na svoj servis Federer nije propustio, sigurnim servisima osvaja četvrti set sa 6:4 i uvodi meč u peti, odlučćujući set. 

18.03 – Ribrejk, i prvi brejk u meču za Đokovića. U momentima kada se činilo da je će se četvrti set završiti servisima Federera, Novak je zaigrao raterećenije i "opustio ruku", te smanjio na 5:3, a ubrzo i na 5:4.

17.54 – Novi brejk za Federera, koji je bilizu da meč uvede u peti set pošto vodi 5:2. 

17.47 – Posle prva četiri gema gde nije bilo brejka, Federe koristi probleme koje je Đoković imao na servisu, pravi brejk i vodi sa 3:2, uz servis gem u kojem će servirati. 

17.26 – Đoković osvaja treći set nakon taj-brejka 7:6 (7:4).

17.18 – Ponovo 12 gemova bez brejka, taj-brejk će odlučiti pobednika trećeg seta.

17.13 – Ekspresno Rodžer dolazi do prednosti od 6:5, Novak ponovo servira kako bi produžio set.

17.11 – Odbranio se Đoković, spasao set loptu i izjednačio na 5:5.

17.05 – Federer vodi sa 5:4, Đoković će servirati za opstanak u setu.

17.02 – Osam gemova trećeg seta odigrana su bez brejka, rezultat je 4:4.

16.43 – Po jedan osvojeni servis gem na startu trećeg seta. 1:1.

16.34 – Federer ubedljivo osvaja drugi set rezultatom 6:1. Nakon samo 24 minuta tenisa u drugom setu Švajcarac dolazi do izjednačenja.

16.27 – Prvi osvojeni gem Novaka u drugom setu, u kojem smanjuje na 4:1.

16.20 – Dva brejka Rodžera u drugom setu u kojem vodi sa 4:0.

16.14 – Prvi brejk na meču pravi Federer na startu drugog seta.

16.09 – Novak Đoković osvaja prvi set rezultatom 7:6 (7:5). 

Više od sat vremena fantastičnog i veoma izjednačenog tenisa viđeno je u Londonu. Đoković je dva puta serivirao za opstanak u setu, da bi potom u taj-brejku preokrenuo sa 3:5 na 7:5. 

16.00 – Taj-brejk će odlučiti pobednika prvog seta, pošto nakon 12 gemova nije viđen brejk.

15.58 – Švajcarac ponovo ima prednost (6:5), Novak će pokušati da izbori taj-brejk.

15.52 – Dug gem, pun neizvesnosti, srećom produžava set Novak i izjednačuje na 5:5.

15.44 – Federer vodi sa 5:4, Novak će servirati za opstanak u prvom setu.

15.35 – Nema brejka nakon šest odigranih gemova. 3:3.

15.29 – Novak spasava brejk loptu, osvaja desetominutni gem i izjednačuje na 2:2.

15.15 – Sigurni servis gemovi na startu. Novak nije izgubio poen na svoj servis, dok je Federer samo jedan. 1:1.

15.09 – Počeo je meč, prvi na servisu je Federer.

15.00 – Novak i Rodžer izašli su na centralni teren, u toku je zagrevanje...

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво