Pike došao da vrbuje Novaka za Barsu, nek tamo ponesu i zlatni trofej

Arsenal i Barselona – dva fudbalska kluba za koja navijam otkad sam bio klinac. Bio je početak veka, imao sam manje od 10 godina kada sam počeo da ga treniram i već tada su ove dve ekipe izazivale interesovanje. Vengerovi "Nepobedivi" iz sezone 2003-2004, pa Rivaldo, Ronaldinjo i ekipa, Anri i Gvardiolina magična četa... sve je to uticalo da simpatije vremenom postanu jače.

Mnogima je nekad i teže da razumeju i svare tu činjenicu, nego onu da nemam voljeni klub iz domaćeg fudbala, ali to je priča koju ćemo možda nekada pričati.

"Evo ti ga ortak", obratio mi se Ozmo dok smo naslonjeni na ogradu gledali poslednji trening Novaka Đokovića na ovogodišnjem Vimbldonu.

Okrenuo sam se i video visokog, dobro poznatog momka u plavom odelu, kako u pratnji nekoliko ljudi prilazi mestu na kojem stojimo. Brzo su im se priključili Đokovićevi agenti Edoardo i Elena.

Bio je to Đerar Pike, defanzivac Barselone, koji je osvedočeni ljubitelj tenisa i neko čiji je to posao u poslednjih godinu dana.

Instiktivno smo krenuli svi, neki sa mikrofonima, neki sa diktafonima, neki sa kamerama... cilj je bio samo kratak razgovor sa velikom sportskom zvezdom. Nismo ni zakoračili, a jedan od njegovih predstavnika se isturio ispred Pikea i rekao da od toga nema ništa.

"Nismo zbog toga došli", kazao nam je Đerar.

Dugo nas neko nije tako oladio za intervju, bez da smo uopšte napravili pokret ka njemu.

Jedva da se i fotografisao sa nas nekoliko, vidno neraspoložen, ponavljajući da je nešto drugo svrha njegove posete. Bilo je jasno nije samo podrška Srbinu u pitanju, već sigurno i razgovori o budućnosti tenisa i onoga što nosi novi format Dejvis kupa.

Pike je pre nekoliko meseci pokrenuo revoluciju u "belom sportu", kada je osnovao investiocionu grupu Kosmos i, zajedno sa ITF-om, krenuo u reformisanje najvećeg ekipnog takmičenja. Deo cele priče je i kompanija Rakuten (poznata po Vajberu) koja će omogućiti da u sledećih 25 godina u Dejvis kup uđe tri milijarde dolara. To je rezultiralo novim takmičenjem u Madridu i ono će biti igrano kao klasičan turnir. U njemu neće biti Novaka.

Iako se zalagao za promene, najbolji igrač sveta nije zadovoljan kako su one izvršene i neće biti na raspolaganju Srbiji, već se odlučio za nastup na ATP kupu početkom sledeće sezone. I to je turnir na kojem učestvuju reprezentacije i služi kao priprema za Australijan open.

Još jedan novinarski nagon – koliko god neraspoložen i umoran bio, pokušali smo da iz Đokovića izvučemo o čemu su razgovarali jer su se u jednom trenutku osamili.

"Svašta smo se nešto dogovorili. Kaže da je otvoren period za transfere i voljni su da malo promene filozofiju tima, posebno u smislu dovođenja igrača. Obično dovode najbolje igrače, ali sada hoće nekoga iz tenisa. Spomenuli su da su zainteresovani za mene, da probijam po levom krilu i nabacujem Luisu Suaresu na glavu", šalom je izbegao pitanje.

Nastavio je sa svojom pričom...

"Mesijev nivo je malo opao, pa žele mene da ubace umesto njega. Plan je da me stave ispred njega. Pričao sam sa Mesijem, rekao mi je da sam mnogo bolji fudbaler od njega, da će sesti na klupu i čekati svoju šansu kada uđe kao rezerva. Time će biti srećan"

Jasno je nije bilo teoretske šanse da doznamo nešto više, pa smo se onako, poput klinaca oko onog ko je kupio čokoladu ili semenke, okupili da proćaskamo i o fudbalu. Na redu je bio i drugi njegov prijatelj – Ivan Rakitić.

"Rakitić će igrati, on je u sredini, nego im je problem po levom krilu. Kažem vam, svi me zovu ovih dana – Siti i Junajted... Pike je došao da me vrbuje. Saznaćete", dao je malu nadu da će možda jednom o tome progovoriti.

A zašto je bio nervozan? Pa, nije bio zadovoljan nekim udarcima koji su i protiv Roberta Bautiste Aguta u polufinalu malo škripali. Tu posebno mislim na servis i forhend. Nije pomogla ni činjenica da su dvojica juniora, današnji sparing partneri, bili toliko impresionirani da ni u jednom trenutku nisu ispunjavali ono što su Vajda i Novak od njih tražili.

Ubrzo je na terenu ostao samo jedan, ali je i on u serijama promašivao napade po dogovorenom šablonu, a potom i servise.

Jasno je da kao branilac titule i neko ko želi peti trofej na Centralnom terenu Ol Ingland klaba pokušava da iz sebe u svakom trenutku izvuče maksimu, zbog čega ne iznenađuje da je poslednji trening trajao više od dva sata.

"Ne obraćam pažnju na vreme, pokušavam da doteram svoju igru najbolje što mogu", izjavio je Nole za RTS.

Nekoliko puta je odmahivanjem glavom i gunđanjem izražavao nezadovoljstvo udarcima, dve loptice je lansirao daleko van granica Orangi parka, da bi nakon toga završio istezanjem i hlađenjem. I, ako mene pitate, uvek mi je draže da ga vidim takvog – kada je u zoni i pomalo "nadrndan", Đoković postaje mašina kojoj nijedan živi teniser ne može ništa.

Za sve to vreme ženski tenis je bio u potpunom zapećku, uprkos finalu koje je uveliko počelo. Dobra vest nas je obradovala nekoliko sati pre nego što su Serena Vilijams i Simona Halep izašle na dvoboj – pravdu je na tom meču delila naša Marijana Veljović.

Velika čast i priznanje za Kragujevčanku koja je prethodno bila u stolici i u finalnom meču Australijan opena, između Halep i Karoline Voznijacki.

Njoj je Vimbldon ukupno 32. grend slem zaredom, a u impresivnoj biografiji nalazi se i finale Dejvis Kupa 2018. Bila je i na Olimpijskim igrama 2012. i 2016, dok se prvi put na Vimbldonu pojavila 2011.

Što se meča tiče, Rumunka je iznenađujuće nanela Sereni najteži poraz u finalima nekog od četiri najveća turnira, prepustivši joj samo četiri gema – 6:2, 6:2. Bio je to Simonin drugi trofej, posle onog na Rolan Garosu prošle sezone.

"Igrala je nestvarno, svaka čast Simoni. Bila sam malo poput jelena kada se zaslepljen pojavi ispred farova automobila. Kada neko igra na ovako visokom nivou, morate mu skinuti kapu", priznala je Amerikanka.

I da se za kraj vratimo na Đokovića. U nedelju ga od 15 časova po srednjoevropskom vremenu (prenos na RTS-u) očekuje okršaj za titulu protiv Rodžera Federera – biće to njihov 48. međusobni susret, Novak vodi 25-22 u pobedama i dobio je oba vimbldonska finala.

Bez obzira na to, veče pred grend slem finale nije baš obično, pa je poslednje pitanje bilo da li će mirno spavati noćas.

"Spavaš li mirno, Đokoviću?", završio je u istom ritmu, "Spavaću, valjda."

A ti, Rodžere?

Nikola Đukić (NikolaDjukic43) 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара