Bautisti propala Ibica i Novakovo štelovanje za završnicu

U Orangi parku bilo je nesvakidašnje malo ljudi. Oseća se u vazduhu da je završnica turnira. Fokus je sa svih sporednosti u kompleksu Ol Ingland klaba sada usmeren samo na mečeve. U delu za zagrevanje tek poneki junior koji se sprema za trening, sa terena u trenucima kada stižem izlazi Roberto Bautista Agut, dok Novak Đoković uveliko vežba na jednom.

"Roberto je mirna i stabilna osoba, koja radi po ustaljenim principima i tako smo se pripremali i za duel sa Đokovićem", rekao je Pepe Vendrel, trener Bautiste Aguta.

Španac je možda i najveće iznenađenje ovogodišnjeg turnira – savršeno je iskoristio činjenicu da su tereni sporiji, adaptirao se i napravio rezultat karijere.

Momak koji će u najlošijem slučaju od ponedeljka biti 13. igrač na ATP listi ima, teniski rečeno, ravnu igru, bez mnogo spina i njegove loptice ne odskaču previše od podloge. Servis je u dovoljnoj meri prilagodio travi i to je rezultiralo polufinalom. Međutim, ni on nije očekivao da će se toliko zadržati u Londonu.

"Planirao sam da u ovo vreme budem na Ibici. Sada moram da otkažem odmor kako bih se pripremao za polufinale Vimbldona", našalio se Bautista Agut koji je u poslednja dva meča pobeđivao Đokovića.

Novak je u više navrata isticao da mu ne odgovara stil rivala. U prethodnim duelima mu je popuštala koncentracija i dozvoljavao je Špancu da preuzima inicijativu. Roberto je poznat po periodima tokom kojih gotovo nikada ne greši i branilac titule će sada za to morati da pronađe rešenje.

"Valjda će se i on jednom uplašiti. Ovo mu je prvo polufinale grend slema u karijeri", rekao sam kolegi dok smo gledali kako Novak sparinguje sa dvojicom juniora.

Na svetlo sivoj majici sa prepoznatljivim logoom "Lakosta" dobro se ocrtavalo koliko se preznojio, možda i najviše otkad ga pratimo na treninzima. Dobar deo treninga bio je posvećen nameštanju i stavu za ritern, posle čega se uveliko radilo na forhendu. Trener Marjan Vajda mu je nekoliko puta rukom pokazao kako da reaguje kod tog udarca.

Đoković je pažljivo slušao, a Slovak, nagađam iz perspektive iz koje sam gledao, želeo bržu reakciju i nešto oštriji zamah svog pulena.

"Istorijski mi je bekhend bio čvršći udarac. Forhendom se više pravi, a više i greši. To nije slučaj kod mene, nego kod svih igrača", pokušao je kolegama iz Sportkluba da objasni o čemu se tačno radilo.

Nema sumnje da će mnogo zavisiti od Đokovićeve kombinacije servis-ritern i, uz dobro dozu miksovanja, Robertov plan bi mogao da počne da puca. Znači, važan udarac biće slajs – njime će Srbin sigurno pokušavati da izmešta protivnika iz komforne zone.

"Neka se kotrlja, neka se kotrlja", vikao je jedan od dvojice spomenutih juniora, što je svim prisutnima privuklo pažnju.

Za kraj treninga ponovo je organizovano boćanje. Jednom na mreži, drugi put sa servis linije, treći put se sa osnovne linije baca lopta na drugu stranu, a pobednik je onaj čiji hitac bude najbliži osnovnoj liniji. U tim trenucima mladi Britanac je pogodio i poterao Đokovićevu lopticu malo dalje, ali mu to nije pomoglo da izbegne kaznu.

A ona je bila poprilično interesantna – dvojica najlošijih (drugi je bio njihov trener) morali su da se naslone uz ogradu i nadaju se da ih ostali neće pogoditi u zadnjicu.

Popularne trte nekako su preživeli jer su precizni samo po jednom bili Novak, Vajda i fizio Miljan Amanović.

Imali su sreće, bez sumnje. Svi oni koji su na terenčetu u kraju čekali da ih drugari napucaju posle izgubljene partije, znaju o čemu pričam.

U drugom muškom polufinalu, koje će izvesno biti zanimljivije ovdašnjim medijima, sastaće se Rodžer Federer i Rafael Nadal. Švajcarac i Španac do sada su rekete ukrstili u 39 navrata, poslednji put pre nekoliko nedelja u polufinalu Rolan Garosa, ali će im ovo biti prvi duel na Vimbldonu nakon 11 godina.

"Nema jasnog favorita. Nadal je već neko vreme u izuzetnoj formi i, iako nekoliko godina nije osvojio titulu ovde, tradicionalno igra dobro na travi. Imali smo fantastičan meč prošle godine u polufinalu. Možda je Federer zbog svoje istorije i uspeha na Vimbldonu u maloj prednosti, ali Nadal je u sjajnoj formi", kazao je Đoković za RTS.

U trenucima kada sam se vraćao da sve ove mislim predočim u tekst, sa Centralnog terena se čula velika graja.

Simona Halep je postala prva finalistkinja u ženskoj konkurenciji, deklasirala je Elinu Svitolinu sa 6:1, 6:3. Nedugo zatim je saznala i ime protivnice – biće to Serena Vilijams, koja je bila još ubedljivija protiv Barbore Stricove i prepustila joj samo tri gema.

Sve je spremno za foto-finiš Vimbldona, spektakl je zagarantovan, ostaje samo da se vežemo i poletimo!

Nikola Đukić (NikolaDjukic43) 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво