Bjorkman za RTS: Mladima fali mentalitet Novaka, Rodžera i Rafe

Jonas Bjorkman možda nije u redu onih najvećih legendi tenisa – bio je krajem prošlog veka četvrti na planeti, osvojio je šest titula i na samo dva grend slema igrao polufinala (Vimbldon i Ju-Es open). Međutim, Šveđanin je toliko dugo na ATP turu da je idealan sagovornik na ovako velikom turniru.

Posle igračke započeo je trenersku karijeru i imao je šta da kaže u ponedeljak, dan rezervisan za druženje sa bivšim teniserima, koji će igrati veteranski turnir u dublu.
Johanson je bio poprilično raspoložen za razgovor i tema zvana Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal je došla prirodno.

"Uvek je lakše kada ste blizu tih momaka, kada znate na koji način rade svakoga dana, nedelju za nedeljom. Sve se svodi na konstantnost i svakodnevno napredovanje. Ako vidite kako rade ti najveći... Rafa, koji je udarao bekhend skoro pa savršeno, želi da napravi još nešto da mu taj udarac bude bolji. Federer je isto učinio na voleju, kada je doveo Stefana Edberga. Hteo je da bude oštriji i koncentrisaniji na mreži, dok je Đoković usavršio svoje kretanje i ritern. Jedan je od najboljih riternera u istoriji ove igre", kazao je Bjorkman za RTS.

Upravo je kao najveći razlog dominacije spomenutih igrača naveo želju za učenjem i nadmetanjem.

"Ti momci imaju želju da budu bolji, iako su osvojili po 100 titula. Mislim da mlađima to pomalo nedostaje. Zverev ima neverovatnu igru, ali ako pogledate poslednjih godinu i po dana, niste videli toliko promena u njegovom tenisu. Igra na isti način. U tome leži ključ – uprkos sjajnim uspesima koje je 'velika trojka' imala u poslednjih 10-15 godina, ne manjka im želje za napredovanjem. To su obično mali detalji. Isti pristup je potreban i novoj generaciji."

Pa, šta im onda tačno nedostaje da bi bili poput vodeće trojke?

"Mentalitet, bez dileme. Ne treba se zadovoljavati ako ste šesti, sedmi ili osmi na listi. Svi se nadamo da će upriličiti borbu i pokušati da udalje aktuelnu generaciju od trona. Želja je da im preuzmu vrh tako što ih pobede, a ne sačekaju da se penzionišu. Neće biti lako jer imamo gladne šampione, koji titule neće predati tako lako."

Tehnologije su u tenisu poprilično napredovale, što omogućava igračima dugoročnost i spremnost za najveće napore. Đoković je pravi primer kako to izgleda.

"Na primer, ja sam igrao do 36. godine. Današnje tehnologije su mnogo drugačije, usputni procesi takođe, igrači znaju šta da jedu, kako da se oporavljaju... U poslednjih 10 godina svedočimo velikom napretku kada je u pitanju znanje o profesionalnom tenisu i nastupanju na najvišem nivou ovog sporta. Dokazuju nam to momci svake nedelje. Nisam iznenađen što uspevaju da održe telo u dobrom stanju jer sada mnogo više znamo kako da treniramo i radimo sve prave stvari."

Kako sam kaže, pre turnira je imao dvojicu favorita, da bi nakon sedam dana tenisa promenio mišljenje iz više razloga.

"Rekao sam pre turnira da mi je Novak blagi favorit ispred Rodžera, ali pošto su udarili poneku lopticu na travi, moram reći da će Rafa imati veliku šansu ove godine. Tereni su sporiji, a on je prošao prvu nedelju bez trošenja previše energije. Svež je i mislim da su i ostali sveži, ali bih njega izdvojio na prvo mesto jer znam u kakvom stanju i koliko je brza trava."

Šveđanin je tokom 2015. bio deo stručnog štaba Endija Marija, odnosno njegov "pomoćni" trener. I dalje prati karijeru Britanca i veruje da ćemo ga uskoro videri u prepoznatljivoj formi.

"Ne oseća bol i to je najbolja vest za njega i njegov tim. Nije igrao toliko dubl mečeva u prošlosti, pa što više bude nastupao, to će se lakše navikavati. Posebno zbog svih kvaliteta koje poseduje. Voleo bih da je imao još nekoliko mečeva na Vimbldonu, to nije lako jer se svake nedelje menjaju partneri. Razumno je da nisu ušli u veliku formu."

Britanac je u januaru najavio da će se na Vimbldonu verovatno povući, ali je srećom uspeo da se oporavi od druge operacije kuka i zaigra u dublu. Sa Pjer-Igom Erberom je završio učešće u drugom kolu, dok mu je preostao nastup sa Serenom Vilijams u miksu. Izgleda da je bila dobra odluka da se reketu vrati nešto sporije.

"Apsolutno, nema sumnje. Ako bude zdrav, ne sumnjam da će se vratiti i izazvati najbolju petorku. Jednom šampion – uvek šampion. Dugo je vukao problem sa kukom, to ga je izbacilo i možda će igrati i bolje. Bez bola i stresa koji prouzrokuje, verovatno će svaki put imati osmeh na licu prilikom izlaska na teren. Pametan potez je bio krenuti polako, u Kvinsu, pa ovde u dublu. Velika je razlika između singla i dubla, kada vas je dvojica, više je do dobrog postavljanja i pokrivanja terena, nego do fizičke pripreme. Pomoći će ako bude odigrao nekoliko mečeva u miksu, kako bi se što bolje pripremio za povratak u pojedinačnoj konkurenciji", zaključio je Bjorkman za RTS.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво