Novak za volanom, Mađarice i raspad velike teniske sile

"Šta vam je to?", upitao me je Novak Đoković dok smo se pripremali da snimimo izjavu posle pobede u drugom kolu nad Denisom Kudlom. Đoković je bio raspoložen, bez obzira na to što je stigao sa poprilično turbulentne konferencije za medije.

Imao je raspravu sa američkim novinarom Bilom Simonsom o Džastinu Gimelstobu, čoveku koji je osuđen za fizički napad, a kojeg Đoković podržava da postane predstavnik igrača u ATP-u.

"Zovemo ga volan, koristi se za snimanje", rekao mu je kolega Boba i pružio mu da pogleda.

Predmet o kojem smo razgovarali služi za snimanje i stvarno liči na volan – u centralni deo se stavi mobilni telefon, a sam oblik omogućava mnogo kvalitetnije i stabilnije kadrove.

"Vau", nastavio je najbolji teniser sveta pritom gestikulirajući kao da vozi bolid Formule 1,"nisam znao da ovo postoji. Odlično izgleda. Deluje kao vrlo praktična stvar."

I, bio je u pravu – tom prilikom sam imao asistenta i pomoć pri snimanju. Kolega Slobodan Maričić radi na srpskom Bi-Bi-Siju i uskočio je kako bismo što pre raščistili gužvu koja se stvara u salama za intervjue. Nekoliko puta sam gostovao u Bobinim tekstovima i preporučujem vam da ga čitate, odličan je.

Završili smo razgovor, Novak je opisao kako mu otprilike izgleda jedan dan na grend slemu, ali je, nažalost, u četvrtak ostao jedini srpski predstavnik u singl konkurenciji. Poraze su doživeli Laslo Đere i Ivana Jorović.

Đere je odigrao možda i najlošiji meč ove godine – bio je nervozan od prvog poena, noge ga nisu slušale, udarci bili nepouzdani, a kada je stao prvi servis, kola su bez kočnica krenula nizbrdo. Ono što je bilo pouzdano jeste podrška od navijača iz Mađarske.

Nekolicina komšija sa severa smestila se u delu tribine na kojem smo sedeli, da bi u prvoj pauzi stiglo pojačanje u vidu dve gospođe srednjih godina. U rukama su imale čaše.

"Dobro je, nije sa igračima, on je reporter", pogledale su mi u akreditaciju i sele do mene.

Valjda su se plašile da ne kažu nešto pogrešno, ali to ih nije sprečilo da konstantno navijaju i podržavaju Lasla, bez obzira što mu na terenu nije išlo najbolje. Fotografisale su se, smejale i uživale u trenutku... Ima i do toga što su za malo više od 20 minuta stukle čitavu flašu šampanjca.

U nešto lošijem raspoloženju od njih smo sa četrnaestice otišli direktno do terena broj 16, na kojem je Jorovićeva vodila veliku borbu sa Alison Risk. Ivana je posle tri sata ostala bez goriva.

"Kada bi mogao neko da me deportuje nazad...", našalila se pred razgovor sa medijima.

Tužna, ali nasmejana. Bilo je ovo veliko iskustvo za devojku koju čeka veliki skok, uprkos mišljenju da ženski tenis u Srbiji proživljava teške dane. Šta tek onda u Rusiji da kažu...

Njihova najbolja igračica Darja Kasatkina izgubila je od Ajle Tomljanović i nije odbranila bodove osvojene prošlogodišnjim četvrtfinalom, pa će posle turnira u najboljem slučaju biti 38. na svetu.

To je najlošiji učinak ove zemlje još od 1996. godine jer nijedna Ruskinja nije bolje plasirana od Kasatkine. Rusija je do pre samo nekoliko godina dominirala ženskim tenisom, u jednom trenutku imala pet devojaka u top 10, posle čega ih je pogodila velika kriza.

Marija Šarapova, Svetlana Kuznjecova, Elena Dementijeva, Dinara Safina, Anastasija Miskina, Vera Zvonarjeva, Ekatarina Makarova, Nađa Petrova, pa i Marija Kirilenko i Anastasija Pavljučenkova.. sve one ostavile su ogroman trag na VTA turu.

Sada je situacija drugačija, a kada se to desi zemlji od skoro 150 miliona stanovnika, čija teniska tradicija traje više od veka i koja ima ko zna koliko hiljada registrovanih igračica, onda nedostatak uspeha naših devojaka ne treba gledati previše tragično.

Kako je dan odmicao, tako je i uzbuđenje raslo zbog spektakla koji nas je čekao na Centralnom terenu – okršaj Rafaela Nadala i Nika Kirjosa.

"Mislim da ću ipak gledati kriket", priznala je prva na svetu Ešli Barti kada su je upitali za ovaj duel. Ima nas raznih, očigledno.

Ipak, poznato je kakvu istoriju imaju ova dvojica, da se Australijanac teniskom svetu predstavio 2014. godine trijumfom nad Nadalom na istom mestu, kao i da ga je često u javnosti prozivao. I pre ovog susreta imao je uvertiru...

"Oni sa Rafinim obeležjima neće dobiti ništa", kazao je nakon poslednjeg treninga okupljenim navijačima koji su ispred Aorangi parka čekali da dobiju autograme.

Prethodno veče je proveo u obližnjem pabu (poprilično nesvakidašnja priprema za meč, priznaćete), ali se od takvog lika ništa manje ne očekuje.

Na travi najvećeg stadiona u kompleksu bilo je svega – prozivki, napucavanja, svađanja sa sudijom, servisa iz ruke, dobrih i onih manje dobrih udaraca... Publika je aktivno učestvovala u gotovo svakom poenu.

"Ovo je sve manje Vimbldon, a sve je više Vembli", prokomentarisao je kolega iz Njujork Tajmsa.

Kirjos je bio jak na rečima, verovatno će nastaviti da bude, ali mu je to bilo dovoljno samo da otkine jedan set "biku sa Maljorke". Nadal je pobedio posle više od tri sata igre i umeo je dobro da proslavi uspeh.

Spektakl se očekivao, spektakl smo dobili, čime je zaključen četvrti dan ovogodišnjeg Vimbldona. 

U petak zakazujem novo druženje.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво