Rolan Garos je njegov dom, "Šatrije" je njegova tvrđava!

Samo petorica igrača osvojila su 12 i više grend slemova u karijeri od kada se igra tenis. U Open eri to su učinila četvorica, ali je Rafael Nadal ostvario nešto što verovatno niko nikada neće ponoviti – osvojio je 12 pehara samo na Rolan Garosu.

Nadal je nastavio je sa neverovatnim uspesima i ispisivanjem istorije u prestonici Francuske, ovoga puta savladavši Dominika Tima u finalu, rezultatom 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

"Bik sa Maljorke" je na taj način došao do 18. trofeja na najvećim turnirima, sada ima tri više od Novaka Đokovića i dva manje od Rodžera Federera, koji se nalazi na prvom mestu večne liste.

Momak iz Manakora je u svom domu, svojoj tvrđavi zvanoj stadion "Filip Šatrije", odigrao još jedan izuzetan meč i popravio svoj skor na 93 pobede i samo dva poraza. Ako to nije dovoljno zadivljujuć podatak, a ne znam šta je, onda će sledeći zatvoriti bilo kakvu nedoumicu – Rafa ima učinak 101-0 kada dobije prvi set u mečevima na šljaci koji se igraju u tri dobijena seta.

"Prvenstveno, želeo bih da čestitam Timu, žao mi je jer je i on zaslužio da trijumfuje ovde. Nadam se da će imati priliku da osvoji ovaj pehar u budućnosti. Poseduje neverovatnu snagu i strast prema ovom sportu. Dominiče, veliki si radnik i uvek nasmejan. Hvala ti što si inspiracija meni i mnogim mališanima širom sveta", bile su prve reči novog-starog šampiona.

Ostao je veliki u pobedi do koje je došao posle nešto više od tri sata, ali meč nije bio ni izbliza lak koliko se pretpostavljalo.

Austrijanac je uspeo da se odmori i fizički bude spreman i svež, nakon dvodnevnog "pakla" sa Novakom Đokovićem, obeleženog nehumanim uslovima za igru. Tim je na početku udarao iz sve snage, spinovima parirao Špancu i nekim neverovatnim poenima došao do brejka u petom gemu prvog seta.

Tih pet gemova trajalo je 27 minuta, ali je Dominik ispustio prednost već u sledećem, posle čega ga je Nadal novim brejkom surovo kaznio.

Činilo se da je tada prelomio susret i već ispisao dobro poznati scenario kada do kraja samo nastavlja da "melje" protivnike. Međutim, 25-godišnjak iz Viner Nojštata je pokazao da nije džabe četvrti na svetu, preživeo je "uragan" i počeo da diže nivo igre.

Uveo je drugi set u neizvesnu završnicu, sačekao blagi pad u igri protivnika, koji mu je pomogao sa nekoliko neiznuđenih grešaka za 1-1.

Tada smo u potpunosti "dobili meč", što Amerikanac voli da kaže, ali je najbolju Rafinu definiciju dala koleginica iz Francuske – "kada ga oborite na jedno koleno i na sekundu okrenete glavu, on to iskoristi da vas uhvati za gušu".

Nadal je znao da sledi emotivno pražnjenje kod Tima, nagazio ga je u sledećih desetak minuta koliko je trajao pad koncentracije i stigao do dva brejka. Nanizao je 11 uzastopnih poena, a u drugom setu nije izgubio niti jedan na svoj servis! Nijedan poen! Nula!

Na semaforu je pisalo 6:1 posle 24 minuta, da bi istim rezultatom dobio i četvrti set, posle čega je usledio sada već tradicionalna proslava padom na šljaku.

"Rafa, nisi realan šta radiš ovde. Nije normalno ovoliko puta osvojiti titulu na Rolan Garosu. Prava si legenda", uzvratio mu je Tim.

Sada je jedini čovek u 143 godine dugoj istoriji tenisa sa 12 trofeja na istom Grend slemu, iza njega je ostala i Margaret Kort (11 pehara Australijan opena). Sport nije video dominaciju koju je Nadal ostvario na šljaci! Niti će!

"Ne mogu da opišem kako se osećam trenutno. Nedavno, nismo znali da li ću uopšte biti ovde. Hvala mojim prijateljima, porodici, ekipi i svima koji su me podržavali u najtežim trenucima."

Nakon dve nedelje brojnih uzbuđenja u Parizu, borbe najboljih teniserki i tenisera međusobno, ali i sa vremenskim prilikama, kući kao šampioni odlaze Ešli Barti i Rafael Nadal.

Na programima RTS-a mogli ste u direktnim prenosima da pratite mečeve Rolan Garosa, na radiju da nas slušate svakodnevno, a ja sam se trudio da vam što slikovitije dočaram dešavanja iz francuske prestonice. Bila je privilegija pisati za vas i nadam se da ste jednako uživali kao i ja.

Pozdravljam vas iz Pariza i zakazujem viđanje na nekom od sledećih turnira.

O revuar!

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво