Mučenje u delovima

Rafael Nadal spremao se da servira, u toku je sredina drugog seta. Obojica igrača su stala. Kadar je otišao na Rodžera Federera koji se jedva video od količine šljake podignute snažnim naletom vetra. Pravi vrtlog na stadionu "Filip Šatrije" kao četkicom je oslikao uslove za igru u Parizu.

U nečemu što je samo na momente zaličilo na epizodu jednog od tri najveća rivalstva u istoriji tenisa, sitnih prekida je bilo na pretek – Španac je morao da zastane zbog prašine koja je mu je upala u oči, pred igračima su se pojavljivali "strani predmeti", pa je na samom početku čak i jedan šešir sa glave gledalaca preleteo iznad mreže.

"Došli smo do momenta u kojem ste srećni ako samo uspete da ubacite loptu u teren i ne ispadnete smešni", objasnio je Federer sa čime se susretao.

Srećom, meteorolozi su u početku promašili u prognozi da nas u petak očekuje jaka kiša u Parizu (padala tek povremeno i sitnim intenzitetom), ali je druga nepogoda pravila veći problem – vetar.

Snažni naleti oterali su deo onih gustih, kišnih oblaka i na "astal" postavili nepredvidiv tenis, loše nameštanje, mučenje sa tajmingom i improvizaciju. Očekivano, u takvim uslovima retko koji udarac je izveden čisto, loptica u malom broju slučajeva tehnički dobro pogođena, što je više odgovaralo Nadalu.

Napravio je brejk na startu meča, Federer se vratio, ali je branilac titule još jednom iskoristio nesigurnost u igri rivala i oduzeo mu servis. To je bilo dovoljno za prvi set, da bi početkom drugog vetar popuštao, a kvalitet tenisa rastao.

Podsetili su Rodžer i Rafa na neverovatne trenutke svojih karijera, bilo je perioda kada su vineri "pljuštali" iz svih pozicija, ali svaki put kada bi Švajcarac bio blizu da prebaci "momentum" na svoju stranu, nešto bi ga u tome omelo.

Ispustio je vođstvo u drugom delu igre, izgubio i taj set, posle čega je Nadal poprilično rutinski priveo meč kraju.

"Polufinale je Rolan Garosa i nije običan meč, to je prva stvar. Druga je da sam nasuprot sebe imao verovatno najvećeg rivala u karijeri, zbog zajedničke priče koju delimo. To uvek čini meč malo više posebnim i jedinstvenim", priznao je Nadal, koji će nastupiti u svom 12. finalu u Bulonjskoj šumi.

Sve je bilo spremno za duel Novaka Đokovića i Dominika Tima i činilo se da će nam vremenske prilike dozvoliti da gledamo malo kvalitetniji tenis. O, kako smo se grdno prevarili.

Iz novinarske lože, koja se nalazi na drugom nivou tribina, čulo se konstantno zviždanje vetra iznad zidina "Šatrijea", a kako je meč odmicao, tako su se pojačavale i padine. Đoković je već u tom trenuku bio u zaostatku jedan set jer je maltene demonstrativno odbijao da igra po lošem vremenu.

"Šta bi trebalo još da se dogodi?", upitao je sudiju pošto je pretrpeo prvi brejk u trećem gemu.

Vetar je osim jačine menjao i pravac (možda i najteža kombinacija po tenisere), na terenu su obojica pokušavala da prežive svaki sledeći udarac, da bi nove nepogode stigle pred šesti gem drugog seta.

Najavljena kiša se vratila na Rolan Garos i ovoga puta supervizor je morao da ih pošalje u svlačionicu.

Nismo bili ni svesni da tortura, koju zajedno sa njima prolazimo na tribinama, nije ni blizu kraja – posle povratka na teren i izjednačenja Đokovića u setovima, bivalo je sve hladnije, pa je 15 stepeni Celzijusa na skali subjektivnog osećaja iznosilo mnogo manje.

Iz publike je "sleteo" i jedan poveći kišobran, Novak je propustio polupriliku na startu prvog seta i, pošto je pretrpeo brejk za 3:1 u trećem, čim je počeo pljusak, ljutito je uzeo torbu i uputio se ka izlazu. Prvi igrač sveta nije sačekao ni odluku sudije, znajući proceduru u takvim situacijama.

"Rečeno mi je da je igračima već zvanično saopšteno da će biti prekida kada je Đoković napustio stadion. Nikada ne bi otišao bez dozvole", objavila je francuska novinarka Karol Bušar.

Dvadesetak minuta kasnije došlo je do razvedravanja i vredni momci su izbacivali vodu sa mušeme kojom je prekrivena šljaka "Šatrijea".

Nestrpljivo se čekao nastavak, a umesto toga...

"Svi mečevi su otkazani za danas i biće nastavljeni sutra", pojavilo se na ekranima.

Navijači nisu bili obavešteni, krenuli su da pronalaze svoja mesta, dok su nezvanične informacije da su igrači bili ti koji su odbili povratak na teren. Đoković i Tim nisu želeli novu etapu teniskog mučenja po vetru i ekspresno su napustili kompleks. Polufinale će biti nastavljeno u subotu od 12 časova.

Takođe, zasluge nosi i "Miguel", ciklon koji preti da pogodi Francusku.

Sa jedne strane, ovakav rasplet odgovara Srbinu jer će imati vremena da povrati fokus i smirenost, ali s druge znači da će, u slučaju trijumfa, ponovo igrati dan za danom. Biće to pravo vreme da kod najboljeg srpskog sportiste proradi prepoznatljiv sportski inat.

Nastavak ćete moći da pratite u direktnom prenosu na RTS-u, a ja ću vas i sutra obaveštavati o dešavanjima u Parizu.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара