U "košnici" zvanoj Rolan Garos i kako do vrha bez grend slem meča

Bilo je otprilike 10 časova ujutru kada sam prilazio teniskom kompleksu u Bulonjskoj šumi, sat vremena pre zvaničnog početka mečeva, jedva sam se probio kroz gužvu koja je već tada stvorena na kapijama. Svima je bilo jasno da danas počinje Rolan Garos.

Prvi koraci u poprilično renoviranom i osveženom okruženju bili su potvrda da prizor sa kapija nije ništa u odnosu na ono unutra. Niz prolaze između stadiona lile su "reke" ljudi, iako takmičenje još nije počelo.

Mnogi od njih su se gurali kako bi pazarili bilo šta u brojnim prodavnicama, želeći da imaju uspomenu sa ovogodišnjeg turnira, ali i da na vreme stignu do željenog terena, kako bi zauzeli mesto.

"Nismo imali novca za ulaznicu na glavni stadion, pa ćemo morati da se snađemo", u prolazu su rekla dvojica mladića ogrnutih ruskim zastavama, dok su se smeštali ispred velikog video-bima smeštenog na jednoj od spoljnih strana terena broj 1.

Na ekranu je išla najava meča Anđelik Kerber i Anastasije Potapove, a ruski navijači, uključujući i dvojicu spomenutih momaka, imali su razlog za slavlje, pošto je 18-godišnjakinja nešto kasnije napravila veliko iznenađenje i eleminisala petu nositeljku već na startu.

Istovremeno, nešto dalje, na "četvorci" su snažno po loptici udarali Dušan Lajović i Rafael Nadal, koji je u više navrata treneru Karlosu Moji signalizirao da forhend ne funkcioniše na željenom nivou.

Mogli ste već da vidite kako je izgledao sparing njih dvojice, da na tribinama nije bilo mesta "igla da padne", ali ne i situaciju koja je potvrdila da ni činjenica da ste roditelj nekog igrača nije garancija da ćete dobiti adekvatan tretman.

Žena u crnom sakou prišla je gospođi koja je sedela u samom čošku tribina, neposredno ispred mene, i sugerisala joj da mora da se pomeri jer je zauzela mesto za medije, iako je na njenom sedištu pisalo "players box". U pitanju je Marina Lajović, Dušanova majka, koja je u više navrata pokušavala da objasni da je deo tima.

"Ovo nije normalno", kazala mi je dok se nevoljno kretala ka mestima koja su "dozvoljena".

Razlog nije neka želja gospođe koja je kontrolisala tribine da pravi neku scenu, već jednostavno nije obratila pažnju na natpis koji je stajao na klupi, pa je bez previše rasprave insistirala na pomeranju. Francuzi inače umeju da budu veoma tvrdoglavi, što je, na primer, čest slučaj kada im se obratite na engleskom jeziku.

Inače, kada ste "veliki", obično vas i sreća prati, pa je tako nekoliko sekundi kasnije agent Rafaela Nadala došao i seo na isto mesto i, očekivano, zadržao se do kraja treninga.

Po završetku istog bilo je vreme otići na teren broj 1, gde je Janko Tipsarević vodio veliku borbu protiv Grigora Dimitrova, ali i povrede. Konstantno je tokom meča srpski igrač osećao bolove u desnoj nozi, ali nije želeo da se preda ni kada je gubio 2-0 u setovima.

"Jedinicom" je odzvanjala pesma popularnih "Srbikosa", grupe srpskih navijača poznate i po numerama posvećenim teniserima, a Janko im se odužio sjajnom partijom. Izjednačio u setovima, bio možda i bliži trijumfu, ali je mnogo spremniji Bugarin ipak izašao kao pobednik.

"Od operacije od pre dve godine moja noga nije zdrava i ja, poput verovatno većine tenisera, nosim se sa tim bolom. Sindrom kompenzacije ja prenosim na drugu nogu, gde konstantno nesvesno više vučem nogom, dešava se da povredim koleno, kuk ili nešto drugo. To je nešto sa čime moram da se nosim, ali to ne uzimam za razlog mog poraza danas, Grigor je bio bolji i zasluženo pobedio", izjavio je Tipsarević za RTS posle meča i nagovestio da će sledeće sezone doći do velikih promena.

Bio je to jedan od mečeva koje nije trebalo propustiti, dok su tokom dana stizale i vesti o odustajanjima igrača u glavnom žrebu. Tako se Sem Kveri sklonio sa Novakovog puta (bio je potencijalni protivnik Đokovića u drugoj rundi), a posebno interesantna situacija je oko Feliksa Ože-Alijasima.

Mladi Kanađanin se povredio tokom finala Liona u subotu, koje je izgubio od Benoa Pera, ali je želeo da pokuša da se takmiči u Parizu. Međutim, bol je bio jači od želje i 23. nosilac je svoje mesto ustupio Aleksandru Davidoviču Fokini.

Ože-Alijasim će od ponedeljka biti 22. igrač na ATP listi, to će mu biti najbolji plasman u karijeri, a do sada nije kompletirao nijedan meč na nekom od grend slemova. Nekoliko puta je Feliks zaustavljan u kvalifikacijama, na Ju-Es openu prošle godine je predao sunarodniku Denisu Šapovalovu u prvoj rundi, dok ga je sada povreda omela da nastupi na Rolan Garosu, uprkos sjajnom prvom delu sezone.

"Čekao sam dolazak u Pariz kako bih obavio još neke testove, a kada sam shvatio da neću biti u mogućnosti da igram, odlučio sam da odustanem. Bila je ovo odluka oko koje sam mnogo razmišljao, ali sam srećan što sam dobio potvrdu da povreda nije ozbiljnije prirode i da će brzo zaceliti", otkrio je Ože-Alijasim na konferenciji za medije.

Publika na stadionu "Filip Šatrije" u nekoliko navrata je uzbuđeno skandirala zbog rutinske pobede Rodžera Federera nad Lorencom Sonegom, dok je u smiraj dana Laslo Đere potvrdio da se nalazi u odličnoj formi, pobedom nad Albertom Ramos-Vinjolasom.

Dok je Đere završavao posao protiv "žilavog" Španca, stiglo je novo iznenađenje – kiša je počela da pada i uplašila nas da bi program već prvog dana mogao da se razvuče. Srećom, brzo je stala i posle Lasla je na teren mogla da izađe Ivana Jorović.

Ipak, treba biti oprezan jer su padavine moguće i verovatne u sledećih nekoliko dana, Pariz je takav grad, ali ćemo se mi truditi da nam ne omete koncentraciju usmerenu na tenis.

U ponedeljak svoj pohod na novi pehar kreće Novak Đoković, na terenu će biti Filip Krajinović i Miomir Kecmanović, kao i Rafael Nadal, Dominik Tim, Serena Vilijams, Petra Kvitova...

Na programima RTS-a ćete moći u direktnim prenosima da pratite mečeve naših tenisera, a mi se čujemo već sutra sa novim pričama iz francuske prestonice.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43) 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво