Đoković igra sve bolje kako se bliže grend slemovi

"Nivo njegove igre je uvek visok. Da je igrao ovako na prethodnim turnirima, ne bi ostvario tako loše rezultate. Međutim, kako se bliže grend slemovi, on igra sve bolje – Rolan Garos je blizu i tamo će ponovo stići 100% spreman."

Ovim rečima Dominik Tim, četvrti teniser sveta, prokomentarisao je nastupe Novaka Đokovića na ovogodišnjem mastersu u Madridu, nakon što je od srpskog igrača izgubio u polufinalu.

Đoković je bio bolji od Austrijanca u dva tesna seta, oba je dobio u taj brejkovima, da bi dan kasnije došao do još jedne velike titule.

Novak je u finalu, u definitivno najboljem meču na šljaci ove sezone, pobedio Stefanosa Cicipasa za svoj drugi trofej ove sezone, ukupno 33. na turnirima iz serije 1.000, čime se na prvom mestu večne liste izjednačio sa Rafaelom Nadalom.

Najbolji igrač planete u prestonicu Španije nije stigao u zadovoljavajućoj formi – nakon uspeha na Australijan openu doživeo je nekoliko iznenađujućih eliminacija u ranim fazama Indijan Velsa, Majamija i Monte Karla, zbog čega su navijači polako počeli da osećaju zabrinutost.

Dodatno im je smetalo odsustvo trenera Marjana Vajde i Gebharda Fil-Griča, ponovno pojavljivanje Pepea Imaza, kao i činjenica da je od Melburna imao skor samo 5-3.

Ipak, Đoković je u više navrata isticao da mu je glavni cilj da dostigne vrhunac forme na Rolan Garosu, da će svi turniri na zemljanoj podlozi biti priprema za Pariz, ali je u maniru Timovih reči sa početka teksta krenuo da gradi samopouzdanje.

Tejlor Fric je "počišćen" sa terena drugi put u nekoliko nedelja, ni Žeremi Šari nije imao mnogo šanse (posebno impresivan bio je prvi set), usledilo je Povlačenje Marina Čilića pre četvrtfinala, a onda i već opisana pobeda nad Timom.

U svim tim mečevima bilo je jasno da Novak ima drugačiji pristup nego na prethodnim turnirima, pokazivao je veću želju i udarci su mu funkcionisali izuzetno dobro, posebno servis. Njime je uspevao da kontroliše dešavanja na terenu i imao je oslonac u kriznim trenucima.

Ako je sve prethodno bilo dobro, šta tek onda reći za finalni susret sa Cicipasom?

Mladi Grk je veče pre toga ostvario jednu od najvećih pobeda u karijeri, izbacio je "kralja šljake" Nadala u tri seta, ali se mnogo istrošio jer je duel okončan u ponoć. O Cicipasu se već sada govori kao o elitnom igraču, sa 20 godina zauzima sedmo mesto na ATP listi, ali ni on nije imao šanse protiv savršenog Đokovića.

Već od prvih poena se videlo kakav meč se očekuje. Đoković je igrao dosta agresivnije nego na nekim prethodnim mečevima i, uprkos dobroj igri Grka, došao do brejka i vođstva od 3:0.

Cicipas je odgovarao u svojim gemovima, gde je ipak imao konstantan pritisak sa druge strane mreže, ali je prilikom riterna ostajao bez ikakvih šansi.

Posle 40 minuta savršenog tenisa srpski teniser je osvojio uvodni set i došao na korak od osvajanja titule. Tokom tog dela igre bekhend i servis su mu funkcionisali perfektno, dok je forhend bio na takođe zavidnom nivou.

Početkom drugog seta videli smo još boljeg Cicipasa, ali i Đokovića na identičnom nivou kao u prvom setu.

Grk je forsirao drop-šotove u ogromnoj količini i često dobijao poene posle tih udaraca, ali je srpski teniser odgovarao odličnom kontrolom ritma i forsiranjem protivnikovog bekhenda, gde adekvatnog odgovora nije bilo.

"Osećam da mi je ovaj turnir veoma važan za aspekta samopozdanja jer posle Australijan opena nisam igrao najbolji tenis. Nisam pronalazio pravu igru i konstantnost na terenu", priznao je Srbin.

I u drugom setu je Stefanos pokušavao da promenama ritma izbaci protivnika iz ležišta, ali je Đoković servirao fantastično, nastavio da protivnika tera na razmene bekhendima, stiže drop-šotove i da vraća sve snažne udarce koji su mu dolazili sa druge strane mreže.

Jedan brejk u finišu drugog seta bio je dovoljan da se prelomi susret i podigne 74. pehar u karijeri.

"On ima najbolji bekhend koji sam video kod nekog ljudskog bića. Kontroliše ga neverovatno dobro. Može da igra dijagonale i paralele istim intenzitetom. Sa time je veoma teško nositi se. Ako mu bekhend i servis funkcionišu odlično, može da pobedi svakoga. Uostalom, to je razlog zbog kojeg dominira sve ove godine", iskren je bio Cicipas.

Osvajač 15 Grend slemova je već postigao ono što je želeo na početku sezone na šljaci – podigao je formu na pravi nivo nekoliko nedelja pred Rolan Garos i potpuno spremno čeka novi grend slem.

U međuvremenu će nastupiti na mastersu u Rimu, koji će mu poslužiti za poslednje, fino štimovanje savršenog instrumenta. Rezultat neće biti u prvom planu u Italiji, ali ćemo ga i na tom turniru gledati u završnici. Što se Pariza tiče, ne krije da ima najviše ambicije.

"Mnogo mi je važno što sam uzeo titulu u ovom periodu sezone, to mi daje veliku dozu samopouzdanja pred Rim i naravno, Rolan Garos, gde stvarno želim da igram svoj najbolji tenis. Sada tom događaju pristupam sa mnogo više iskustva, bez dodatnog pritiska. Kažem 'dodatnog' jer je pritisak uvek prisutan i normalan u neku ruku, ali sam sebi nametao dodatni problem željom da ga osvojim 2015. i 2016. godine. Ako se desi da pobedim, mislim da ću se sa tim uspehom nositi mnogo drugačije nego pre tri godine. Ipak, dug je put do titule", zaključio je Novak.

U slučaju da trijumfuje u Bulonjskoj šumi, drugi put u karijeri će kompletirati "Nole slem", odnosno biće vlasnik sva četiri najveća teniska pehara u isto vreme. Ako je suditi prema znakovima koji nam stižu iz Madrida, postoji realna šansa da se to i dogodi.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара