Novak podiže formu, Đere mora da radi da mentalnom planu

Posle Australijan opena Novak Đoković je imao problema sa kontinuitetom, ali bolje znakove smo već počeli da dobijamo na mastersu u Madridu. Đoković je lako prebrodio prva dva meča i do četvrtfinala stigao pobedom nad Žeremijem Šardijem u dva seta – 6:1, 7:6 (7:2).

Nakon uspeha u Melburnu, najboljem teniseru sveta bilo je potrebno neko vreme da uhvati ritam, nije u tome uspevao na američkoj turneji, pa ni na mastersu u Monte Karlu, ali se čini da je u Madridu druga priča.

Protiv Tejlora Frica na startu je odigrao odlično, najviše zahvaljujući veoma kvalitetnom servisu, a taj udarac ga je odlično služio i protiv Šardija.

Posebno je Novak mogao da računa na servis u finišu drugog seta, kada je Francuz pretio i čak došao do set prilike. Tada je već imao jedan set u "džepu", pa je neutralisana prilika značila i odbijanje naleta u kojem se našao protivnik. Veliko iskustvo i dozirana agresivna igra pomogla su mu da drugi set, bez problema reši u taj-brejku.

Šljaka Đokoviću možda ne omogućava da sve napade izvodi najvećom brzinom, ali mu daje mogućnost da raznovrsnim rešenjima otvara nove mogućnosti na terenu.

Od početka turnira je jasno da Srbin igra sa mnogo više želje i žara, da mu je namera da kontroliše poene u velikoj meri i za sada mu to polazi za rukom. Samopouzdanje koje gradi dobijajući takve razmene na kraju rezultira da potpuno "pusti ruku", a kada tako igra, retko ko može da mu parira.

"Rolan Garos je najveći cilj na šljaci i nadam se i očekujem da budem na vrhuncu na tom turniru. To je ono što ciljam", rekao je Đoković pre nekoliko nedelja.

Takođe, dosta mu znači i pred sledeći meč koji će biti mnogo teži – protivnik će mu biti Hrvat Marin Čilić koji je posle preokreta eliminisao Lasla Đerea.

Čilić i Đere su se sastali prvi put i malo je falilo da naš igrač ostvari još jednu veliku pobedu, nakon onih nad Dušanom Lajovićem i Huanom Martinom del Potrom. Igrao je izvrsno u prvih sat vremena, dobio prvi set i stekao brejk prednosti u drugom, ali je onda potpuno stao.

Momak iz Sente je još jednom potvrdio da ima igru za sam vrh ATP liste i da, kada je na vrhuncu, može da parira svakom igraču.

Stabilan servis, odlični osnovni udarci i velika vera u sopstvene mogućnosti (na primer, potvrda toga su česti izlasci na mrežu), razlog su odličnih rezultata ove sezone, u kojoj je osvojio prvu titulu, ali i sjajnih nastupa u madridskoj "Magičnoj kutiji".

Ono na čemu mora da radi, a što će izvesno doći i sa iskustvom, jeste mentalni pristup mečevima i posebno problematičnim situacijama. Protiv Čilića je propustio četiri brejk šanse da povede 3:0 u drugom setu, a onda u finišu izgubio 12 vezanih poena, pretrpeo dva brejka i Marin je izjednačio.

Tada mu se igra potpuno "raspala", što nije redak slučaj u tenisu, ali ukoliko želi da izraste u elitnog igrača, moraće što manje takvog luksuza sebi da dozvoljava. Posebno ne da osvoji samo jedan od 12 gemova.

Međutim, treći reket Srbije imaće mnogo pozitivnih stvari da ponese iz Madrida – prvi put u karijeri je pobedio Del Potra, etablirao se kao top 30 igrač i ima velike šanse da na grend slemu u Madridu bude među nosiocima.

Verovatno će se u toj grupi naći i Dušan Lajović, ali do tada ćemo pratiti šta se dešava u Madridu, potom i na mastersu u Rimu.

Srpski teniseri će sigurno na svakom igrati važnu ulogu.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво