Đoković ostaje bez prvog kandidata, nasilni Amerikanac napušta ATP

Nekadašnji američki teniser Džastin Gimelstob napustiće ulogu predstavnika igrača u Teniskoj asocijaciji profesionalaca (ATP), nakon skandala i presude za nasilničko ponašanje. Gimelstob je proglašen krivim za "nasilni napad" na bivšeg prijateljka Renalda Keplana pred njegovom ženom i detetom.

Amerikanac je tada pretukao Keplana čija je supruga bila trudna, posle čega je imala spontani pobačaj uzrokovan stresom koji je pretrpela.

Gimelstob je odlučio da ne ulaže žalbu na presudu, posle čega je dodatno pojačan pritisak, kako na njega, tako i na Novaka Đokovića.

Đoković, koji je predsednik Saveta igrača, blisko je sarađivao sa Gimelstobom i on mu je bio prvi izbor da nasledi Krisa Kermoda, čiji mandat na mestu predsednika ATP-a ističe na kraju godine.

Kermod je tokom mastersa u Indijan Velsu smenjen na inicijativu Đokovića, Vaseka Pospišila i Kevina Andersona koji su u Savetu, ali je sada ta "struja" ostala bez glavnog kandidata.

Gimelstob je otkrio za Njujork tajms da neće sačekati odluku Saveta zakazanu za 14. maj, već da sada, iz moralnih razloga, napušta ATP.

"Povlačim se sa svoje funkcije jer je moj posao bio da radim u ime sporta i igrača. Moja situacija je jednostavno postala prevelika smetnja i prepreka. To je moja krivica i prihvatam odgovornost zbog onoga što sam uradio", rekao je Gimelstob podsećajući se na detalj koji se dogodio tokom "Noći veštica".

On se tada sukobio sa prijateljem, kojeg je navodno udario više od 50 puta, a razlog da ne uloži žalbu na presudu jeste to što će izbeći zatvorsku kaznu. Dobio je "samo" tri godine uslovne kazne i 60 dana društvenokorisnog rada.

Srpski teniser će sada biti pod još većim pritiskom, posebno pošto su se oglasili i neki od najuticajnijih igrača – Endi Mari, Stan Vavrinka i Aleksander Zverev. Sva trojica su konkretno tražila eliminisanje Gimelstoba iz sveta tenisa i od Đokovića tražili konkretna rešenja.

"Igrači moraju da se javno oglase. Džastin Gimelstob je osuđen za nasilje. Nemoguće je da iko prihvati ovakav način ponašanja ili ga, još gore, podrži. U bilo kom drugom biznisu ili sportu ne bismo uopšte ni pričali o ovome", istakao je Vavrinka, dok je Zverev podržao Kermoda:

"Novak je dugo godina na ATP turu. Najbolji je igrač, prvi je na svetskoj listi. Mi igrači želimo da znamo kakav je tvoj plan, Novače? Smatram da je Kris Kermod uradio mnogo toga dobrog za nas, povećane su nagrade, dodati su novi turniri i događaji u kalendaru, svi nas dobro plaćaju. ATP nije bio lošiji sa njim na čelu", bio je Nemac.

Kristofer Kleri, jedan od najuticajnijih teniskih novinara, u svom tekstu u Njujork tajmsu ukratko je objasnio vezu Đokovića i Gimelstoba.

"Novak je postao jedan od najvećih Gimelstobovih saveznika u tenisu i njih dvojica su zajedno veoma naporno radili kako bi pobedili Krisa Kermoda u martu u pokušaju da obnovi svoj mandate na mestu predsednika ATP-a", navodi se u tekstu u kojem stoji i Džastinovo obraćanje.

Biznismen i komentator na Tennis channel-u, razgovarao je sa Srbinom u Madridu i lično mu saopštio odluku. Sada će plan morati da se menja.

"Želeo sam da pogledam Novaka u oči i kažem mu dve najbitnije stvari – da mu se zahvalim i da mu se izvinim."

Koliki je bio uticaj Gimelstoba potvrđuje činjenica da gotovo sve što se tiče američkog tenisa ide preko njega, kao i to da štiti interese igrača u vrhu ATP-a. Ipak, posle suđenja i sage koja je trajala nekoliko meseci, neće više biti uključen u poslovne krovne organizacije muškog tenisa.

"Oduvek sam prihvatao odgovornost za ono što se desilo te večeri i tako će ostati. Ujedno sam osporavao i nastaviću da osporavam način na koji se to predstavilo. To je ostavilo 'mrlju' i kompromitovalo ovaj sport i ljude koji su me izabrali da obavljam svoju funkciju."

Đoković, koji se trenutno nalazi u prestonici Španije i priprema za sledeći masters, još se nije oglašavao povodom "slučaja Gimelstob". Takođe, nije poznato ko će biti novi predstavnik tenisera, kao ni kandidat Saveta igrača za predsednika Teniske asocijacije profesionalaca.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво