Završni turnir za tenisere se seli iz Londona

Završni turnir u Londonu, na kojem se na kraju svake sezone sastaju osmorica najboljih tenisera sveta, mogao bi u skorije vreme da promeni lokaciju.

Turnir pod pokroviteljstvom Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) skoro deceniju se igra u prestonici Engleske, ali kako sada stvari stoje, to će se promeniti za dve godine.

Svetski mediji pišu da je već donesena odluka da se od 2021. Završni turnir iz londonske "O2 arene" preseli u neki drugi grad.

Najbliži da bude domaćin najboljim igračima planete trenutno je Torino, najviše zbog ogromne investicije Teniskog saveza Italije, koji daje 15 miliona evra za ovaj grad.

Tako bismo Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Rodžera Federera i ostale već u finišu 2021. mogli da gledamo kako se na severu Italije bore za jedan od najvažnijih pehara u ovom sportu.

Najveća konkurencija Torinu je grad Tokio, s ozbirom da ATP ima veliku bazu navijača na azijskom kontinentu, posebno u Kini i Japanu. Ipak, biće veoma teško nadomestiti uspeh "O2 arene" i Londona, koja je do sada na godišnjem nivou primala preko 250.000 ljudi i ATP-u donosila 15 odsto ukupnog profita tokom cele sezone.

Jedan od onih koji neće biti toliko razočaran promenom jeste spomenuti Đoković, koji je više puta tokom karijere isticao da bi Završni turnir trebalo češće da se se seli.

"Nije da želim da se preseli iz Londona, nego jednostavno mislim da bi koncept turnira trebalo da bude 'putujući'. To je najveći turnir koji je pod okriljem ATP-a i na njega dolazi osam najboljih igrač koji se takmiče u jedinstvenom formatu. Mislim da je to sjajan način da se tenis promoviše u celom svetu", izjavio je Đoković jednom prilikom.

Nasuprot njemu, Federer želi da London i dalje bude domaćin.

"Ne znam koje su opcije moguće, bitno je sagledati ih. Ali, ako je sa 'O2 arenom' sve u redu i ako publika i dalje dolazi, onda je to dobra saradnja. Što ne bi ostali tamo? Ne vidim razlog za promenu, sem ako neko baš žarko želi to da preuzme i pruži ogromnu podršku Turu. Ovde je sve do sada bilo super i ja sam uživao igrajući", naveo je Švajcarac.

Završni turnir u prošlosti je menjao nazive i gradove, a najuspešniji igrači su Federer sa šest, odnosno Đoković, Ivan Lendl i Pit Sampras sa po pet titula.

Ove sezone na programu će biti od 10. do 17. novrembra, titulu će brati Aleksander Zverev iz Nemačke.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи