Su-Vej Hsije – poseban biser ženskog tenisa

Ženski tenis je u prvoj polovini druge decenije 21. veka upao u krizu koja je pretila da ugrozi popularnost jednog od najvažnijih i planetarno najrasprostranjenijih sportova. Penzionisanjem velikih zvezda (Žistin Enan, Lindzi Devenport, Ameli Morezmo i mnogih drugih), čestim pauzama zbog povreda Marije Šarapove i Serene Vilijams, izgubio se kontinuitet koji je konstantno postojao u muškoj konkurenciji.

Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal su dominacijom podigli popularnost muškog tenisa do neslućenih visina, dok su dame na tom planu uhvatile korak tek u poslednjih nekoliko sezona.

Novonastala situacija od 2010. pa navamo otvorila je mogućnost nekim novim licima da se probiju, ali retko koja igračica je mogla da u dužem periodu bude na vrhu zbog nedostatka raznovrsnosti. Jednobraznost u igri značila je da, kada su u formi, nemaju preveliku konkurenciju, ali bi po pravilu usledio veliki pad kada to nije slučaj.

Za sve to vreme malo je onih koje su drugačijim stilom pokušavale da se probiju - najprepoznatljivija među njima je Su-Vej Hsije.

Devojka rođena u Kineskom Tajpeju imala je burnu karijeru i na prvi pogled ne deluje kao neko ko fizički može da izdrži sve napore profesionalnog sporta. Zbog toga je od samog starta morala da se oslanja na tehniku, osećaj i inteligenciju na terenu.

Krhka građa i nedovoljna jačina razlog su za to što forhend i bekhend počela da udara sa dve ruke i to čini više od dve decenije, i to veoma uspešno.

Otac je kao petogodišnjakinju uveo u tenis, tokom jedne šetnje pored obližnjeg terena požalila mu se da nikada nije videla sličan sport, najviše zbog činjenice da je u tom periodu učila da svira klavir. Rekao joj je da, ako na prvom treningu uspe da dohvati samo jednu lopticu, može da nastavi da se bavi "belim sportom".

"Nažalost, dotakla sam lopticu i stvari su krenule u tom pravcu. Da se to nije desilo, možda bih i dalje svirala klavir", otkrila je u jednom intervjuu.

Karijeru dugu evo već 18 godina počela je pretežno u dublu i imala zapažene uspehe. Stigla je do dve grend slem titule (Vimbldon 2013. i Rolan Garos 2014), trofej na terenima Ol Ingland klaba stavio je u žižu domaće javnosti jer je dobila neobičnu ponudu. Jedna kineska kompanija ponudila joj je sponzorski ugovor vredan 10 miliona juana (1,63 miliona dolara), ali je uslov bio da uzme kinesko državljanstvo.

Hsije je razmišljala o prihvatanju ponude, ali je vlada Tajpeja ekspresno mobilisala nekoliko javnih kompanija i one su joj ponudile sponzorstvo.

U dublu je bila prva na svetu, da bi joj jedan detalj potpuno preokrenuo karijeru - upoznala je sadašnjeg momka Frederika Anijera.

"Terao me je da igram u singlu. Postala sam singl igračica i za godinu i po dana sam došla do najboljeg plasmana u karijeri - 23. mesta", opisala je početak njihove saradnje.

Međutim, činjenica je da je do tog uspeha stigla igrajući manje turnire, a određene povrede su inicirale pauze koje su je dugi vremenski period držale van 100 najboljih. Anijer je nastavio da je podržava, Su-Vej se posvetila jogi kako bi produžila karijeru, što je počelo da joj se isplaćuje sredinom 2017. godine.

Do tog trenutka imala je 14 poraza iz isto toliko okršaja sa devojkama iz top 10, dok je od maja iste godine do danas njen učinak 6-6. Renesansa je, ironično, počela porazom u osmini finala Australijan opena 2018, kada je bolja bila Andželik Kerber posle preokreta - 4:6, 7:5, 6:2.

"Nisam imala plan. U stvari, moj dečko je gledao njen meč ranije tokom jutra. Zaboravila sam da ga pitam kako je igrala, tako da sam izašla na teren bez blana. Pokušavala sam da nametnem svoj Su-Vej stil", izjavila je u Melburnu.

I upravo je "Su-Vej stil" to nešto po čemu će ostati upamćena. Jedna je od retkih na VTA turu koja se ne oslanja na snagu, već na veliki broj slajseva i drop šotova, promena ritma i pronalaženje uglova. Vremenom je postala toliko vešta da ima rešenje za gotovo svaku "udaračicu" - Kerber je pobeđivala u nekoliko navrata, a samo u poslednjih 15 meseci dobijala je Garbinje Mugurusu, Simonu Halep, Karolinu Pliškovu, Naomi Osaku, Karolinu Voznijacki... Poslednje dve eliminisala je sa turnira u Majamiju gde je trenutno u četvrtfinalu.

"Taj meč, uh. Nepredvidiva je, čini se da može da pogodi viner sa svakog mesta. Igra slajseve, drop šotove, ima čitav repertoar... Za mene je teško da igram sa njom jer ne znam šta sledeće može da se desi. Ta nepredvidivost njenu igru čini izuzetno dobrom, zbog čega pobeđuje vrhunske igračice", prisetila se Osaka njihovog dvoboja sa Ozi opena.

Ono što je posebno za Hsije jeste da se izuzetno dobro snalazi u takozvanom tenisu bez ritma. U tom nekom zamišljenom mehuru u kojem ne postoje konstantne razmene na šta su ostale igračice naviknute, ne postoji niko bolji od 33-godišnjakinje iz Hsinčua. Cilj joj je jasan - uvući svaku rivalku u taj mehur i ne puštati je da izađe. A ako pitate bilo kog profesionalca, reći će vam da su im najteži protivnici baš oni koji im oduzimaju ili ne pružaju ritam.

Nekonvencijalan i nepredvidiv stil joj omogućava da se iz te igre veoma brzo transformiše u ofanzivu i pogađa vinere, brani se i napada, ubrzava i usporava tempo, zbog čega gotovo sve igračice po objavljivanju žreba odmah gledaju da li je u njihov deo "upala" Su-Vej.

"Uvek pokušavam da se držim na terenu i da se zabavljam - mislim da to sada funkcioniše. Nekada imam plan, nekada ne. Šaljem loptice gde želim i gde osećam da treba. Volim lobove, volim slajseve. Ne mogu da odlučim koji je najbolji, volim sve svoje udarce u zavisnosti od trenutka", kazala je, ali je kao iz topa odgovorila na pitanje o omiljenom potezu:

"Drop šot, drop šot, drop šot... Volela bih da mogu da igram samo skraćene loptice, iz svih delova terena, u svim pravcima".

Među onima koji je najduže i najbolje poznaju jeste Marija Šarapova. Ruskinja je 15 meseci mlađa, ranije su redovno delile teren i ne čudi što je opisala kao "košmar".

"U juniorskoj konkurenciji smo igrale mnogo puta. Sećam se da je za mene bila košmar jer je često koristili slajs i drop šotove na šljaci. Pitala sam se: 'Gde li je naučila da tako igra tenis?'. Koristi obe ruke, menja strane... To je njena igra - pogoditi što više drop šotova i slajseva i na neki način izludeti protivnice. Vodili smo velike borbe kao juniorke", navela je Šarapova.

Bez obzira na osećanja koje izazivaju kod nas navijača i gledalaca, sportu, pa tako i tenisu, potrebni su drugačiji karakteri. Oni dobri, ali i oni ne baš sjajni. Previše je po igri "ukalupljenih" i "politički korektnih" profesionalaca, zbog čega su pojave Dominike Cibulkove, Betani Metek-Sends, Robina Hasea, Žila Simona, Sergeja Stahovskog, Žila Milera, Iva Karlovića, pa i Nika Kirjosa, u neku ruku pozitivne i potrebne. Su-Vej Hsije je pronašla svoj identitet i, na pitanje da je opišu jednom rečju, kolege su saglasne - jedinstvena.

"Ona mnogo zna o tenisu. Nije joj neophodan neko da joj govori šta da radi, jer to sama zna najbolje. Ne trudim se da je razumem sve vreme, puštam je da bude svoja, ali je sigurno da je zanimljiva i drugačija od ostalih igračica. Ima drugačiji način rada, voli da igra prema svojim osećanjima", zaključio je Anijer.

Uspehom na Floridi projektovana je na 24. mesto i koji korak više značio bi da fantastičnih godinu i po dana dobijaju pravu potvrdu najboljim renkingom u karijeri.

Čak i da se to ne desi, šteta neće biti velika - labudova pesma teniskog bisera iz Kineskog Tajpeja traje i nije blizu kraja. Kada se bude došlo do tog trenutka, spisak "žrtava" će biti podugačak.

Na njemu će sigurno biti još velikih imena.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво