Pike napravio pometnju - Dejvis kup ostao bez glavnog sponzora

Dejvis kup, najveće ekipno takmičenje u tenisu, posle niza reformi od ove sezone igraće se u novom formatu, ali to nisu jedine promene. Francuska banka "BNP Pariba" odlučila je da raskine saradnju sa Međunarodnom teniskom federacijom (ITF) posle ulaska investicione grupe "Kosmos".

Gigant iz Francuske napušta Dejvis kup posle 17 godina uspešne i veoma prepoznatljive saradnje.

"Odlučili smo da sa ITF-om zaključimo saradnju jer se takmičenje promenilo", rekao je Bertran Sizo, direktor komunikacija poznate banke.

Na čelu "Kosmosa" nalazi se fudbaler Barselone Đerar Pike koji je bio jedan od pokretača promena i predlaganja biznis plana preko kojeg bi za 25 godina u ovo takmičenje ušlo oko tri milijarde dolara. Deo novca obezbediće i drugi sponzori, između ostalih "Roleks" i španska La Liga, ali prepoznatljivih nijansi zelene koje su karakteristične za "BNP Pariba", više neće biti.

Dejvis kup će se od 2019. godine igrati u formatu u kojem će učestvovati 18 reprezentacija i domaćin će prve dve sezone biti Madrid.

Sistem takmičenja možda i nije toliko loš na prvi pogled - umesto standardna četiri Dejvis kup vikenda tokom sezone smanjuje se na dva, a sve reprezentacije čak nisu ni u obavezi da igraju kvalifikacije i to je ono što su teniseri hteli, da se veoma natrpan i zgusnut raspored tokom sezone smanji.

Ovakve promene naišle su na oprečna mišljenja kod igrača - Rafael Nadal je već potvrdio učešće, dok Novak Đoković i Rodžer Federer neće nastupiti. Pike je u više navratao isticao da će pokušati da ubedi Srbina i Švajcarca, ali da će poštovati njihovu želju.

Na finalnom turniru učestvovaće i selekcija Srbije koja je smeštena u grupu A, u kojoj se nalaze još i Francuska, višestruki osvajač ovog takmičenja i prvi favorit, kao i Japan, koji će najverovatnije predvoditi Kei Nišikori.

Kada je reč o ostalim parovima, u grupi B igraće Hrvatska, Španija i Rusija, grupi C Argentina, Nemačka i Čile, grupu D čine Belgija, Australija i Kolumbija, u grupi ce će igrati Velika Britanija, Kazahstan i Holandija, dok poslednju grupu čine SAD, Italija i Kanada.

Finale Dejvis kupa biće održano od 18-24. novembra u Španiji, u poznatoj madridskoj "Magičnoj kutiji".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи