Osaku tuži prvi trener i traži joj dva miliona dolara

Prva teniserka sveta Naomi Osaka pored problema koje ima na terenu u poslednjih nekoliko nedelja, suočava se i sa onima koje nemaju mnogo veze sa tenisom.

Osaka je posle titule na Australijan openu u padu forme uzrokovanom promenom trenera Saše Bajina, ali joj veće nedaće pravi čovek sa kojim je počela da se bavi "belim sportom".

Japanka je morala da angažuje prestižnog advokata iz Njujorka jer joj je stigla tužba od Kristofa Žana, prvog trenera sa kojim je sarađivala.

Žan, koji je radio sa Naomi dok je imala 13 godina i njenom mlađom sestrom Mari Osakom, tvrdi da je njihov otac potpisao ugovor s njim, prema kojem 20 odsto zarade Osake tokom karijere pripada mentoru.

Prema pisanju lista "The Sun Sentinel", postoji ugovor zaključen na jednoj strani između Žana i Osakinog oca iz marta 2012. godine. U njemu piše da treneru ide 20 odsto zarade od turnira i sponzorskih ugovora obe sestre tokom "neodređenog perioda".

Prema zvaničnom VTA sajtu, Osaka je zaradila u karijeri više od 10,8 miliona dolara, tako da potraživanje nije manje od 2 miliona američkih novčanica.

On je čak dostavio i kopiju ugovora sudu u Floridi.

"Nisam želeo ovo da radim, ali poslednji put kada sam razgovarao sa Maksom, rekao mi je da uzmem advokata. I ja sam uzeo advokata", rekao je Žan koji je odrastao na Haitiju odakle je Osakin otac, a sa teniserkama je najviše radio na fizičkoj pripremi.

"Bila je debela. Samo bi sedela i bila umorna. Otac mi je rekao da je jela mnogo, a ja sam vodio naporan program. Terao sam ih da mnogo trče i rade veliki broj vežbi.

Zbog čitave situacije Naomi je angažovala Aleksa Spira, poznatog njujorškog advokata koji je prethodno radio sa muzičkom zvezdom Džej-Zijem, biznismenom Robertom Kraftom i brojnim NBA igračima. Jedan od najpoznatijih njegovih slučaja jeste onaj kada je bivši NFL igrač Aron Ernandes oslobođen optužbi za dvostruko ubistvo u Bostonu.

"Iako ne čudi što bi meteorski uspon Naomi koja je postala međunarodna ikona i inspiracija doveo do nekih lažnih tvrdnji, ovaj 'glupi' ugovor koji ona nikada nije videla ili potpisala, a u kojem piše da sa 14 godina deli zaradu sa nekim, posebno je apsurdan", istakao je Spiro u pisanoj izjavi.

Osaka je posle raskida sa Bajinom angažovala Džermejna Dženkinsa.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 20. mar 2019, 20:25) - Linijski: [neregistrovani]

Sportisti plaćaju menadžerima...

najmanje 30%,a može i lični dogovor!

(sreda, 20. mar 2019, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

@Hahah

У праву си, тај када подигне слушалицу да ти одговори на позив већ ти је скинуо 1.000 долара са рачуна.
Чим су они узели таквог адвоката значи да друга страна има јаке аргументе.

(sreda, 20. mar 2019, 19:57) - anonymous [neregistrovani]

О чему неки причају

Ти уговори су сасвим нормални на западу када родитељи немају паре за скупе тренере. Осака је била малолетна и њен “гардија” или заштитник су родитељи и потписују уговор, обавезујући за обе стране, тренер преузима ризик да практично ради за џабе уколико дете не успе или узме проценат уколико успе.
Нема ту ништа спорно уколико овај заиста има уговор, сума вероватно неће бити толика али то и они знају па увек траже више и онда се договоре за неку цену.
То исто раде меџери младих фудбалера и кошаркаша код нас, узимају проценат од зарада и каснијих трансфера ако играч успе.

(sreda, 20. mar 2019, 00:33) - anonymous [neregistrovani]

cccccc

cuj mu price,kao on je znao kad je imala 13 godina da ce biti prvakinja sveta a vamo je truje da je bila lenja i debela i da ce zaraditi novac, ajde sto je navodno trener i plus je i vidovnjak...hahahaha kakve fore imaju da dodju do novaca...

(utorak, 19. mar 2019, 22:54) - anonymous [neregistrovani]

Hahah

Pa nju ce vise da izadje advokat nego da plati treneru dve milke, ne znam da li znate da ovako veliki advokati naplacuju cak citanje i odgovaranje na email, cene za neke sitne advokate je $100 a mozete li da zamislite koliko naplacuje ovaj advoka, bar $1000 ako ne i $10000 po jednom emailu, kad se doda i sve ovo drugo ima advokat da je izadje vise nego potrazivanje trenera.

(utorak, 19. mar 2019, 22:09) - anonymous [neregistrovani]

Otac

Odbrana je poprilično jednostavna. Ne može niko da potpiše takav ugovor na vaše ime, barem ne kad ste punoletni, pa ni vaš roditelj. U zavisnosti od interpretacije sadržaja ugovora moguće je da će treneru morati da nadoknade deo kolača ali svakako ne za punih 14 godina. Ipak, to je sve gnjavljenje neviđenih razmera.

Poznati ljudi su veoma ranjivi. Toliko ih je lako napasti i opteretiti da je svakom poznatom potreban tim pravnika ništa manje nego nekoj firmi da ih odbrani i spreči da do ovakve budalaštine uopšte dođe od malih nogu.

(utorak, 19. mar 2019, 22:01) - Alan Ford [neregistrovani]

trener zelenaš

Ovo je tipičan robovlasničko-zelenaški ugovor. Nisam pravnik ali da li ovo može da se ospori jer ispada dok je Osaka živa mora ovom liku da plaća 20% ?
Nešto slično radi i Saša Popović sa pevačima Granda :)