Nole i Federer u finalu pre finala

Novak Đoković igra protiv Švajcarca Rodžera Federera meč polufinala mastersa u Parizu. Meč počinje oko 16.30. Direktan prenos je na Prvom programu RTS-a, strim je na RTS Planeti, a tok meča pratite na našem portalu.

Pred nama je 47. poglavlje jednog od najvećih rivalstava u istoriji tenisa. Novak Đoković i Rodžer Federer odigrali su skoro 2500 mečeva na ATP turu i osvojili zajedno 171 trofej. Od toga su 34 grend slemovi, 59 titule na masters 1000 turnirima, a 11 puta su pobeđivali na završnom turniru sezone. Ukupno 533 nedelje proveli su na prvom mestu ATP liste (više od 10 godina) ali to nije konačan broj, jer se Novak vraća na prvo mesto u ponedeljak, 5. novembra. Baš na taj dan pre šest godina Đoković je smenio upravo Federera na broju jedan i potom pobedio Švajcarca pred londonskom publikom u poslednjem meču sezone.

Taj njihov susret verno je odslikao i budući odnos snaga u ovom čuvenom rivalstvu.

Naime, Federer je u oba seta snažno počinjao, vodio u prvom sa 3:0, a u drugom sa 5:4 i 40:15 servirajući za izjednačenje, međutim najbolji teniser sveta u ovoj deceniji preokretao je rezultat i sa 2:0 u setovima savladao šestostrukog osvajača završnog turnira.

Time je Novak nagovestio ko će dominirati u sledeće tri godine, pobedio je Švajcarca u sva tri gren slem finala i tri finala u O2 Areni (od kojih jedno nije ni odigrano zbog Federerove predaje usled povrede leđa) da bi konačno trijumfom u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije 2016. Đoković prvi put poveo u međusobnom skoru, bilo je 23:22. 

Usledio je dug, dvoipogodišnji period bez ijednog njihovog meča, sve do finala Sinsinatija 2018.

Federer je u Ohaju sedmostruki šampion, Novak nije osvojio ni set u prethodnih pet finala koje je odigrao u Mejsonu, a teškom mukom je stigao do novog meča za titulu igrajući po tri seta protiv Manarina, Dimitrova, Raonića i u polufinalu Čilića.

Ispostavilo se da je najmanja neizvesnost bila u finalu, Đoković je pobedio sa 6:4, 6:4 i postao prvi teniser sa svih devet osvojenih turnira iz masters 1000 serije.

Podvig o kome se dugo pričalo, jer Federer, Nadal i Mari imaju po sedam različitih pehara, a najmlađi među njima Novak je kompletirao zbirku trofeja, kojoj je dva meseca kasnije dodao i četvrtu šangajsku titulu.

Rekorder je kineskog, ali i pariskog mastersa, na kome je dominirao od 2013. do 2015. godine sa tri uzastopne titule uz samo tri izgubljena seta na 15 mečeva. Jedan od tih setova uzeo mu je Federer u njihovom jedinom okršaju u Bersiju, pre pet godina takođe u polufinalu, ali Đoković je nadoknadio zaostatak i pobedio Švajcarca gotovo identičnim rezultatom kao juče Čilića, 4:6, 6:3, 6:2.

Federer od tada nije bio ni polufinalista turnira koji je osvojio samo 2011. godine, a Novak je, kad god bi stizao do polufinala, uvek podizao šampionski pehar u Bersiju, već četiri puta. On je baš u toj dvorani dobio prvi meč iz masters serije, a iste 2005. je upisao u Parizu i prvu pobedu nad igračem iz 10 najboljih na svetu, Marijana Puertu je savladao sa 6:3, 7:6. 

Sada je Novak u seriji od 21 uzastopne pobede, protiv top 10 igrača ima devet trijumfa zaredom, međutim sve te brojke ne znače previše kada se sastaju dvojica od trojice najboljih tenisera svih vremena.

Spektakl je zagarantovan, tenzija i uzbuđenje obeležiće i ovaj njihov susret, bez obzira što su se malo bolje upoznali privatno i donekle zbližili tokom nedavnog Lejver kupa u Čikagu.

Federer će odigrati jubilarno 200. polufinale (sledeća titula biće mu 100. u karijeri) dok je Novak 138. put polufinalista na ATP turu, prvo je odigrao sa sadašnjim Federerovim trenerom Ljubičićem 2006. u Zagrebu. Međusobni skor u polufinalima im je 11:11.

Drugo polufinale turnira u Parizu između Novaka Đokovića i Rodžera Federera počinje oko 16.30, direktan prenos je na Prvom programu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво