Najbolji teniser(i) današnjice, emocije i činjenice

Novak Đoković je u nedelju ušao u anale svetskog tenisa kao jedini igrač koji je uspeo da trijumfuje na svih devet turnira masters serije i to je ponovo aktuelizovalo večnu temu ko ima pravo da se smatra najboljim igračem.

Jedini koji bi u dogledno vreme možda mogli da ponove ovaj Đokovićev uspeh su Rodžer Federer i Rafael Nadal, ali ni oni to neće lako ostvariti.

Federeru za "zlatni masters" nedostaju titule u Monte Karlu i Rimu, a poznato je da on na šljaci najteže pobeđuje i na toj podlozi je retko stizao do trofeja i u najboljim danima. Pored toga, Švajcarac poslednjih godina uglavnom preskače sezonu na šljaci, pa je malo verovatno da bi mogao da dostigne Đokovića.

Nadal, s druge strane, pred sobom sigurno ima još nekoliko godina vrhunskog tenisa, ali njemu nedostaju tri trofeja – iz Majamija, Šangaja i Pariza. Igrač njegovog kvaliteta nesumnjivo može do kraja karijere da trijumfuje na tim turnirima, ali bi dosta toga moralo da mu se poklopi da bi to ostvario.

Oni koji se bave teškim poslom da presude ko je od te velike trojke najbolji, moraće da ukalkulišu i podatak da je Đoković ostvario još jedan veliki podvig koji Federer i Nadal nisu – bio je aktuelni šampion sva četiri grend slema, što je u Open eri uradio još samo Rod Lejver, i to u istoj godini.

Nema sumnje da i Federer i Nadal poseduju kvalitet za to dostignuće, ali ako to nisu uradili u svojim najboljim godinama, malo je verovatno da bi to mogli pri kraju karijere.

Federer će verovatno ostati teniser sa najviše osvojenih grend slem titula. Trenutno ih ima 20, a više šansi da ga dostigne ima Nadal sa 17, nego Đoković sa 13.

Taj rekord ništa ne može da umanji, ali veliko je pitanje da li to automatski znači da je najbolji. Pošto jedinica mere za to nikada neće postojati, jasno je da neće biti ni opšte saglasnosti ko bi trebalo da ponese epitet najboljeg.

Iako ni brojevi sigurno nisu apsolutni kriterijum, oni mogu bar donekle da budu od pomoći i da ukažu na neke zanimljive detalje.

Federer je, naime, do 2007. godine, kada se Novak kao konkurentan igrač priključio "belom karavanu", osvojio 45 titula, od čega devet grend slemova i 12 mastersa.

To znači da, otkako obojica igraju ATP turnire, Đoković u ukupnim turnirskim pobedama vodi sa 70:53, u grend slemovima sa 13:11, a u masters titulama sa 31:15.

Kada je reč o Nadalu, on je do 2007. godine osvojio ukupno 17 titula, od čega dva grend slema i šest mastersa. To znači da u odmeravanju snaga sa njim Đoković ima sedam trofeja više (70:63), dva grend slema manje (13:15) i četiri mastersa više.

Kada su brojke u pitanju, možda je najbolji pokazatelj uspeh u međusobnim duelima, a tu Đoković protiv Federera vodi sa 24:22, a protiv Nadala sa 27:25. U tom odmeravanju Federer je trenutno u minusu i u mečevima protiv Nadala, jer je Španac dobio 23 od 38 susreta.

Novak je protiv obojice najvećih rivala bio još dominantniji u finalima, jer u mečevima za titulu protiv Federera vodi sa 13:6, a protiv Nadala sa 14:10.

Ako, dakle, računamo rezultate sve trojice od 2007. godine do danas, Fededer je osvojio najmanje turnira, a ima i najmanje grend slem titula i mastersa.

U ukupnom broju titula vodi Đoković sa 70, drugi je Nadal sa 63, a treći Federer sa 53. Španac ima 15 grend slem titula, Novak 13, a Rodžer 11, a srpski teniser je sa 31 titulom najuspešniji na mastersima, ispred Nadala sa 27 i Federera sa samo 15.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи