Četvrt veka od napada na Moniku Seleš

Pre tačno dvadeset pet godina, 30. aprila 1993. godine, dogodio se napad na Moniku Seleš, tada najbolju teniserku sveta. Ginter Parh, navijač koji je bio opsednut teniserkom Štefi Graf, napao je i povredio igračicu rođenu u Novom Sadu na turniru u Hamburgu, tokom meča sa Magdalenom Malejevom.

Parhe je kasnije osuđen, tek uslovno, na dve godine zbog napada nožem.

Monika Seleš je imala 19 godina u trenutku napada. Zadobila je ubodnu ranu na leđima, skoro dva centimetra duboku, a dugo posle napada se nije vraćala na teren.

Pet godina starija Štefi Graf se, u tom periodu, vratila na svetski vrh.

Parhe je tokom suđenja priznao da je progonio Selešovu, da ju je pratio, da ju je ubo jednom kao i da je nameravao da to uradi barem još jednom, ali je sprečen.

Napad na Moniku Seleš zauvek je promenio način na koji se pristupa obezbeđivanju sportskih priredbi, na sličan način kao posle groznog napada na sportiste na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Selešova je posle napada javno govorilo o tome koliko je njeno samopouzdanje oštećeno. Sa 16 godina je postala najmlađa osvajačica Rolan Garosa u istoriji tog teniskog turnira (1990. godine), da bi 1991. i 1992. godinu završila kao najbolje rangirana igračica na svetu.

Nakon što je osvojila prvi set protiv Bugarke Magdalene Malejeve, Selešova se odmarala na klupi, kada ju je Parhe napao nožem od 23 centimetra.

Po hapšenju, kod njega je pronađeno 1.000 maraka i karta za Italiju, gde je Selešova trebalo da igra naredne sedmice. Policiji u Hamburgu je rekao da je planirao napad sedmicama, ali da je njegova namera bila da povredi Selešovu, ne i da je ubije.

"Ne sećam se najbolje šta se dogodilo", pričala je Selešova kasnije. "Odjednom nisam mogla da dišem i osetila sam strašan bol u leđima."

Neverovatno, turnir je nastavljen i Štefi Graf je, ironično (ako je to pravi izraz), savladala Aranču Sančes Vikario u finalu.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво