Veliko finale Filipa Krajinovića

Prvo ATP finale u karijeri, pa još na turniru Masters 1000 serije koji je počeo u kvalifikacijama. Filip Krajinović sanja otvorenih očiju u "gradu svetlosti", jer kada je pre deset dana došao u Pariz, sigurno mu nije bilo ni na kraj pameti da će sa turnira otići tek posle finalnog meča. Na putu ka neverovatnom uspehu stoji mu još jedan Amerikanac, takođe debitant u Masters 1000 finalu – Džek Sok. Direktan prenos je od 15 časova na Drugom programu i putem lajv striminga na našem portalu.

Ovakav rasplet na tako velikom turniru moguć je samo u čuvenoj dvorani Bersi, gde se nešto slično dogodilo i 2012. godine, kada je Poljak Janovič iz kvalifikacija došao do meča za trofej, a to mu je bio tek drugi turnir Masters serije u karijeri. Krajinoviću je ovo drugi ATP turnir u sezoni koja je na izmaku i u kojoj je priželjkivao povratak u 100 najboljih, a ne šokantan prodor među prvih 35 na svetu.

Pred početak pariskih kvalifikacija u kojima su zajedno učestvovali, Krajinović i Dušan Lajović napravili su opkladu: ko bude lošije rangiran na kraju sezone plaća večeru celom Dejvis kup timu. Filip je ne samo nadmašio Lajovića, nego i Troickog, a plasmanom u finale postao je tek drugi Srbin koji će se boriti za pehar na nekom Masters 1000 turniru.

Pridružio se Đokoviću, koji je osvojio 30 titula, od toga čak četiri u Bersiju, gde je turnirski rekorder.

Šest pobeda u prethodnih osam dana, uz srećnu okolnost u vidu Nadalove predaje u četvrtfinalu zbog povrede kolena, vinule su Krajinovića sa 77. pozicije na garantovano 33. mesto, a ukoliko trijumfuje biće 25. na svetu. Potpuno nestvarno, imajući na umu činjenicu da je pre nepunih šest meseci bio 294. na ATP listi, prinuđen da igra kvalifikacije na čelendžerima i kreće još jednom ispočetka.

Povreda ramena i operacija u 19. godini, pa zatim operacija šake i drugi zdravstveni problemi uticali su da ovaj 25-godišnji Somborac nije mogao u profesionalnoj konkurenciji da potvrdi nesumnjiv talenat, koji ga je preporučio i kod Nika Bolitjerija, pa je kod njega u kampu proveo nekoliko godina.

Sada su se konačno sve kockice sklopile, uključujući i saradnju sa trenerom Petrom Popovićem koja je počela pre četiri meseca i odmah donela podvig kome se niko nije nadao. Filipovo dugogodišnje poznanstvo sa nekadašnjim trenerom Andree Petković i Ive Karlovića pretvorilo se u zajednički rad u julu.

Tada je Popović okončao trogodišnju saradnju sa hrvatskim veteranom i odlučio da prihvati posao koji mu je Krajinović odavno nudio. Sigurno se nije pokajao, jer napredak u Filipovom pristupu igri i samopouzdanju na terenu je sasvim uočljiv, a Popovićeva euforična proslava pobede nad Džonom Iznerom, uz skidanje majice, zauvek će se pamtiti.

Krajinović bi mogao po podne da postane prvi kvalifikant šampion Pariza od osnivanja turnira 1986. godine, a poslednji put je neko iz kvalifikacija osvojio titulu na turniru Masters 1000 serije 20. maja 2001. godine, kada je Albert Portas slavio u Hamburgu. Španac je ujedno i poslednji teniser koji je do prve titule u karijeri (u njegovom slučaju i jedine) stigao baš na nekom od mastersa. 

Međutim, još veći potencijalni dobitak iz samo jednog meča očekuje Džeka Soka. Najveća titula u karijeri, prvi plasman među 10 najboljih na svetu i istovremeno put na završni turnir u Londonu.

Postao bi najbolje rangirani američki teniser i doneo svojoj zemlji posle sedam i po godina pehar sa nekog od mastersa. Mnogo može da dobije, ali i da izgubi, jer pitanje je da li će se Soku ikada više pružiti šansa za takav uspeh, što donosi nemali pritisak, a pritom ima i breme favorita u finalu.

Svi preduslovi za uzbudljivo finale su ispunjeni. Direktan prenos je od 15 časova na Drugom programu i putem lajv striminga na našem portalu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво